Connect with us

Vijesti

UPISANA HIPOTEKA: ”As” blokiran, dugovi se nagomilali na preko pola miliona

Published

on

Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali počela je 2002, kada je “Budvanska rivijera” prodala “ As” crnogorsko ruskoj kompaniji “Nega tours” za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Hotelskoj grupi

Opština Budva ponovo je upisala hipoteku na nedovršeni hotelski kompleks “As” u Perazića dolu, drugi put u proteklihmjesec i po dana, potražujući da kompanija “Nega tours Montenegro” isplati 152 hiljade eura poreskog duga, piše u listu nepokretnosti u koji su “ Vijesti” imale uvid.

Sa najnovijom hipotekom, ukupan poreski dug ove posrnule hotelske kompanije, koja bezuspješno pune dvije decenije pokušava da dogradi i rekonstruiše, nekad jedna od najljepših hotela na ovom dijelu jadrana, premašio je pola miliona eura.

”Hipoteka u ukupnom iznosu 152.503 eura u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda Opštine Budva, poreski obveznik Nega tours Montenegro DOO Petrovac”, stoji kao teret upisan polovinom septembra u katastarsku evidenciju.

Par sedmica ranije, Uprava lokalnih javnih prihoda je ponovo posegla za ovom radikalnom mjerom, pa je krajem avgusta upisala hipoteku.

“Založno pravo – hipoteka na iznosu od 31.979 eura u korist Opštine Budva, na osnovu rješenja o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, stoji i dalje upisano kao teret na nedovršene divlje izgrađene hotelske objekte.

Hotelski kompleks, nedovršena betonska višespratnica sa vilama i kompletni zemljišni kompleks Opština Budva, odnosno njena Uprava, blokirala je i krajem prošle godine potražujući 330 hiljada eura poreza na promet.

”Hipoteka u ukupnom iznosu od 331.637,12 eura za porez na promet nepokretnosti u korist Opštine Budva, rješenje o obezbjeđenju poreskog potraživanja Uprave lokalnih javnih prihoda”, i dalje stoji kao teret u listu nepokretnosti.

Stavljanje hipoteka na imovinu poreskih dužnika, jedna je od zakonskih mjera kojoj je pribjegla Opština Budva kako bi se osigurala da će kad tad naplatiti nagomilani poreski dug. Samo u prvih osam mjeseci ove godine Uprava lokalnih javnih upisala je hipoteke na čak 182 nekretnine poreskih dužnika, od kojih su 52 obustavljene nakon što je izmiren porez na nepokretnost.

Hotel “As” je sinonim propale privatizacije, uništenja prostora i megalomanskih želja investitora koje nikada nijesu realizovane, dok je jedna od najljepših uvala uništena. Priča o privatizaciji nekada jednog od najljepših hotela na crnogorskoj obali počela je 2002, kada je “Budvanska rivijera” prodala “ As” crnogorsko ruskoj kompaniji “Nega tours” za pet miliona maraka, od čega je tri miliona pripalo Vladi, a dva miliona Hotelskoj grupi.

Prodato je blizu 36 hiljada kvadrata zemljišta i hotel sa vilama (sa oko 21,5 hiljada kvadrata bruto građevinske površine objekata). Investitor se obavezao da će u hotel uložiti 22 miliona maraka i da će ga otvoriti do kraja 2003, što se do danas nije dogodilo, a nedovršena višespratna betonska građevina i dalje stoji.

Vlada je u februaru 2014. potpisivanjem aneksa ugovora investitoru dala novu šansu. Prema aneksu, uz koji je data garancija od tri miliona, investitor je trebalo da u prvu fazu rekonstrukcije i gradnje hotela uloži najmanje 15 miliona eura, od čega polovinu do 15. novembra 2014. Zbog nepoštovanja obaveze iz aneksa, Vlada je početkom 2016. tražila raskid ugovora.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” je u maju 2016. godine, po nalogu Vlade, podnijela Privrednom sudu tužbu za raskid ugovora. Pokazalo se i da garancija nije bila validna…

Ministarstvo turizma je 2016. podnijelo krivične prijave protiv investitora zbog dostavljanja lažne bankarske garancije od tri miliona eura. Investitori su tvrdili da je garancija validna i da su “Sber banku”, koja je izdala, izabrali na predlog Vlade.

Specijalno tužilaštvo je u martu prošle godine uhapsilo jednog od vlasnika “Nega tours Montenegro” Neđeljka Gardaševića, optužujući ga za zloupotrebu ovlašćenja u privredi, zbog lažne garancije.

Gardašević je negirao krajem januara da je kao predsjednik Borda direktora kompanije “Montena invest” sa Kipra ponudio nevalidnu bankarsku garanciju od tri miliona eura prilikom privatizacije hotela “As” u Perazića dolu i da je u tom iznosu oštetio budžet Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije