Povežite se sa nama

Vijesti

NE NAZIRE SE RASPLET: Čiji je interes da Tužilački savjet drži u blokadi?

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Poslanik koalicije Crno na bijelo Srđan Pavićević (CIVIS) rekao je juče u Skupštini da je očekivao da će na dnevnom redu ove sjednice biti pitanje Tužilačkog savjeta

Nakon gotovo 100 dana potpune blokade Tužilačkog savjeta ne nazire se kraj sage, ali ni način kako bi moglo da se dođe do političkog dogovora parlamentarne većine oko toga koja će se četiri imena naći iz reda uglednih pravnika u tom važnijem tijelu tužilačke organizacije.

Da će se teško doći do dogovora još je jasnije nakon disonantnih tonova i međusobnih optužbi, koje su se čule na početku sjednice Skupštine, koja je i počela raspravom poslanika vladajuće većine o tome kada će se na dnevnom redu naći izbor preostalih članova Tužilačkog savjeta.

Poslanik koalicije Crno na bijelo Srđan Pavićević (CIVIS) rekao je juče u Skupštini da je očekivao da će na dnevnom redu ove sjednice biti pitanje Tužilačkog savjeta.

”Činjenica je da epiloga i dalje nema i da smo mi država po procjeni evropskih i američkih zvaničnika zemlja sa visokom stopom korupcije. Svi smo u iščekivanju pravde evo godinu dana. Ako ne bude Tužilački na dnevnom redu, ja ću dati doprinos tačkama koje se tiču pravde, a sve što nije izuzeću se od odlučivanja”, rekao je Pavićević.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da se time bavi tačka izbor i imenovanja i razrješenja i da u ovom trenutku ne može biti predmet dnevnog reda akt koji ne postoji u skupštinskoj proceduri ka plenumu.

”Ovo nije bilo kakav izuzetak, ali razumijem da su uključene kamere i da je vrijeme da se ostvaruju politički poeni”, rekao je Bečić.

Predlog za izbor članova Tužilačkog savjeta se može razmatrati na plenumu samo kada ga utvrdi matični odbor, odnosno, kada se postigne saglasnost i dogovor među članovima parlamentarne većine.

Kako mjesecima nema političkog kompromisa, predsjednik skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Momo Koprivica nije ni zakazivao sjednicu, a nema ni najave kada bi to moglo da se dogodi.

Koprivica nije odgovorio na pitanja Vijesti – da li ima informaciju kao predsjednik nadležnog skupštinskog odbora kako bi politička većina mogla da izabere preostale članove TS-a, jer je na dan proglašenja krnjeg sastava novog Tužilačkog savjeta, saopštio da “će brzo biti izabrani svi članovi tog tijela”…

”Trenutno stanje pokazuje neodgovoran pristup u izmjeni zakonskih rješenja, koja su bila usmjerena isključivo na smjenu osoba na odgovornim pozicijama, a ne i na utvrđivanje njihove odgovornosti u zakonito sprovedenom postupku”, ocijenila je za Vijesti pravna savjetnica u Akciji za ljudska prava (HRA) Marija Vesković.

Ona je ponovila da će Tužilački savjet početi sa radom tek nakon održavanja konstitutivne sjednice, koju nije moguće održati do izbora svih 11 članova tog tijela, koje obezbjeđuje samostalnost rada tužilaštva.

”Izmjenama Zakona o državnom tužilaštvu, koje su stupile na snagu 12. juna, ovlašćenje za proglašenje Tužilačkog savjeta je prenijeto sa predsjednika države na predsjednika Skupštine sa obrazloženjem da je cilj otklanjanje mogućnosti političke opstrukcije. Činjenica da prošlo više od tri mjeseca od potpune blokade rada tijela, čija je samostalnost Ustavom propisana, pokazuje da je ovom izmjenom prilika za opstrukciju i politički uticaj na državno tužilaštvo samo prenijeta na drugu adresu – predsjednika Skupštine”, naglasila je Vesković.

Iz Vrhovnog državnog tužilaštva “Vijestima” nije odgovoreno na koji način će, zbog blokade TS-a, Vladi biti predložen iznos sredstava za rad državnog tužilaštva. U VDT-u nijesu odgovorili ni koliko izbora, premještaja ili prestanka mandata tužilaca čeka novi sastav TS-a kao i koliko se pritužbi građana na rad tužilaca nagomilalo od ljetos kada je ukinut stari saziv TS-a.

Posljednja sjednica starog saziva TS-a završena je 3. avgusta, a dva dana kasnije, predsjednik parlamenta proglasio je sastav krnjeg Tužilačkog savjeta.

I prije proglašenja TS-a bilo je jasno da će teško doći do dogovora oko toga ko će biti članovi iz reda uglednih pravnika.

Za četiri pozicije uglednih pravnika nadležni odbor birao je između 13 prijavljenih advokata. DF i URA dogovorili su se ko će biti ugledni pravnici parlamentarne većine u Tužilačkom savjetu, ali su naišli na otpor Demokrata. Oni se nijesu saglasili da među pravnicima bude i Nikola Bulatović. Tvrdili su da je “politički obojen” i da će narušiti nezavisnost TS-a.

DF i Demokrate razmjenjivali su brojne nesuglasice i optužbe, tako da se pitanje rješenja blokade TS-a vezivalo i za dogovor oko rekonstrukcije Vlade.

Mikić: Prioritet izbor članova TS-a

Građanski pokret URA, kao i do sada, učestvovaće u svim razgovorima koji imaju za cilj unapređenje političke situacije, kvaliteta života građana i ubrzanu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju, saopštio je danas izvršni direktor stranke Zoran Mikić odgovarajući na zahtjev DF-a sa posljednjeg sastanka parlamentarne većine održanog u ponedjeljak.

On je istakao, kao što su naglasili iz URE na tom istom sastanku, da prioritet za njih u ovom trenutku jeste izbor preostalih članova Tužilačkog savjeta.

”Kao što svi znamo borba protiv organizovanog kriminala i korupcije niti napredak na putu ka EU ne može dobiti puni smisao bez reformisanog tužilaštva što sa svih adresa potvrđuju i naši međunarodni partneri”, kazao je Mikić.

Dodaje da je izbor Tužilačkog savjeta društveni, državni i politički prioritet i da u URI smatraju neodgovornim prema građanima, a i prema međunarodnim partnerima da se njegov izbor uslovljava izborom nove Vlade.

Činjenica da prošlo više od tri mjeseca od potpune blokade rada tijela, čija je samostalnost Ustavom propisana, pokazuje da je ovom izmjenom prilika za opstrukciju i politički uticaj na državno tužilaštvo samo prenijeta na drugu adresu – predsjednika Skupštine”, ocijenila je Vesković

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije