Connect with us

Vijesti

LAZOVIĆ: Nisam naređivao Bakoviću, o Belivuku ću s tužiocima

Published

on

Doskorašnji pomoćnik direktora policije Zoran Lazović odbio da odgovori da li je izdao nalog za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru optuženim kriminalcima

Doskorašnji pomoćnik direktora Uprave policije Zoran Lazović nije htio Vijestima da odgovori da li je on izdao nalog za ukidanje zabrane ulaska u Crnu Goru optuženim kriminalcima Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću, rekavši da to reći tužiocima na saslušanju.

Smijenjeni šef Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije dodao je da je u tom predmetu izviđaj u toku i da ga neće komentarisati.

”Vrlo odgovorno ću se odnijeti prema tome. Naravno, daću izjavu nadležnim organima. Moj princip je, pogotovo kad su izjave političke, da ih ne komentarišem. Da sam odgovarao na sve izjave, ne znam gdje bi mi bio kraj”, rekao je on.

Odgovarajući Vijestima na pitanje da li je mogao narediti takođe smijenjenom šefu Sektora kriminalističke policije Enisu Bakoviću – da otvori granicu za beogradske kriminalce, rekao je da su svi pomoćnici direktora bili u istoj ravni:

”Sa istim statusom. Niko nije bio izdvojen”, kazao je on.

Baković, koji je juče saslušan po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, nakon saslušanja nije odgovarao na poziv novinarke Vijesti.

Lazović i Baković pomenuti su u toj istrazi tek nakon što su u srijedu veče, po nalogu osnovnog državnog tužioca Vukasa Radonjića, uhapšeni policijski rukovodioci Aleksandar Bošković i Saša Đurović.

Oni su juče pušteni na slobodu po nalogu SDT-a.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, njih dvojica su nadređenim kolegama rekli od koga su dobili nalog da Belivuku i Miljkoviću krajem decembra prošle godine dozvole da uđu u Crnu Goru.

Uprkos tome, tužilac Radonjić tražio je od policije da načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u SBPK i šef jedinice za potrage budu sprovedeni u betonjerku.

Njegove kolege iz tužilaštva kojim rukovodi Milivoje Katnić, tvrde, međutim, da nema osnovane sumnje da su ta dva policajca izvršili krivično djelo.

”Analizom svih prikupljenih dokaza ocijenjeno je da nema osnovane sumnje da su A.B. i S.Đ. koji su prethodno, po nalogu Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici lišeni slobode, izvršili krivično djelo zloupotreba službenog položaja, pa je dat nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da se navedena lica puste na slobodu”, saopštili su juče iz SDT-a.

Objasnili su da je prijavu protiv Lazovića podnio poslanik Marko Milačić i da su po toj prijavi formirali predmet – zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije.

Taj slučaj objedinili su sa krivičnom prijavom koju je državni sekretar u MUP-u Rade Milošević juče podnio protiv službenice policije S. I.

”U Specijalnom državnom tužilaštvu povodom krivične prijave poslanika M.M. formirani su spisi predmeta protiv Z.L., zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije. U toku izviđaja po navedenoj krivičnoj prijavi ovo tužilaštvo je prikupilo određene podatke i dokumentaciju. Po krivičnoj prijavi Ministarstva unutrašnjih poslova – državnog sekretara R.M., koja je podnijeta 13. 10. 2021. godine protiv službenice Uprave policije S.I., zbog krivičnog djela zloupotreba službenog položaja, Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici je formiralo predmet koji je 14. 10. 2021. godine, nakon prikupljanja određenih podatka dostavilo ovom tužilaštvu radi ocjene da li postoji krivično djelo iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva. Postupajući po prijemu navedenih spisa, ovo tužilaštvo je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti dalo nalog Specijalnom policijskom odjeljenju da uzme izjavu od E.B., te zatražilo određenu dokumentaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije”, navodi se u saopštenju SDT-a.

Belivuku i Miljkoviću bila je izrečena mjera zabrana ulaska u Crnu Goru, iz razloga nacionalne i unutrašnje bezbjednosti.

Oni, ali i Nebojša Janković, Ratko Živković i još nekoliko za sada neidentifikovanih članova kavačkog kriminalnog klana, osumnjičeni su za ubistvo pripadnika škaljarskog klana Damira Hodžića i njegovog zeta Adisa Spahića.

Nakon tog zločina, iz SDT-a su saopštili da su Belivuk i Miljković ilegalno prešli državnu granicu.

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić rekao je u avgustu da je kolegijum MUP-a u januaru donio odluku da se Belivuku, zvanom Velja Nevolja i Miljkoviću skine zabrana ulaska u Crnu Goru, i da su stalno praćeni.

Na tu izjavu su reagovali iz MUP-a, poručivši da Kolegijum MUP nije donio tu odluku poručivši da je zabrana ukinuta 28. decembra 2020. godine, te da su to jedino mogli uraditi bivši kolegijum ili menadžment Uprave policije.

Iz SDT-a nakon toga su saopštili da je Katnić pogriješio i da je odluku o skidanju zabrane ulaska u Crnu Goru Belivuku i Miljkoviću donio menadžment Uprave policije.

Belivukova grupa i u Srbiji je optužena za više zvjerskih ubistava.

Radonjiću nije oduzet predmet

Rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva, državna tužiteljka Lepa Medenica, kazala je Vijestima da tom tužilaštvu nije dostavljen zahtjev za izuzeće državnog tužioca Vukasa Radonjića, niti su mu oni oduzeli predmet.

”Već je Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici predmet formiran po prijavi državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova dostavilo na nadležnost i dalje postupanje Specijalnom državnom tužilaštvu, budući da je povodom predmetnog događaja u SDT-u ranije formiran predmet”, objasnila je Medenica.

“Nema potrebe da strahujemo”

Milačić je 17. septembra podnio krivičnu prijavu protiv Lazovića zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

Iz njegove stranke tada su objasnili da je Milačić to učinio zbog Lazovićevih navoda od 28. januara – kada je kao pomoćnik direktora policije na konferenciji za štampu izjavio da nema potrebe da se strahuje od prisustva srpskih državljana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića u Crnoj Gori.

Lazović je, kako podsjećaju, tada rekao: “Istog momenta kada smo saznali da su došli u Crnu Goru, mi smo sve uradili, doveli njih i njihove domaćine u OB Kotor, obavili informativne razgovore, tražili da nam kažu razloge dolaska. Ako nijesu neprijatelji Crne Gore, nema potrebe da od bilo koga strahujemo. Belivuk i Miljković će biti pod prismotrom Sektora za borbu protiv kriminala 24 sata i naravno da ćemo ih u svakom pokušaju sprovođenja kriminalne aktivnosti spriječiti”.

Iz Prave tvrde da su navodi Lazovića da nema potrebe da se strahuje od njihovog prisustva netačni i planski izrečeni u cilju omogućavanja njihovog ulaska u Crnu Goru, a da je on morao imati saznanja o kakvim se licima radi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije