Connect with us

Vijesti

U SKUPŠTINSKOJ “GLUVOJ SOBI” PONOVO ZASJEDAO ODBOR ZA BEZBJEDNOST I ODBRANU: Ima li razdora u sektoru bezbjednosti

Published

on

Konjević saopštio novinarima da su poslanici na sjednici tog skupštinskog tijela obavješteni da je ANB informacije o bezbjednosnoj situaciji na Cetinju sačinila 18. avgusta i 3. septembra, ali da ih Vukšić nije službenim putem dostavio čelnicima MUP-a i UP

Šefovi policije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) navodno nisu imali dovoljno informacija o bezbjednosnoj situaciji na Cetinju uoči ustoličenja mitropolita Joanikija, jer im direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Dejan Vukšić nije dostavio procjene koje je tajna služba napravila.

Član Odbora za bezbjednost i odbranu Raško Konjević, saopštio je juče novinarima da su poslanici na sjednici tog skupštinskog tijela obavješteni da je ANB informacije o tome sačinila 18. avgusta i 3. septembra, ali da ih Vukšić nije službenim putem dostavio čelnicima MUP-a i UP.

Odgovarajući Vijestima, rekao je i da je šef tajne službe dopise poslao samo predsjednicima države, Skupštine i Vlade – Milu Đukanoviću, Aleksi Bečiću i Zdravku Krivokapiću, kao i koordinatoru službi bezbjednosti Dritanu Abazoviću.

”Dostavljene su trojici predsjednika i koordinatoru službi bezbjednosti. Čudno je zašto te informacije nijesu službenim putem dostavljene direktoru policije i ministru unutrašnjih poslova. Oni su samo imali priliku da se sa tim informacijama upoznaju tokom trajanja sjednice Vijeća, ali to nije nešto što ukazuje na snažno povjerenje između dvije institucije koje su ekstremno važne u sektoru bezbjednosti”, rekao je Konjević.

Izvor sa sjednice juče održane u takozvanoj skupštinskoj gluvoj sobi, tvrdi da bi te informacije pomogle šefovima policije i MUP-a u odlučivanju o postupanju pripadnika Uprave policije na Cetinju 4. i 5. septembra.

Isti sagovornik kazao je da je, uprkos tome, Vukšić pred članovima Odbora tvrdio da on i agencija kojom rukovodi imaju besprekornu saradnju sa policijom:

”Upornim ponavljanjem da besprekorno sarađuju samo nas je podstakao da mislimo da nešto nije u redu, a onda je to i potvrdio ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, koji je za razliku od Vukšića, nekoliko puta naglasio da je nužno popraviti koordinaciju u sektoru bezbjednosti”, kazao je taj izvor.

On je istakao i da su, zbog specifičnosti situacije, šef policije i MUP-a morali od direktora ANB-a dobiti sve bitne informacije vezane za događaj na Cetinju: “Morali su ih dobiti u realnom vremenu, jer su apsolutno nadležni”.

ANB je informacije o bezbjednosnoj situaciji u prijestonici prikupljala konstantno prije hirotronisanja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju 5. septembra, a lider SDP-a tvrdi da su direktor Uprave policije Zoran Brđanin i ministar Sekulović na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost saznali za prikupljene podatke…

IPAK TRAŽENE OSTAVKE

Konjević je kazao da im je na sjednici Odbora potvrđeno da je premijer Krivokapić tražio ostavku Brđanina i Sekulovića.

”Potvrđeno nam je da je predsjednik Vlade tražio ostavku ministra unutrašnjih poslova i direktora policije… Potvrđeno nam je da dvije ključne informacije koje je ANB uradila…nisu službenim putem dostavljene ni direktoru policije, ni ministru unutrašnjih poslova, što potvrđuje ono što bi rekao ministar unutrašnjih poslova – da bi se ozbiljno mogla poboljšati koordinacija unutar sektora bezbjednosti…Ovo je samo refleks nestabilnosti koju imamo u parlamentarnoj većini”, rekao je on. Potpredsjednik Vlade i koordinator službi bezbjednosti Dritan Abazović, međutim, rekao je da je bezbjednosni sektor uradio dobar posao prilikom ustoličenja Joanikija.

Kazao je i da nije pokretano pitanje ostavke Brđanina:

”To nije ni bila tema, a nisam vidio da je bilo ko od poslanika imao bilo kakav negativan stav u odnosu na menadžment Uprave policije, ANB-a ili ministra unutrašnjih poslova”, rekao je Abazović.

On je poručio i da niko, osim ljudi koji su nadležni za sektor bezbjednosti, neće voditi sektor bezbjednosti:

”Dok je ovakva situacija i dok je ova Vlada”, kazao je on.

Abazović tvrdi i da na sjednici nije bilo nikakvog nesaglasja, niti ikakvih noviteta:

”Čekamo da tužilaštvo odradi svoj dio posla… Situacija je krajnje redovna. Ostajem pri svom stavu da je sektor bezbjednosti odradio odličan posao i sačuvao mir u Crnoj Gori, a to je bio najveći rizik”.

”OZBILJNA KRIZA”

Lider SDP-a ocijenio je da sve što su juče čuli na Odboru pokazuje da postoji ozbiljna institucionalna kriza unutar sektora bezbjednosti:

”Zbog toga se Odbor, između ostalog, dogovorio da o tome porazgovaramo sa predsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova”.

Iz Skupštine je saopšteno da je Odbor jednoglasno usvojio Konjevićevu inicijativu za kontrolno saslušanje predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića i ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića, na temu – “Nezakonito upravljanje aktivnostima Uprave policije i ugrožavanje njene političke i ideološke neutralnosti i operativne nezavisnosti”.

Poslanicima predočeni policijski nalazi

Nakon sjednice, saopšteno je da su članovi Odbora detaljno informisani o postupanju nadležnih organa o dešavanjima na Cetinju u periodu ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog:

”Sa posebnim fokusom na preduzete mjere i radnje od strane policijskih službenika u cilju obezbjeđenja i uspostavljanja narušenog javnog reda i mira na Cetinju…Poslanicima su predočeni i nalazi iz bezbjednosne procjene Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, sačinjene povodom planiranog ustoličenja”.

U saopštenju piše da je tokom rasprave, poseban fokus stavljen na postupanje policijskih službenika sa aspekta zakonitosti:

”Naročito prilikom primjene policijskih ovlašćenja ili sredstava prinude. Takođe, ukazano je na važnost utvrđivanja odgovornosti onih lica koja su na bilo koji način učestvovala u napadima na službenike Uprave policije, narušavanju javnog reda i mira i vršenju krivičnih djela. Članovima Odbora je takođe predočeno da su raspoloživa saznanja i dokazi kojima je raspolagala Uprava policije dostavljeni Osnovnom državnom tužilaštvu, Višem državnom tužilaštvu i Specijalnom državnom tužilaštvu”.

Advertisement

Najčitanije