Connect with us

Vijesti

NEĆE NA TVCG: Organizacioni odbor Prajda nije tražio prenos niti je konsultovan

Published

on

Oni su podsjetili članicu Savjeta RTCG koja je predložila tu inicijativu da je jedina adresa za bilo šta što se tiče Povorke ponosa isključivo i samo Odbor Montenegro prajda

Organizacioni Odbor devetog Montenegro Prajda saopštio je da nije tražio prenos tog događaja na Javnom servisu niti je o tome konsultovan, i poručio da se događaji koje oni organizuju ne smiju koristiti u dnevno-političke svrhe.

„Povodom ove inicijative, obavještavamo LGBTIQ zajednicu i javnost Crne Gore da se niko nije obratio LGBTIQ osobama koje čine Odbor Montenegro Prajda – ni oni koji su je predložili, ni predstavnici Javnog servisa“, kaže se u reagovanju Odbora.

Oni su podsjetili članicu Savjeta RTCG koja je predložila tu inicijativu da je jedina adresa za bilo šta što se tiče Povorke ponosa isključivo i samo Odbor Montenegro prajda.

Iz Odbora su kazali da pozdravljaju otvorenost za prenos Prajda uživo, ali skreću pažnju na to da takva inicijativa zahtijeva konsultacije sa LGBTIQ zajednicom i Odborom Prajda, s obzirom na činjenicu da tom događaju svake godine prisustvuju i oni članovi zajednice koji ne žele da budu prikazani na televizijama.

„Takođe, želimo da vjerujemo da ova inicijativa za prenos nije uzeta u razmatranje sa namjerom da bude obavljen na Parlamentarnom kanalu RTCG, jer ovaj događaj ne organizuje Parlament“, istakli su iz Organizacionog odbora.

Oni su pozvali sve medije da izvještavaju sa Montenegro Prajda, i da tog dana u svom programu pokažu podršku isticanjem LGBTIQ zastave u uglu ekrana suprotnom logou televizije, kao i zastavicama na stolovima tokom svih emisija koje budu emitovane uoči, tokom i nakon dana Prajda.

„Javnosti je od ranije poznat naš čvrst stav da se događaji koje mi organizujemo ne smiju koristiti u dnevno-političke svrhe. Tajming ove odluke nam otvara prostor za sumnje da se organizacija Prajda želi na neki način politizovati, pa pozivamo i članove Savjeta da to ne dozvole i tome ne doprinose“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da je Montenegro Prajd bio žrtva različitih pokušaja zloupotreba od različitih političkih struktura nebrojeno puno puta od svog utemeljenja 2013. godine.

„Svakom pokušaju smo se oduprli i nastavićemo da pružamo snažan otpor prema svakome ko želi na bilo koji način da zloupotrebljava naša osnovna ljudska prava. Poruka koju je LGBTIQ zajednica na prajdu već slala „Ne preko naših leđa!“ i dalje stoji“, poručili su iz Odbora.

Oni su dodali da ostaju otvoreni za saradnju sa svim medijima, dok god se uzimaju u obzir potrebe i izloženost LGBTIQ zajednice.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije