Povežite se sa nama

Vijesti

Obilježavanje 100 godina Međunarodnog PEN centra: Nikad jači atak na crnogorsku kulturu i jezik

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Opasne ideološke retrogradne matrice se obnavljaju u Crnoj Gori pa je misija PEN centra značajnija nego ikada za crnogorsko društvo, poručeno je sa proslave jubileja

Vijek od utemeljenja Međunarodnog PEN centra i 30 godina od punopravnog članstva crnogorskog ogranka ove asocijacije prilika su za proslavu, ali i povod za zabrinutost zbog aktuelnog stanja u društvu do kojega su doveli obnovljeni retrogradni kursevi koji ponovo prijete da uguše slobodnu misao – istakao je generalni sekretar Crnogorskoga PEN centra doc. dr Milan Marković.

On je na obilježavanju jubileja organizacije koja baštini principe zaštite umjetnosti i ljudskih prava, prvenstveno slobode izražavanja i kulturnog identiteta, ukazao na opasne retrogradne ideološke matrice koje se revitalizuju u Crnoj Gori.

Asimilacija

Upozorio je da svjedočimo asimilaciji i podređivanja čitavog državnoga sistema volji i zahtjevima jedne vjerske organizacije, koja iz spoljneg centra „upravlja davno ogoljenim hegemonističkim strategijama“.

– Pod pseudoizgovorom ugroženih vjerskih prava, danas jasno vidimo efekte njene istinske političke moći. Oni se ogledaju u negaciji nacionalne suštine građana Crne Gore, u uplivu religijskoga fundamentalizma u obrazovni sektor, u tendencioznim revizijama prošlosti, u medijskim progonima slobodne kritičke svijesti, prisvajanju nacionalnih kulturnih spomenika i ustavno-pravnoj anarhiji, da bi kulminirali orkestriranim desantom na Cetinje kao simbolom crnogorske državnosti i duhovnosti – ocijenio je Marković.

On je kazao da bi događaj u organizaciji PEN-a mogao biti poziv da „zajedničkim snagama doprinesemo obnovi kulture tolerancije i stvaranju povoljnoga ambijenta koji bi diverzitet i razlike tretirao kao kvalitet, a ne kao devijaciju crnogorskoga društva.“

Povampireni nacionalizam

Crnogorski pisac i član PEN centra Đorđe Šćepović upozorio je da aktuelna situacija zahtijeva snažan odgovor akademske zajednice, čemu Crnogorski PEN centar po njegovoj ocjeni daje snažan pečat.

Šćepović je ukazao na povampirenje nacionalizma kao rezultat rada aktuelne Vlade te na primjere ugrožavanja prava i sloboda crnogorskih građana, širenje jezika mržnje putem provladinih medija i platformi, ali i katastrofalno stanje u domenu prosvjete i kulture koja je, kako je naveo, dovedena u stanje „indukovane kome“.

On je istakao značaj Fakulteta za crnogorski jezik i književnost kao središta kritičke misli u Crnoj Gori, upozoravajući da je jedan od prioriteta Vlade i ministarke Vesne Bratić gašenje te visokoobrazovne ustanove.

– Ako dozvolimo da se opasni naumi minstarke Bratić ostvare, onda ćemo dozvoliti i sve ono što nakon toga slijedi. Pristaćemo na sopstvenu propast – istakao je Šćepović.

Moderatorka programa mr Sanja Orlandić podsjetila je na značaj PEN centra kao najprestižnijega internacionalnog udruženja pisaca i intelektualaca koje je pored svoje osnovne misije promovisanja književnosti i kulturnog povezivanja prepoznatljivo po snažnom angažmanu na zaštiti malih naroda i kultura, promovisanju slobode govora i djelovanja te odbrane individualnih i kolektivnih prava. S obzirom na okolnosti i situaciju u kojoj se kao i prije 30 godina, nad regijom nadvijaju pansrpski ekspanzionistički planovi, misija Crnogorskoga PEN centra danas je od posebnoga značaja za crnogorsko društvo.

Podrška

Putem video linka, obilježavanje jubiljea pozdravili su predsjednik Međunarodnoga PEN centra Burhan Sonmez, potpredsjednica Katica Ćulavkova i predsjednica slovenačkoga PEN centra Tanja Tuma.

Crnogorski PEN centar formiran je 1990. godine, a naredne je na kongresu PEN-a u Beču primljen u porodicu međunarodnog PEN-a i postao prva međunarodno priznata asocijacija u Crnoj Gori tog vremena.

Utemeljen je sa namjerom da štiti, razvija i afirmiše vrijednosti crnogorske kulture, književnost i jezik crnogorskog naroda i kulture drugih naroda koji žive u Crnoj Gori.

Prvi predsjednik Crnogorskog PEN-a bio je akademik dr Pavle Mijović, potpredsjednik Jevrem Brković, a sekretar Sreten Vujović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije