Povežite se sa nama

Vijesti

IZGRAĐENO DUPLO VIŠE KVADRATA OD DOZVOLJENOG: Kuća Mitrovića osvanula u katastru

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U listu nepokretnosti piše da je kuća, koju je ministar ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović poklonio sinu, građena bez dozvole…

Budvanski katastar uknjižio je početkom septembra na divlje izgrađenu troetažnu kuću Matije Mitrovića, sina aktuelnog ministra ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratka Mitrovića.

Riječ je o kući u mjestu Komoševina, na brdu Spas, iznad Budve.

To piše u listu nepokretnosti u koji su “Vijesti” imale uvid, u kojem se navodi detaljna razrada nelegalno izgrađenog objekta i kao teret upisano da nema dozvole na devet stambenih prostora.

Time je u katastru “osvanula” nelegalna kuća, koja do sada nije osim na terenu bila vidljiva, a za koju Mitroviću traže da bude ozakonjena. Kuća je izgrađena bez građevinske dozvole i mimo važeće planske dokumentacije, na nekoliko stotina metara vazdušne linije od budvanskog Staroga grada.

Kako piše u katastarskoj evidenciji, kuća u osnovi ima 271 kvadrat, dok ukupno na tri etaže sa devet stanova ima 517 metara kvadratnih. Na prizemlju su uknjižena tri stambena prostora, od 65, 30 i 31 kvadrat, na prvom spratu pet, od 17, 71, 50 28 i 19 kvadrata, dok je na drugom spratu samo jedan stan, od 206 kvadrata.

Sekretarijat za urbanizam i zaštitu prostora Opštine Budva još nije donio konačno rješenje na zahtjev mlađeg Mitrovića, podnesen 22. juna, a kojim je tražio legalizaciju 622 kvadrata neto površine nelegalno izgrađene kuće.

Mitrovići su praktično izgradili dvaput veću kuću od one koja je dozvoljena planskim dokumentom Lokalna studija lokacije “Komoševina I”.

Nezvanično je “Vijestima” u Sekretarijatu rečeno da će najvjerovatnije postupak legalizacije biti prekinut do donošenja Plana generalne regulacije. Od Mitrovića je tražena dopuna izvještaja revidenta, koja je i dostavljena, a kojom je potvrđeno da nelegalni obekat ima prekoračenja indeksa zauzetosti i izgrađenosti u odnosu na planski dokument.

“Vijesti” su u nekoliko navrata pisale da je u prethodne tri godine, koliko je prošlo između dva zahtjeva za legalizaciju koje je Mitrović podnosio Opštini Budva, kuća dograđivana. U zahtjevu koji je Matija Mitrović predao 17. jula 2018. godine navedeno je da se legalizuje kuća izgrađena 2004. godine i da je ukupna bruto površina 195 metara kvadratnih, odnosno 160 kvadrata neto. U zahtjevu je pisalo da kuća ima podrum i prizemlje.

Tri godine kasnije – u zahtjevu od 22. juna ove godine, piše da kuća ima podrum, prizemlje i dva sprata i da je ukupna neto površina 622 kvadrata.

Navodi se da je kuća useljena i da se plaća porez na nepokretnost.

Sekretarijat za urbanizam i održivi razvoj Opštine Budva 15. januara ove godine odbacio je prvi zahtjev Matije Mitrovića za legalizaciju kuće u Komoševini, kao neuredan.

“Odbija se zahtjev Matije Mitrovića iz Budve za legalizaciju bespravnog objekta, kao neuredan”, piše u rješenju.

Mlađi Mitrović, kako je pojašnjeno u obrazloženju rješenja, bio je pozvan 20. aprila prošle godine da otkloni nedostatke koji su utvrđeni, kako bi se postupilo po podnesku. Ostavljen mu je rok od 30 dana ali, kako se navodi, on to nije učinio, zbog čega je zahtjev za legalizaciju i odbijen.

Ratko Mitrović i njegova supruga poklonili su u decembru 2017. godine dvije parcele ukupne površine 552 kvadrata sinu Matiji, koji se 30. januara 2018. i zvanično uknjižio.

Da je ministar nelegalno gradio kuću, javnost je upoznata u maju, kada je u emisiji “Načisto” TV “Vijesti” nevješto pokušao da divlju gradnju pripiše sinu.

Sekretarijat je 20. oktobra 2015. izdao Mitrovićima urbanističko-tehničke uslove po kojima je, u skladu sa važećim

planskim dokumentom, bilo dozvljeno da grade duplo manju kuću, odnosno prizemlje i dva sprata ukupne bruto građvinske površine 322 kvadrata.

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru pokrenulo je krajem avgusta izviđaj u slučaju nelegalne gradnje ministra urbanizma i prostornog planiranja Ratka Mitrovića. Izviđaj je pokrenut po prijavi koju je krajem maja podnijela NVO MANS.

Vlada je sredinom juna donijela odluku o izradi Plana generalne regulacije, za šta će biti zadužen resor kojim rukovodi Mitrović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije