Connect with us

Vijesti

MINISTARSTVO PONIŠTILO RJEŠENJE: ”Montenegro erlajns”izgubio pravo na logo

Published

on

Ministarstvo ekonomskog razvoja poništilo rješenje jer je bivšem avio-prevozniku pravo na žig/logo isteklo još u maju 2020. godine

Ministarstvo ekonomskog razvoja poništilo je rješenje o produženju registracije žiga/loga “Montenegro erlajnsu u stečaju” koje je izdato 9. avgusta ove godine jer su naknado utvrdili da je donijeto “nesumnjivom greškom u postupanju i uz povredu materijalnog propisa”.

Protiv ovog rješenja “Montenegro erlajns u stečaju”, kako je “Vijestima” pojašnjeno u Ministarstvu ekonomskog razvoja, može podnijeti tužbu Upravnom sudu, ali do pravosnažnog okončanja spora više ne smije koristiti logo.

Na pitanje “Vijesti” o spornoj registraciji loga/žiga bivše avio-kompanije, iz ovog Ministarstva su naveli da je Zakonom o žigu propisano da žig važi 10 godina od dana podnošenja prijave i da se može produžavati više puta na po deset godina, ali da je posljednja registracija žiga u slučaju “Montenegro erlajnsa” istekla 20. maja 2020. godine.

Zahtjev za produženje važenja žiga mogao se podnijeti prije isteka ili u roku od šest mjeseci nakon isteka, a bivša uprava “Montenegro erlajnsa” to nije uradila, zbog čega je pravo na produženje loga isteklo 20. novembra prošle godine.

Kompanije je krajem decembra prošle godine odlukom uprave obustavile dalje letove, a u aprilu je u njoj proglašen stečaj. Vlada je novu avio-kompaniju “ToMontenegro” osnovala početkom februara, koja je krajem maja predstavila svoj logo sličan logu bivše kompanije, dok je sa komercijalnim letovima počela 10. juna.

Stečajna uprava “Montenegro erlajnsa” je 2. juna podnijela zahtjev za produženje važenja svoja tri žiga/loga što je 12 mjeseci nakon što im je isteklo pravo na njihovo korišćenje, a 10. juna podnose i tužbu protiv “ToMontenegra” zbog korišćenja loga sličnog bivšeg avio-prevoznika.

U odgovoru “Vijestima” iz Ministarstva navedeno je da je stečajnoj upravi 4. juna, dva dana nakon podnošenja zahtjeva za produženje registracije žiga/loga, odgovoreno da zahtjev nije tehnički uredan i uputili ih na odredbe člana 42 Zakona o žigu i članove 17 i 18 Pravilnika o postupku za priznanje, promjenama, obnovi važenja i međunarodnoj registraciji žiga.

Stečajna uprava je 21. jula predala novi zahtjev, na koji im je pozitivno odgovoreno 9. avgusta, uz kako je sada utvrđeno greškom.

”Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) je postupajući po službenoj dužnosti, ponovnim uvidom u spise predmeta, utvrdilo da je rješenjem od 09. 08. 2021. nesumnjivom greškom u postupanju povrijeđen materijalni propis, odnosno odredbe člana 42 st. 2 i 3 Zakona o žigu, jer je zahtjev za obnovu žiga podnijet nakon isteka zakonskog roka od 6 mjeseci nakon isteka važenja žiga. Zato je MER 06. 10. 2021. donijelo rješenje kojim se poništava rješenje od 09. 08. 2021”, navedeno je u odgovoru “Vijestima” iz ovog resora ministra Jakova Milatovića.

Stečajna uprava “Montenegro erlajnsa” je 5. oktobra podnijela Privrednom sudu predlog za određivanje privremene mjere kojom traže da se novoj državnoj kompaniji “ToMontengro” zabrani dalje korišćenje loga, dok se ne završi sudski postupak po tužbi za povredu žiga/loga pokrenutu 10. juna, koji sada postaje izlišan.

Svađa ometa razvoj

Iz “ToMontenegra” već mjesecima tvrde da stečajna uprava bivšeg avioprevoznika ometa razvoj nove avio kompanije, dok iz stečajne uprave navode da žele da obnove rad i da sarađuju sa novom aviokompanijom.

Iz Vlade su očekivali da će “Montenegro erlajns” koji je komercijalni rad završio sa dugovima od 170 miliona eura otići u klasični stečaj – rasprodaju imovine, kako bi oni kupili dio potreban za rad nove kompanije. Međutim, stečajna uprava se odlučila da radi na obnovi stare kompanije, dok većina prijavljenih dugova nije priznata.

Od predviđenog osnivačkog uloga od 30 miliona eura, “ToMontenegro” je do sada iskoristio 26 miliona, dok su preostala četiri miliona ostavljena upravo za kupovinu dijela imovine “Montenegro erlajnsa” iz stečajne mase. Tim novcem mogle bi biti isplaćene zaostale zarade radnicima bivše kompanije i povezan radni staž.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije