Connect with us

Vijesti

PUSIĆ: Najbrutalnije miješanje SPC nije bilo ustoličenje na Cetinju, već formiranje Vlade

Published

on

Događanja na Cetinju i retorika nakon toga podsjećali su na početke devedesetih, čega se Hrvatska dobro sjeća, kazala je u emisiji “Drugačija radio veza” nekadašnja ministarka vanjskih poslova i potpredsjednica Vlade Hrvatske Vesna Pusić.

“Vjerovatno je to u Hrvatskoj izazvalo reakcije, a nakon toga naravno su i drugi obratili pažnju i poslušali o čemu se radi, koji diskurs je dominatan. Tu svako ima svoje strahove i loše i teške uspomene iz devedesetih”, ističe Pusić.

Pojedine zemlje u regionu počele su da prepoznaju opasnost da se nestabilnost iz Crne Gore prelije kod njih, da to ponovno destabilizuje cijeli region.

“Ima jedna izreka koja kaže ‘Istorija se ne ponavlja ali se rimuje’”, kaže bivša šefica diplomatije Hrvatske.

Problem je, naglašava Pusić, što EU nije dovoljno aktivna na Balkanu koji je dio Evropske teritorije i ona, ako želi da bude “svijetski igrač”, prvo treba da konsoliduje svoju teritoriju.

U Crnoj Gori nemamo sukob konzervativaca i liberala, nego sukob oko prava na postojanje države

Upitana da li EU izlazi iz autističnog stava povodom dešavanja u Crnoj Gori, Pusić objašnjava da Brisel prolazi kroz krizu vođstva. Kaže da izbori u Njemačkoj za EU znače ključno pitanje, ne samo zato što je Njemačka tako važna zemlja u EU, nego jer je kancelarka Angela Merkel barem deset godina de facto bila ključna osoba u EU.

“U ovom trenutku takvog predsjednika ili premijera, sa tom vrstom autoriteta, u Evropi nema. U tom pogledu Evropa prolazi kroz dosta dramatičnu promjenu. Sa druge strane je pitanje odnosa sa SAD-om koji se znatno narušio za vrijeme Trampove administracije. Zbog svega toga vrlo je teško naći nekoga ko će formulisati jasnu politiku prema Zapadnom Balkanu”, ocijenila je Pusić.

Komentarišući posjetu Angele Merkel Srbiji, Pusić kaže da ta posjeta nema veze sa Vučićem, već sa Berlinskim procesom i njenom inicijativom da će Njemačka odigrati neku pomirljivu, a i proevropsku ulogu na Zapadnom Balkanu, koji kako dodaje nije najbolje uspio.

“EU treba da razumije da se u Crnoj Gori ne sukobljavaju dva koncepta u smislu konzervativne, liberalne, socialdemokratske Crne Gore, već je u Crnoj Gori glavni sukob između onih koji smatraju da se Crna Gora treba smatrati kao samostalana suverena država i onih koji smatraju da ne treba. Teško je raspravljati sa nekim ko smatra da ti ne trebaš postojati”, ističe Pusić.

Na pitanje kakve su šanse da Srbija nauči da živi u miru sa susjedima, Pusić odgovara da “Srbija treba da gleda na svoj vlastiti kvalitet života, demokratskih institucija i svega ostalog”.

“Ali ne, cijelo vrijeme je neka druga tema u fokusu a to nije dobro ni za Srbiju, a ni za Crnu Goru u ovom času, već silno opasno. Crna Gora ne može biti ispražnjena od sadržaja jer tu su Crnogorci i snažna građanska Crna Gora”, navodi Pusić.

Zato je ja ko bitno, poručuje, da EU treba da bude prisutnija u Srbiji.

Milanović je poslao poruku svima, ne samo Beogradu

Komentarišuči posjetu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Zagrebu i izjavu predsjendika Hrvatske Zorana Milanovića da je poziv Đukanoviću poruka Beogradu, Pusić kaže da je to “poruka svima, ne samo Beogradu”.

“Suština je da Hrvatska stoji iza samostalnosti i suverenosti Crne Gore, sve ostalo je kozmetika”, navela je ona.

Upitana kako je Crkva Srbije postala tako moćan spoljnopolitički faktor, Pusić objašnjava da je i to psoljedica tranzicije i pogrešnog stava da sve što je neakd bilo dobro sada je lose, a sve što je bilo lose danas je dobro.

“Drugim riječima, ako crkve nije bilo u politici, e sad kad je crkva u politici to je mjera uspješnsoti tranzicije, a to naravno nije tako. Crkva je vrlo uticajna i tu su je prepoznali političari kao oblik vlastite promocije, zaboravljajući da miješanje crkve na kraju šteti i državi i crkvi”, kazala je Pusić.

Stava je da ustoličenje na Cetinju nije najbrutalniji oblik miješanje SPC u politiku Crne Gore, već je to bilo formiranje Vlade.

Kaže da je Patrijarh Porfirije doprinio poboljšanju i normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske. Primjećuje , međutim, da se prema Crnoj Gori ponaša drugačije.

“Došao je na čelu organizacije koja je u projektu destabilizovanja Crne Gore vrlo aktivna. Začudilo me da je insistirao na ustoličenju na Cetinju kad se to moglo dogoditi u Podgorici”, ističe Pusić.

Ona smatra da čim se izađe iz Regiona, prestaje razumijevanje unutrašnjih prilika u državama poput Crne Gore. Njihov je generalni stav da treba držati na oku odnose Srba i Hrvata, a ostalim se ne posvećuje dovoljna pažnja, barem dok se ne dese tenzije kakve imamo u Crnoj Gori. Poručuje da to Crnu Goru ne smije da obeshrabri i da mora insistirati na dijalogu:

“Za Crnu Goru nije trenutak da zatvori bilo koja vrata ako ih može držati barem odškrinuta, dok ih neko ne zalupi direktno u nos”, zaključila je Pusić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije