Povežite se sa nama

Vijesti

REVIZORI U MINISTARSTVU ODBRANE: Bošković kršio zakone i isplaćivao novac bez dokumentacije

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

DRI utvrdio da je Ministarstvo odbrane 2020. godine, dok je njime rukovodio bivši ministar Predrag Bošković, za izgubljene sudske sporove isplatilo 1,1 milion i da nema zahtjeva za te isplate, da nije uradilo procjenu imovine, da su angažovani ugovorci o djelu za sistematizovana mjesta…

Državna revizorska institucija (DRI) utvrdila je da je Ministarstvo odbrane prošle godine za izgubljene sudske sporove isplatilo 1,1 milion eura i da nema zahtjeve za te isplate, dok je iz blagajne za potrebe Obavještajno-bezbjednosnog direktorata isplatilo 41,5 hiljada za koje nema vjerodostojne knjigovodstvene isprave na osnovu kojih je taj novac isplaćivan.

Revizijom prošlogodišnjeg poslovanja utvrđeno je da Ministarstvo odbrane nije uradilo procjenu vrijednosti pokretne imovine i dijela nepokretne imovine i nije vodilo evidenciju pokretne imovine (bez Vojske i Generalštaba), da su angažovane osobe po ugovoru o djelu za sistematizovana radna mjesta i da su za iste poslove uplaćivane različite naknade, da je firmi koja je registovana kao putnička agencija isplaćivan novac za usluge organizacije seminara.

Revizija se odnosi na period dok je tim resorom rukovodio ministar Predrag Bošković koji je sada poslanik DPS-a. DRI je dao pozitivno mišljenje na finansijsko izvještavanje i uslovno mišljenje na reviziju pravilnosti, jer je utvrđeno da Boškovićev resor nije poslovao u skladu sa zakonima o imovini, o državnim službenicima i namještenicima i o upravljanju i unutrašnjim kontrolama u javnom sektoru, kao i Uputstvom o radu državnog trezora.

Fakture bez fiskalnih računa

DRI je utvrdio da je Ministarstvo odbrane prošle godine platilo 5.000 eura za uslugu organizacije seminara i to firmi koja je registrovana za djelatnost putničke agencije, a na osnovu priložene dokumentacije državni revizor se nije mogao uvjeriti u koju svrhu je seminar organizovan. Utvrđeno je i da je po fakturama koja je dostavila ovoj agenciji, isplaćeno 24,489 hiljada za “hotelsko-ugostiteljske usluge za delegaciju, za potrebe Ministarstva odbrane”. Uz te fakture nijesu priloženi fiskalni računi, niti specifikacije za izvršene usluge.

DRI je utvrdio da je Ministarstvo odbrane prošle godine platilo 5.000 eura za uslugu organizacije seminara i to firmi koja je registrovana za djelatnost putničke agencije, a na osnovu priložene dokumentacije državni revizor se nije mogao uvjeriti u koju svrhu je seminar organizovan”…

”Ministarstvo odbrane je prošle godine vršilo plaćanje na osnovu faktura za hotelsko-ugostiteljske usluge koje ne prati sva potrebna dokumentacija (fiskalni računi ili specifikacija izvršenih usluga), pa se kontrola izdataka ne može sprovesti na način propisan Uputstvom o radu Državnog trezora. Ukupan iznos od 24.369,02 eura plaćen je na osnovu 42 fakture iz 2019. godine”, konstatovano je u izvještaju.

DRI je konstatovao da Ministarstvo odbrane nije Upravi za imovinu dostavilo podatke iz knjigovodstvene evidencije o broju, vrsti, tipu i starosti vozila koje koristi, dok državnom revizoru nije dat na uvid akt Vlade o broju vozila koji može da koristi Ministarstvo odbrane, a koji se donosi shodno Vladinoj uredbi.

Za iste poslove različita naknada

”Evidencija nepokretne i pokretne imovine koja se vodi u Ministarstvu odbrane ne sadrži podatke o nabavnoj vrijednosti, ispravci vrijednosti i sadašnjoj vrijednosti. Ministarstvo nije obračunavalo amortizaciju nepokretne i pokretne imovine za 2020. godinu i nije (bez Vojske i Generalštaba) izvršilo popis pokretne imovine, na dan 31.12.2020. godine. Ministarstvo odbrane, do 1. decembra 2019. godine, nije utvrdilo za 2020. godinu broj vozila neophodnih za nesmetan rad, što nije u skladu sa Uredbom o načinu korišćenja prevoznih sredstava u svojini Crne Gore”, piše u izvještaju.

Utvrđeno je da Ministarstvo nije na vrijeme, odnosno, do 15. u mjesecu dostavljalo Upravi prihoda izvještaj o plaćenim porezima i doprinosima za socijalno osiguranje zaposlenih.

Revizija je pokazala da je ovaj Vladin resor angažovao radnike na osnovu ugovora o djelu, a za već sistematizovana radna mjesta čime je kršen Zakon o državnim službenicima i namještenicima.

”Uz to, prošle godine je angažovan veći broj radnika po osnovu ugovora o djelu, a da nije donijet plan za njihovo angažovanje i kriterijumi za njihov izbor.

Ugovaran je različiti iznos naknada za iste poslove i isti period zaključenja ugovora, nije obezbijeđena kontrola/nadzor nad izvršenjem poslova i nije obezbijeđeno izvještavanje o obavljenom poslu, a shodno tome ni mogućnost utvrđivanja da li su izvršeni poslovi za koje je zaključen ugovor”, kostatovano je u izvještaju.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije