Povežite se sa nama

Vijesti

OČEKUJU OBRAZLOŽENJE ODLUKE PO POVRATKU MINISTRA IZ SAD: Razlozi o smjeni Damjanovića i dalje poznati samo Spajiću

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Premijer Zdravko Krivokapić ne odgovara na pitanja u vezi sa kadrovskom promjenom u Upravi prihoda i carina

Kabinet premijera Zdravka Krivokapića ne želi da odgovori na pitanja “Vijesti” da li je ministar finansija i staranja Milojko Spajić na elektronskoj sjednici prošlog četvrtka obrazložio zašto mu je predlog da se Aleksandru Damjanoviću ne produži mandat na mjesto vršioca dužnosti direktora Uprave prihoda i carina i koje su kompetencije kandidata Milene Petričević za tu poziciju.

”Vijesti” su to pitanje uputile u ponedjeljak premijeru. Bez odgovora su i pitanja ako Spajić nije dao obrazloženje da li je Krivokapić tražio to obrazloženje, kao i da li smatra da pitanje kadrovske kombinatorike o jednoj od najvažnijih uprava u sistemu treba da se rješava brzinskim putem na elektonskoj sjednici.

Spajić je na službenom putu u SAD-u i očekuje se kada se vrati da obrazloži odluku koja je izazvala veliku osudu u javnosti.

Petričević je juče formalno preuzela rukovođenje UPC-om, dok je Krivokapiću i Spajiću stigla inicijativa dijela zaposlenih UPC da preispitaju odluku i vrate Damjanovića. Krivokapić nije odgovorio koji mu je stav u vezi zahtjeva zaposlenih za vraćanje Damjanovića.

Zaposleni su incijativu sa dijelom potpisa predali u ponedjeljak, a juče su nastavili akciju sakupljanja potpisa koje su isto predali.

Dio zaposlenih juče je kontaktirao “Vijesti” jer im je državni sekretar Ministarstva finansija Janko Odović, kako kažu, tražio da ne potpisuju peticiju za podršku Damjanoviću i da je to povreda radne obaveze, te da su mogući i otkazi.

Iz Ministarstva, međutim, te tvrdnje nazvali su netačnim.

”Eventualno takve i slične tvrdnje mogu se tumačiti jedino kao zlonamjerne dezinformacije, koje se plasiraju iz nekog ili nečijeg interesa da bi se stvari prikazivale neistinito. Državni sekretar podržava sve zaposlene UPC u radu na putu ostvarivanja rezultata jedne od najvažnijih institucija u sistemu javnih finansija”, odgovoreno je “Vijestima”.

Odovića je juče javno prozvala Socijalistička narodna partija (SNP) koja je saopštila da osuđuje njegov pritisak na zaposlene u ovoj instituciji.

Iz SNP-a su upozorili Odovića i sve koji se bave ovim načinom “dobronamjernih razgovora” da su vjerovali da su te metode prevaziđene i da su ostale samo kao dio DPS arsenala manipulacija i ucjena, te da su sloboda mišljenja i izražavanja o osnovna ljudska prava.

Petričević je saopštila da će uložiti maksimalno profesionalne kapacitete i moralno opredjeljenje, za ostvarenje strateških ciljeva Uprave na postizanju napretka u sprovođenju reformi, poštujući principe dobrog rukovođenja, pravednosti i lojalne konkurencije.

Ona je istakla da će prioriteti u radu Uprave u narednom periodu biti sankcionisanje svih oblika nezakonitosti koje direktno utiču na obezbjeđenje stečenih prava budžetskih korisnika. Poručila je i da će dosljednom primjenom zakona i unapređenjem efikasnosti kompleksnog sistema Uprave nastojaće da nadoknadimo deficit povjerenja u tu insituciju.

”Imajući u vidu dosadašnje aktivnosti u otkrivanju nezakonitih radnji, uvjerena sam da službenici Uprave prihoda i carina predstavljaju vrijedan resurs koji će kroz dalju koordinaciju nastaviti da postiže još bolje rezultate u suzbijanju krijumčarenja, otkrivanju poreskih utaja, naplati javnih prihoda i izgradnji sigurnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori, za šta će najveću podršku imati od strane menadžmenta Uprave. S obzirom na navedeno, očekujem da ćemo kroz dalja zalaganja nastaviti da opravdavamo ulogu jedne od najvažnijih institucija u sistemu javnih finansija, od čije efikasnosti zavisi funkcionalnost cijelog institucionalnog okvira naše države, javni interes i dobrobit svih građana”, saopštila je Petričević.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije