Povežite se sa nama

Vijesti

ESKIVIRAJU ANALIZU: O ukidanju neki drugi put

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Konvencijom o prekograničnoj televiziji propisano da kada neka država ustanovi da je došlo do kršenja Konvencije, ona će o navodnom kršenju obavijestiti državu iz koje se vrši emitovanje i te dvije države će nastojati da prevaziđu poteškoće – rekao je Pobjedi predsjednik SAEM Branko Bošković

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) će odluku o privremenom ukidanju pojedinih televizija iz Srbije, za koje je utvrđeno da su emitovale govor mržnje usmjeren protiv Crne Gore, donijeti tek kada ustanovi da li su sporni emiteri u posljednje vrijeme nastavili sa prikazivanjem sadržaja suprotno međunarodnim propisima.

Ovo je Pobjedi juče kazao predsjednik SAEM Branko Bošković nakon što je na sjednici koju je to tijelo održalo u četvrtak donešena odluka da ne produže rok Regulatornom tijelu za elektronske medije Srbije (REM), koje je trebalo da utvrdi da li su Hepi, Pink M, Pink i Pink plus emitovale govor mržnje usmjeren protiv crnogorske nacije. Prethodno je SAEM utvrdio da su ovi emiteri „nedvosmisleno i u kontinuitetu emitvali sadržaje koji podstiču mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti“.

SAEM će odluku o tome da li će se neki programi zamračiti donijeti na narednoj sjednici. Bošković ističe da je obaveza AEM da prvo pokušaju da riješe problem tako što će se obratiti kolegama iz Srbije.

– Konvencijom o prekograničnoj televiziji propisano je da kada neka država ustanovi da je došlo do kršenja Konvencije, ona će o navodnom kršenju obavijestiti državu iz koje se vrši emitovanje i te dvije države će nastojati da prevaziđu poteškoće na osnovu odredaba člana 19 (Saradnja između država ugovornica), 25 (Mirenje) i 26 (Arbitraža) Konvencije – pojašnjava Bošković.

Branko Bošković

SAEM se obratio REM-u koji je trebalo da u roku od 15 dana utvrdi da li je u emisiji Hepi televizije ,,Ćirilica“, koja je obrađivala temu „Da li će pasti krv u Crnoj Gori“, bilo govora mržnje upućenog prema crnogorskoj naciji. Program je prikazan uoči protesta na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikija. Međutim rok je „probijen“ a REM je zatražio dodatno vrijeme, što im crnogorske kolege nijesu odobrile.

– Imajući u vidu da SAEM nije usvoji zahtjev REM-a, zaključeno je da su se stekli uslovi da se na narednoj sjednici razmotri da li su emiteri iz Srbije nakon dostavljanja obavještenja nastavili sa kršenjem. SAEM jeste ustanovio da su navedeni emiteri iz Srbije emitovali progamske sadržaje koji predstavljaju kršenje Konvencije o prekograničnoj televiziji i Direktive o audiovizuelnim medijskim uslugama, ali odluku o privremenom ograničavanju reemitovanja, saglasno Konvenciji, je moguće donijeti tek nakon što te SAEM i REM pokušaju da prevaziđu poteškoće i kada i pored toga SAEM utvrdi da su emiteri nastavili sa emitovanjem sadržaja suprotno međunarodnim propisima – zaključio je Bošković u odgovorima dostavljenim juče našoj redakciji.

U februaru prošle godine AEM je zabranila reemitovanje pojedinih sadržaja, koji se emituju u okviru programa TV Hepi i TV Pink M iz Srbije. Ta zabrana je trajala tri mjeseca zbog promovisanja mržnje, netrpeljivosti i diskriminacije prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti, odlučio je Savjet Agencije za elektronske medije.

Predsjednica Savjeta (REM) Srbije Olivera Zekić i generalni sekretar tog tijela Milan Todorović posjetili su prošle nedjelje AEM, ali sudeći po saopštenju koje su poslali javnosti, nijesu razgovarali o gorućem problemu – kršenju standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji od strane Hepi TV, Pink M, Pink plus i Pink iz Srbije.

U saopštenju se navodi da je na sastanku apostrofiran značaj institucionalne nezavisnosti regulatora i naglašena njihova ulogu u demokratskom društvu.

Ranije je Savjet AEM utvrdio da se na televizijama Hepi TV, Pink M, Pink plus i Pink učestalim emitovanjem (posebno uočenim u periodu avgust–septembar 2021), u okviru sadržaja različitih formi i žanrova, koristi pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije