Connect with us

Vijesti

OSUMNJIČEN ZA NAPAD NA POLICIJU 5. SEPTEMBRA: Još vagaju da li da optuže Veljovića

Published

on

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo nije okončalo postupak protiv bivšeg direktora Uprave policije

Cetinjsko Osnovno državno tužilaštvo još nije okončalo postupak protiv bivšeg direktora Uprave policije Veselina Veljovića, osumnjičenog da je 5. septembra u Prijestonici napao policajce.

To je “Vijestima” saopštio rukovodilac ODT Cetinje, tužilac Duško Milanović.

”Postupak protiv osumnjičenog V. V. iz Podgorice, zbog izvršenja krivičnog djela napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, nalazi se u fazi izviđaja i u toku je preduzimanje dokaznih radnji”, objasnio je tužilac Milanović.

Savjetnik za bezbjednost šefa države Mila Đukanovića uhapšen je 5. septembra na Cetinju, nakon što je pokušao da probije policijski kordon i sa protivnicima ustoličenja mitropolita Joanikija prođe do Cetinjskog manastira.

”Vi ste kolege Crnogorci, skinite taj grb, skinite uniformu i budite s narodom”, tim riječima obratio se Veljović službenicima Uprave policije, oko 04.30 časova tog jutra, pokušavajući prvo da destabilizuje policijski sastav, a potom se tijelom zaletio na policajce predvodeći grupu, koja je krenula da juriša na kordon od 40 policajaca.

Policijski funkcioner Dragan Gorović ranije je Vijestima rekao da je napad na službenike prvi počeo bivši šef policije, što se kasnije sinhronizovano prenijelo na grupice na još najmanje 10 lokacija u Prijestonici.

”Policajci su ostali mirni, na svojim pozicijama i profesionalno su radili svoj posao… Počinje guranje, grupa od 15-ak demonstranata na čelu s Veljovićem je uspjela da probije prvi kordon, onda smo brzo postavili drugi prsten. Starješine su više puta upozoravale da se odbiju, onda je izdata i naredba, nakon čega je rukovodilac Operativnog štaba koji je bio tu, naredio da su se stekli zakonski uslovi za upotrebu sredstava prinude. O sukobu je obaviješten i direktor UP, koji je saopštio da ukoliko ne postoje drugi zakonski način da se odbije napad, da se upotrijebe hemijska sredstva. Počeli smo s ručnim sprejem, za koji nam nije trebalo odobrenje direktora, a nakon toga smo ispalili 4-5 šok bombi i suzavaca. Tu je odbijen prvi napad u centru, nakon čega smo pozvali pojačanje”, ispričao je Gorović ranije.

Veljovićev napad zabilježile su kamere, a snimak je na Tviteru objavio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović. Par sati kasnije Veljović je uhapšen – nije se opirao privođenju.

Tužilac mu je nakon saslušanja odredio zadržavanje do 72 sata, a potom sudiji za istragu predložio da ga pošalju u pritvor zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Sudija je odbio taj prijedlog, pravdajući odluku time da ne postoji sumnja da će Veljović ponoviti izvršenje krivičnog djela za koje je osumnjičen, jer nije zakazan nijedan skup kojem bi mogao prisustvovati.

Tužilaštvo se žalilo na tu odluku, ali je i tročlano vijeće odbilo da pošalje Veljovića u Istražni zatvor.

Oni su zaključili da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni izvršio krivično djelo – napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti, ali konstatuje da ne postoji osnov za pritvor…

”Okolnosti da bi okrivljeni ostankom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo, moraju biti konkretne, a ne apstraktne. U konkretnom, osumnjičeni ranije nije osuđivan, a postojanje tenzija nije dovoljno da se po ovom osnovu odredi pritvor, jer je događaj povodom ustoličenja mitropolita od 5. 9. 2021. godine okončan, dok aktuelno nijesu prijavljeni ili najavljeni novi skupovi građana, niti se to u žalbi tvrdi. Stoga, predlog po ovom osnovu nije konkretizovan, već se svodi na postojanje mogućnosti u budućem periodu da budu organizovani građanski skupovi, na kojima bi osumnjičeni ponovio djelo pa kako se radi o budućoj neizvjesnoj okolnosti, to ista po ocjeni ovog vijeća ne opravdava određivanje pritvora po ovom pritvorskom osnovu”, navode iz suda na Cetinju.

Navode da nisu ispunjeni uslovi da mu se odredi pritvor ni po drugom zakonskom osnovu – zbog mogućeg uticaja na navedene svjedoke:

”Budući da okolnosti sadržane u žalbi, niti one koje proizlaze iz spisa predmeta, ne ukazuju na opasnost da će osumnjičeni ometati postupak uticanjem na navedene svedoke, koji su inače policijski službenici, koji su o okolnostima predmetnog događaja sačinili službene zabilješke, a osim toga događaj je zabilježen na DVD snimku, što sve ukazuje da ne postoji opasnost da bi osumnjičeni mogao da utiče na ove svjedoke u pogledu okolnosti izvršenja predmetnog krivičnog djela”.

Pojašnjavaju da je državni tužilac saslušanje naznačenih svjedoka predložio uopšteno, na sve okolnosti izvršenja krivičnog djela i da je kritični događaj zabilježen na DVD snimku, pa njihovi iskazi nijesu ključni za utvrđivanje činjeničnog stanja.

Negirao da je bilo guranja, govorio da je krenuo u šetnju

Veljović je pred sudijom za istragu Borkom Lončarem tvrdio da su mu policajci iz prvog reda kordona postavljenog 5. septembra na Dvorskom trgu dozvolili da prođe ka manastiru, i da je tog jutra “imao motiv da mirno prošeta sa građanima i policijom put manastira”.

”Kako bi pokazao da tom manastiru mogu prići i građani Crne Gore”, piše u spisima cetinjskog Osnovnog suda, čije tročlano Vijeće je ponovo odbilo da pošalje Veljovića u Istražni zatvor.

”Takođe, naveo je da nikog nije gurao niti udarao, te da je nakon dozvole prvog reda policajaca u policijskom kordonu započeo kretanje što su mu tijelima policajci omogućili, krenulo je guranje ljudi iza njega, na koji način je imao fizički kontakt sa policajcima ispred, a ruke je podigao u nivou grudi kako bi se zaštitio. Ne poznaje predložene svjedoke niti policajce sa kojima je razgovarao, ne zna odakle su niti kojoj jedinici pripadaju, niti slijedom toga zna ko su im nadređeni”.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije