Connect with us

Vijesti

MPNKS: SDT protiv Laloševića formirao predmet, Crna Gora pred isključenjem sportista iz svih takmičenja

Published

on

Uprava za sport i mlade ignorisala je Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su mali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori, navode iz Ministarstva

Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) saopštilo je danas da je Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo predmet protiv doskorašnjeg vršioca dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Vasilija Laloševića.

Iz tog resora su naveli da je Lalošević u obavljanju funkcije prekoračio svoja jasno precizirana i definisana ovlašćenja, te da je svojim činjenjem doveo u nezavidan polozaj sport u cijeloj Crnoj Gori, zbog čega, kako su kazali, MPNKS kao krovna institucija ima veoma kratak rok da odgovori na više veoma značajnih pitanja koja su od krucijalnog značaja za budućnost i sudbinu sportskih djelatnika u Crnoj Gori.

Vlada je sinoć saopštila da Lalošević više nije v.d. direktor Uprave, i na tu funkciju imenovala Marka Begovića.

Socijalistička narodna partija (SNP), čiji je Lalošević funkcioner, je sinoć zakazala pres konferenciju za danas u 11 sati, navodeći da je tema aktuelna politička situacija i pitanje rekonstrukcije Vlade. Oni su jutros oko deset sati saopštili da se pres konferencija odlaže zbog vanrednog sastanka predsjednika te partije Vladimira Jokovića i premijera Zdravka Krivokapića.

“Protiv g. Laloševića su formirani spisi predmeta kod Specijalnog državnog tužioca u odnosu na njegov status i u odnosu na Odluku o dodjeli sredstava za sprovođenje programa sportskih organizacija u 2021.godinu. G. Lalošević je suprotno Zakonu o sportu Crne Gore koji je važeći bez saglasnosti i učešća MPNKS donio odluku br. 01-2-105-614/21-1142-4 od 26.08.2021.godine. O postojanju odluke, MPNKS je saznalo sa sajta Uprave za sport i mlade. Zbog sumnje da se radi o nezakonitom poslovanju, MPNKS je angažovalo nezavisnu reviziju dana 01.09.2021.godine. Međutim, g. Lalošević je kontinuirano izbjegavao da se revizija realizijе i do danas revizorka nije uspjela da dobije nijedan dokument kako bi mogla da preduzme bilo koju aktivnost za koju je angažovana. Sada su se stekli uslovi da se nezavisna revizija sprovede i izvještaj ćemo dostaviti SDT-u”, navode iz MPNKS.

Kazali su da to nije jedini konkurs koji je Lalošević sproveo bez učešća MPNKS, “ali smo jedan uspjeli da zaustavimo”. “Barem bi trebalo da g. Lalošević taj konkurs nije okončao i novac raspodijelio, što ne bi bilo začuđujuće uzimajući u obzir dosadašnja iskustva sa njim”, navodi se u saopštenju.

Iz MPNKS su, između ostalog, saopštili da je Uprava za sport i mlade ignorisala Svjetsku antidoping agenciju (WADA) jer nije dostavila Upitnik za prošlu godinu, niti su, kako se navodi, imali ikakav kontakt sa WADA, zbog čega je agencija internim kanalima pokušavala da stupi u kontakt sa vlastima u Crnoj Gori.

“Rezultat navedenog je da smo sada pred isključenjem naših sportista iz svih takmičenja, a u slučaju da nas ne isključe, sportisti se mogu takmičiti ali ne pod našom zastavom i himnom. Odmah nakon ovog saznanja, MPNKS je kontaktiralo WADA koja je imala sjednicu u Montrealu sredinom avgusta ove godine. Na toj sjednici, trebalo je da se donеse odluka o isključenju Crne Gore, medjutim, zbog brze reakcije MPNKS, odluka je odložena. Za sve ovo vrijeme od sredine avgusta do danas, g. Lalošević nije ništa preduzimao po ovom pitanju. U septembru, tačnije 15.septembra, dobili smo nalog da u roku od 21 danа promijenimo Zakon o sportu. MPNKS je u saradnji sa Komisijom za antidoping odmah krenulo u ispunjavanje ovog zadatka i narednih dana ćemo imati spreman dokument koji se traži. Komisija već ima spreman veliki broj potrebnih informacija, pa će rok od 21 danа biti dostižan”, navodi se u saopštenju.

Koliko je WADA rigorozna i ozbiljna agencija u svom djelovanju, kako dodaju iz MPNKS, primjer su i tek završene Olimpijske igre na kojima Ruskoj federaciji i njihovim sportistima nije bilo dozvoljeno da se takmiče pod ruskom zastavom i himnom.

Iz MPNKS su naveli da je Lalošević, umjesto da djeluje proaktivno, blagovremeno i u koordinaciji sa rukovodećim kadrom, “kršeći sve zadate rokove i predviđene sastanke od vitalnog značaja” djelovao samostalno, zanemarujući sva propisana pravila i procedure, “ušao u zonu krivične odgovornosti, te se oglušio o dobru poslovnu praksu i jačanje timskog duha i odlučivanja nanoseći tako značajnu štetu MPNKS, Upravi za sport, i što je najvažnije svim sportistima u Crnoj Gori”.

“Gospodin Lalošević supstituisao je pravo i nije poštovao jasno razgraničenje nadležnosti i odgovornosti u sistemu odlučivanja, te je time nanio dodatnu stetu, koja se mora što prije sanirati, kako bi se našim sportskim djelatnicima obezbijedilo ono što im shodno svim važećim, kako domaćim, tako i medjunarodnim pravilima pripada. Ovo je samo jedan dio priče, o ostatku koji pripremamo, javnost i tužilaštvo će biti blagovremeno obaviješteni”, navode iz MPNKS.

Smatraju da je Lalošević, shodno načelima pravde i pravičnosti, po zakonu, “po moralu, po razumnom rasuđivanju”, morao što hitnije biti razriješen državne funkcije koju je do sada obavljao.

“MPNKS će uraditi sve da učinjene greške i propuste ispravi i sanira u najkraćem mogućem roku, kao i da našim sportistima obezbjedimo optimalne uslove za rad i za postizanje vrhunskih rezultata na svim međunarodnim takmičenjima”, poručili su iz tog resora.

Kazali su i da MPNKS nije politička partija, i da su u tom resoru javni funkcioneri promjenljivi, bez izuzetka.

“Praksa koja izgleda i dalje postoji u pratijskom sistemu, čast izuzecima, da je mjera kvaliteta rada nekog u Vladi da li se ‘dira’ u partijsku funkciju ili ne, za MPNKS ne postoji. Mjera rada svakog, bio član partije ili ne, su znanje, profesionalnost, moral.”

“Narod je birao slobodu i slobodu će i da dobije, barem dok je prof. dr Vesna Bratić na čelu ovog Ministarstva. Vlada Crne Gore, na čelu sa Premijerom prof. dr Zdravkom Krivokapićem ima jedno pravilo ‘Nećemo zamjene, hoćemo promjene’, tako će i ostati”, zaključili su iz MPNKS.

Nakon što je medijima Ministarstvo poslalo saopštenje, uslijedio je i naknadni mejl u kojem se najavljuje dopuna tog dokumenta.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije