Povežite se sa nama

Vijesti

Krivokapić: Crna Gora daje prednost građanskom u odnosu na nacionalno

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Shvatam da suočavanje sa prošlošćšu ima smisla samo ukoliko se iz tog iskustva izvuku zaključci koji građane čine boljima”, rekao je Krivokapić

Crna Gora njeguje dobre odnose sa svojim susjedima, prepoznata je kao promoter mira i regionalne saradnje, i nosilac je politike koja u prvi plan stavlja kompetentnost, a u odnosu na nacionalno, prednost daje građanskom, saopštio je predsjednik Vlade Crne Gore, Zdravko Krivokapić.

On se kako je saopšteno iz Vlade sastao sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija (UN) i specijalnom savjetnicom generalnog sekretara UN za prevenciju genocida Alis Vairimu Nderitu.

“Krivokapić je izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjim partnerskim odnosom sa UN sistemom, kao i podrškom koju UN agencije pružaju Crnoj Gori, u pravcu socio-ekonomskog progresa, uključujući i pomoć u suočavanju sa pandemijom COVID-19”, ističe se u saopštenju Vlade.

Krivokapić je rekao da vjeruje da relevantni subjekti u društvu posjeduju dovoljan demokratski kapacitet da definišu najbolji put za izgradnju sistema po uzoru na najrazvijenije evropske demokratije.

“Shvatam da suočavanje sa prošlošćšu ima smisla samo ukoliko se iz tog iskustva izvuku zaključci koji građane čine boljima”, rekao je Krivokapić.

U saopštenju Vlade se navodi da je “osuđujući sve primjere govora mržnje, Krivokapić kazao da sloboda izražavanja mora podrazumijevati odgovornost govornika, kao i vrlo preciznu kaznenu politiku”.

Iz Vlade su saopštili da je Nderitu, kazala da “cijeni napore Crne Gore i njenu ulogu na Zapadnom Balkanu, u borbi protiv kršenja ljudskih prava i iskorake koje je napravila u pogledu sprovođenja preventivnih mjera, osobito kada je u pitanju negacija genocida i ratnih zločina”.

U saopštenju se navodi i da je pohvalila izglasavanje rezolucije o Srebrenici, u junu 2021.

“Vi ste dobar primjer. Usvojili ste nekoliko zakonskih akata koji pomažu da se ostvari zajedništvo”, istakla je Nderitu.

U saopštenju piše i da je “podsekretarka UN, pohvalila okrenutost Vlade Crne Gore ekonomskom osnaživanju građana, naročito Vladin projekat besplatnih udžbenika za sve osnovce, ističući da obrazovni sistem treba da bude najsnažniji instrument države u suzbijanju govora mržnje”.

“Društvene mreže imaju veliku ulogu u povezivanju i komunikaciji, ali njihov prostor nosi sa sobom određene rizike i opasnosti za korisnike, jer nije sasvim zakonski regulisan”, kazala je Nderitu.

Iz Vlade su kazali da su se “sagovornici složili da škola, porodica i mediji moraju da poklone veću pažnju fenomenu društvenih mreža i govoru mržnje koji ulazi u ovaj prostor”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije