Povežite se sa nama

Vijesti

ŠPIJUNSKE IGRE: ”Majstori” postavili bubicu prije četiri godine

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Prislušni uređaj u kabinetu glavnog specijalnog tužioca postavljen 2017. godine, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora. Učesnik nedavne sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu tvrdi da je “bubica” u prostorijama SDT-a postavljena dok su obavljane određene popravke…

Prislušni uređaj u kabinetu glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića postavljen je 2017. godine, saopšteno je “Vijestima” iz više izvora.

Učesnik nedavne sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu, tvrdi da je na tom sastanku saopšteno da je “bubica” u prostorijama Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) postavljena dok su obavljane određene popravke…

Stupanjem na snagu Zakona o Specijanom državnom tužilaštvu 2015. godine, formirano je Specijalno državno tužilaštvo.

SDT-om rukovodi glavni specijalni tužilac – Katnić je na tu funkciju prvi put izabran u junu 2015. godine, a reizabran je istog mjeseca 2020. godine.

To tužilaštvo utvrđuje ko je postavio prisluškivač u njihovoj zgradi. Katnić je novinarima prošle sedmice kazao da indicije govore da je to činjeno iz Agencije za nacionalnu bezbjednost.

Zbog toga je uhapšen bivši šef tajne službe Dejan Peruničić, ali je nakon saslušanja pušten da se brani sa slobode.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, on je tužiocima ispričao ko je i kad postavio špijunsku opremu, ali i ko je sve bio korisnik tog materijala. Tereti se za zloupotrebu službenog položaja.

Peruničić
Peruničićfoto: Savo Prelević

Glavni specijalni tužilac saopštio je da uporedo utvrđuju da li samoubistvo nekadašnjeg agenta ANB-a Luke Bulatovića ima veze sa tim slučajem.

Jedan od sagovornika “Vijesti”, rekao je da je na Odboru za bezbjednost poslanicima prepričana izjava agenta koji je postavio uređaj u Katnićev kabinet – rekao je da je to učinio po naređenju nadređenih i da navodno nije znao da je u pitanju nezakonita aktivnost.

Predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu Milan Knežević saopštio je prekjuče da se ne nalazi u ANB-u prostorija iz koje se prisluškivao Katnićev kabinet.

”Dobili smo podatke gdje je završavao taj materijal, dobili smo podatke iz koje prostorije je bilo to prisluškivanje. Jedino vam mogu reći da to nije rađeno u Agenciji za nacionalnu bezbjednost”, kazao je.

On je istovremeno ocijenio da Katnić treba odmah da bude suspendovan i procesuiran, jer kompletnu aferu prisluškivanja “pokušava da svede na zloupotrebu službenog položaja”:

”Kako bi kroz njemu poznate rukavce udaljene i približene sumnje zaustavio nadležne organe, prevashodno tužilaštvo, da dođu do istine – ko su nalogodavci u takozvanoj aferi prisluškivanje”.

Knežević
Kneževićfoto: Savo Prelević

Poslanik Demokratskog fronta rekao je da ono što se dešava proteklih sedmica u Crnoj Gori ima sve elemente organizovane kriminalne grupe, čiji je jedan od članova Peruničić.

Knežević je rekao da sumnja da Katnić, načinom na koji je formriao predmet protiv Peruničića, pokušava da zaštiti bivšeg premijera Duška Markovića i predsjednika države Mila Đukanovića.

Rekao je da sumnja da su transkripti prisluškivanih razgovora završavali kod kriminalaca i jednog broja visokih državnih funkcinera.

Peruničiću i bivšem agentu tajne pratnje Srđi Pavićeviću sudi se zbog nezakonitog snimanja i praćenja više osoba.

Taj proces odvija se iza zatvorenih vrata.

Peruničić je, kako tvrde iz SDT-a, u više navrata davao usmene naloge Pavićeviću da na području Podgorice, Budve i Cetinja, bez prethodno izdatog pisanog naloga za praćenje i osmatranje, prati i osmatra više tada opozicionih političara, novinara i pokojnog mitropolita Amfilohija.

Abazović: Sistem DPS-a nas je prisluškivao

Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović, saopštio je juče da ga ne čudi ćutanje Demokratske partije socijalista (DPS) o aferi prisluškivanja kabineta glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

”Oni su politički saučesnici u tome. Nemojte aferu prisluškivanja ili zloupotreba u Agenciji za nacionalnu bezbjednost da vezujemo za pojedince. Oni su izvođači radova. Nas je prisluškivao sistem, a sistem je bio njihov (DPS-ov). Logično je da ćute. Šta treba da kažu”, rekao je novinarima nakon pres-konferencije povodom prezentovanja zakonskog modela oduzimanja nezakonite imovine.

Abazović
Abazovićfoto: Luka Zeković

Abazović je istakao da afirmiše sve javne službenike, a ne samo zaposlene u ANB-u, da skupe snagu i progovore o zloupotrebama u državnim organima u kojima su zaposleni.

”Država treba da stane iza njih i da ih zaštiti”, poručio je on.

Čokolada i namještaljka

Nedugo nakon što je izabran za GST, Katnić je rekao da “određene strukture” vode rat protiv njega, Specijalnog tužilaštva, vrhovnog tužioca i njegove porodice, da su pojedinim specijalnim tužiocima nudili milione, ali i da je njegovoj supruzi bila spremna namještaljka.

Tada nisu odgovorili na pitanja – ko konkretno vodi specijalni rat protiv tužilaštva i tužioca.

Tada je i saopštio da su njegovoj supruzi pokušali da podmetnu mito “u predmetu jednog kafića”.

Katnić
Katnićfoto: Savo Prelević

Pojasnio je da joj je, nakon donošenja rješenja u upravnom postupku, bila namijenjena čokolada u kojoj je bilo 4.000 eura.

”Dva policajca čekala su je na izlazu, ali srećom, ona tu čokoladu nije uzela”, kazao je ranije Katnić.

Tada je tvrdio i da su svima u Specijalnom i Vrhovnom tužilaštvu nuđene “razne povlastice, poput školovanja djece u inostranstvu, zapošljavanja”…

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Sponzor

Najčitanije