Povežite se sa nama

Vijesti

KRIVOKAPIĆ: Što prije izglasati Tužilački savjet, stanje u kojem se nalazimo ne zavisi samo od Vlade

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Sve partije se zalaže za evropske integracije, ako je to tako, pozivam Skupštinu da incira i taj proces”, kazao je Krivokapić

Šef Poslaničkog kluba Pokreta za promjene Branko Radulović pitao je premijera Zdravka Krivokapića da li je spreman da se, po bilo koju cijenu, zaustavi proces dalje degradacije i nazadovanje u integracijama.

On je rekao da vjeruje da je premijer svjesan da je ovo stanje neodrživo, sa svakog aspekta i u svakom segmentu, bilo da je u pitanju etički sklop ili materijalna supstanca.

“Dovedena je u pitanje demontaža totalitamog i kriminogenog režima, profesionalizacija zatočenih i politizovanih institucija, sektorske reforme, uslovi za slobodne i fer izbore i suštinski progres. Čak postoji mogućnost da se sve više devastirana, osiromašena, konfliktna i demoralisana Crna Gora vrati pod okrilje glavnih krivaca za ovakvo stanje. Krajnje je vrijeme da se prekine ovo ludilo i stanje apsurda, da se zaustavi proces dalje degradacije i nazadovanje u integracijama, da se urazumimo, da počnemo da komuniciramo demokratskim osnovama, da se saberemo oko izgradnje bezbjedne, demokratske, prosperitetne i evropske Crne Gore, da preuzmemo odgovoraost za ostvarenje tog istorijskog cilja, da iskreno pozovemo da nam u tome pomognu manjinske partlje bez kojih nema ni Crne Gore. Gospodine Krivokapiću, da li ste spremni da po bilu koju cijenu ostvarimo taj uzvišeni cilj?”, pitao je Radulović.

On je rekao da kada su u pitanju dosadašnji rezultati rada, trebalo je učiniti mnogo više.

“Prvo demontaža totalitarnog režima, suočavanje sa prošlošću…nedovoljno, malo. (Dritan) Abazović se trudio, ali je to malo. Trebali smo zajedno – s petljom, s vizijom, crnogorski. Trebalo je da rasformiramo ANB, tu UDBA-u, to zlo… ‘Vetting – metla’ za one koji su pljačkali ubijali za račun bivšeg režima, da otvorimo tajne dosijee, da izvršimo lustraciju”, naveo je Radulović.

Potrebna je, kako je dodao, puna reforma pravosuđa, “ovo sa Tužiklačkim savjetom nije dobro rješenje”.

„Da vratimo oteto i opljačkano, mnogo više treba da damo za zdravlje nacije, jer oni (DPS) ništa nijesu davali 30 godina. Dobri su prilozi, ali pare treba mi da stvorimo…u budžetu 400 miliona treba za zdravlje. Kako ćemo to stvoriti bez doprinosa?“, pitao je Radulović.

On je rekao da kada je u pitanju vakcinacija , bivša vlast ni predugovor nije potpisala na vrijeme.

“Sve dokaze imam da je sve završeno kasno u jesen prošle godine, ko je odgovoran za to?”, pitao je Radulović.

Krivokapić je odgovorion da podržava svaku inicijativu za unapređenje rada Vlade iza koje stoji najmanje 41 poslanik.

“Pozivam predstavnike parlamentarnu većinu da što prije izglasaju Tužilački savjet. Stanje u kojem se nalazimo ne zavisi samo od Vlade. Sve partije se zalaže za evropske integracije, ako je to tako, pozivam Skupštinu da incira i taj proces”, kazao je Krivokapić.

On je podsjetio da je Vlada nedavno predstavila program „Evropa sad“ i nada se da će taj projekat biti propraćen podrškom u Skupštini.

“Ono što je sigurno da će građani imati zdravstveno osiguranje koje će pokrivati država”, kazao je Krivokapić.

“Vukšić nije znao za ukidanje zabrane ulaska Belivuku i Miljkoviću, prislušni uređaj u SDT postavljen 2017.”

Premijer Zdravko Krivokapić rekao je da su u Crnoj Gori informacije u bezbjednosnom sektoru do promjene vlasti išle na tri nivoa – prema mafijaškom, politički bliskom i trećem koji je išao u pravom smjeru.

On je odgovarajući na pitanje Borisa Bogdanovića (Demokrate) kazao da su mjere zabrane ulaska Beograđanima Veljku Belivuka i Marku Miljkoviću ukinuta 28. decembra 2020. kada je Upravu policije vodio menadžment kojim je upravljao DPS.

“Da li jedan službenik može da uradi nešto bez pretpostavljenog? Zahvaljujući sekretaru MUP-a Radu Miloševiću pokrenuta je istraga koja je dovela do dva službenika… Gdje to u komandnom sistemu postoji usmena naredba? Da li je trebalo da bude usmena ili pismena, ko je mogao i sa kojim pravom da donosi takvu naredbu nezakonito?“, pitao je premijer.

On je optužio DPS da je postavio “betonske ograde” i da je bilo potrebno, ne tri mjeseca nego mnogo više da bi se nešto promijenilo u Upravi policije.

“Zar je moguće da su u jednoj državi informacije išle na tri nivoa – mafijaški, politički blizak i treći koji je išao u pravom smjeru?“, pitao je Krivokapić.

On je rekao da ne postoje informacije kojima se može dokazati da u UP postoje ljudi bliski ovim strukturama (Belivuka) i nada se da će tužilaštvo imati kapciteta da privede pravdi ovaj slučaj u šta, kako je kazao, sumnja.

Krivokapić je rekao da direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Vukšić nije znao ništa o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru za Belivuka i Miljkovića.

On je kazao i da je prislušni uređaj postavljen u Specijalnom državnom tužilaštvu 2017. godine i da više ništa ne može da kaže o tome.

Šef Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović pitao je ko je naredio skidanje zabrane ulaska u Crnu Goru “regionalnim kasapinima” Veljku Belivuku, zvanom Velja Nevolja, i Marku Miljkoviću i da li to ima veze sa planiranim aktivnostima organizatora neuspješnog parlamentarnog puča.

Bogdanović
Bogdanovićfoto: Screenshot

“U našoj zemlji postoje riječi koje se smije izgovoriti, a postoje riječi koje smiju izgovoriti samo neki. Veljko Belivuk su riječi koje se ne smiju izgovoriti…Velja je otišao, ali je u Crnoj Gori ostala ‘nevolja’ koja ga je dovela u Crnu Goru“, kazao je Bogdanović.

On je rekao da je “regionalnom kasapinu” skinuta zabrana ulaska u Crnu Goru i to od onih koji se busaju u crnogorska prsa i dozvoliše mu da kasapi crnogorske državljane.

“Za njih su građani Srbije neprijatelji, ali ovaj je prijatelj samo što zna da kasapi. Koje su to strukture koje su dale nalog uhapšenim pripadnicima policije da skinu zabranu ulaska Belivuku i Miljkoviću?”, pitao je Bogdanović.

Eraković: Prebacuje odgovornost na druge; Krivokapić: Koristili ste privatne veze koje su Crnu Goru dovele do ovog stanja

Poslanik Jevto Eraković, u ime Kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije, pitao je premijera da li osjeća odgovornost za katastrofalne rezultate, kao predsjednik Savjeta za odstranjivanje i iskorjenjivanje zarazne bolesti izazvane koronavirusom.

“Da li ćete zbog toga podnijeti ostavku, ili opet smatrate da je za to neko drugi odgovoran? Da li smo Vas dobro razumjeli, da Vas je ljekar savjetovao da se ne vakcinišete jer pripadate jednom posebnom fenomenu kolektivnog imuniteta?”, pitao je Eraković.

Eraković
Erakovićfoto: Screenshot

Pemijer je odgovorio da slušajući Erakovića, mislio je da se za trenutak preselio u Luksemburg ili Njemačku jer ovo što pričate “nema nikakvo utemeljenje“.

Podsjetio je na posjetu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen koja je pohvalila napore Crne Gore u borbi protiv korona virusa.

“Vi i dalje u euforiji opčinjenosti vašim vođom, postavljate pitanje koje treba uputiti na tu adesu…ovaj narod nije zaboravio nijednu aferu, a vaš tridesetogodišnji rad svake godine prati po jedna afera…Telekom, Koverta, Možura, Snimak, Abu dabi fond…u svim državama svijeta neko bi osjećao odgovornost, znao bi šta treba da uradi, ali ovdje nije bilo demokratije”, kazao je Krivokapić.

On je pitao zar nije razlog za ostavku istraživanje Međunarodnog konzoricujuma novinara u kojem je otkriveno 12 miliona dokumenata u kojima se krije porodica predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića i „njegove of šor kompanije i trastovi“.

Krivokapić je rekao da je u trenutku kada je došla nova Vlada bilo nula vakcina i nula vakcinisanih.

“Vlada ni od jednog privatnika nije željela ništa, već isključivo direktno od proizvođača. Vi ste koristili privatne veze koje su Crnu Goru dovele do ovog stanja”, kazao je Krivokapić.

On je istakao veze “predsjednika sa značajnim konzorcijum” koji je Crnoj Gori uzeo značajn biser – Sveti Stefan.

Krivokapić je Erakoviću rekao da je bolji političar nego ljekar jer se bavi “izigravanjem statistike”.

Zdravko Krivokapić
foto: Screenshot

“Vi ste napravili najsramniji čin da ne možete da se borite budžetom protiv korone već dodatno parama građana… Davali ste pare privatnicima umjesto da pravite laboratorije. Zaključali ste državu, objavili spriskove zaraženih, to nijesu radili ni nacisti…hapsili ste djecu po parkovima“, kazao je Krivokapić.

On je rekao da ništa u Kliničkom centru nije funkcionisalo kada je došla nova Vlada.

“Šta se dešavalo sa ljudima koji su imali teška oboljenja? Sada sebe predstavljate kao heroja. Dajte da oformimo Odbor koji treba da ispita da li g. Eraković treba da bude heroj… Govorite da ja lažem. Nemojte tako da mi se obraćate. Ja sam rekao istinu, turistička sezona je vas dovela u beznađe jer ste očekivali da će biti kao i 2019. što se na vašu žalost nije desilo“, rekao je Krivokapić.

Eraković je odgovorio da Krivokapić prebacuje odgovornost na druge.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije