Povežite se sa nama

Vijesti

ZAŠTO NE REAGUJU: AEM-u ne smetaju ni antivakseri, ni lažne informacije, ni uvrede

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

U Agenciji ne vide problem u tome što je emisija „Bez distance“ na TV Adria, u kojoj su gosti apelovali na građane da se ne vakcinišu, emitovana i to na dan kada je od korone preminula devetnaestogodišnja djevojka. Kažu da su kontraverzni stavovi dozvoljeni u demokratiji. Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija tvrde da to nije njihova nadležnost, iako su se oglasili zbog komentara Mirke Dević u Dnevniku Gradske televizije

Burna politička situacija u državi, duboko polarizovano drušvo i epidemija korona virusa koja je van kontrole, utiču i na haos koji trenutno vlada na medijskoj sceni, pa smo svjedoci da se programski standardi i principi sve manje poštuju, a stiče se utisak da nema adekvatnih kazni niti upozorenja od relevantnih institucija. Agencija za elektronske medije vrlo često ne uočava kad se prekrše programski standardi i principi u pojedinim televizijskim emisijama koje se prikazuju u našoj zemlji, ali pozivaju javnost da im prijave kad god primijete neku nepravilnost.

U ovoj godini, kako preciziraju u odgovorima Pobjedi, dobili su 27 prigovora na rad radijskih ili TV emitera, od čega je 13 prihvaćeno i izdata su upozorenja, šest odbijeno, a u toku je sedam postupaka.

Bez problema

Iz AEM-a su kategorični da pravo na slobodu izražavanja mora biti zagarantovano i može da podliježe samo usko postavljenim ograničenjima koja su neophodna za zaštitu legitimnih interesa.

Ne vide problem ni što je emisija „Bez distance“ na TV Adria, u kojoj su gostovali isključivo antivakseri koji se zalažu da mjere protiv korona virusa ne treba da postoje, te apelovali na građane da se ne vakcinišu, emitovana na dan kada je u našoj zemlji od korona virusa preminula devetnaestogodišnja djevojka.

– Slobodne i otvorene rasprave o pitanjima od javnog interesa i značaja za javnost, čak i kada postoje kontraverzni stavovi, koji se na slažu sa naučnim mišljenjima, u demokratskom društvu su dozvoljene – odgovorili su iz AEM-a.

Upitali smo ih i zašto nijesu pokrenuli postupak utvrđivanja odgovornosti u slučaju kada je 5. septembra na Javnom servisu, tokom protesta na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita SPC u Crnoj Gori Joanikija, objavljena lažna informacija da je pucano na policiju, što je uznemirilo javnost – iz AEM-a su kazali da pokreću postupak po službenoj dužnosti uvijek kada uoče da postoji osnov za to.

– Bez obzira na činjenicu da AEM 24 časa snima programske sadržaje crnogorskih medija nijesmo u mogućnosti da vršimo analizu svih snimljenih programskih sadržaja zbog čega upravo postoji mehanizam podnošenja prigovora na rad emitera – navode iz te institucije.

Iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija, krajem prošlog mjeseca uputili su apel AEM-u da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti, ali ne za prethodno pomenute situacije već samo zbog sadržaja koji je emitovan u Dnevniku Gradske televizije 23. oktobra. U tom slučaju su kazali da „očekuju od osnivača medija, urednika i novinara da budu duboko svjesni svoje odgovornosti i posljedica do kojih može dovesti zloupotreba profesije“.

Sporadični apeli

Na pitanje što je sa ostalim slučajevima gdje je takođe bilo prostora da se apeluje na odgovornost za izrečeno, iz resora kojim rukovodi Tamara Srzentić navode da oni nijesu zakonom nadležni da se bave procjenom sadržaja objavljenog u medijima, ni da utvrđuju sankcije zbog eventualnog kršenja Zakona ili Kodeksa novinara.

– To je posao za samoregulaciju i regulaciju, a naš je cilj da imamo uređenu medijsku scenu i zakonski okvir koji stimuliše slobodne i profesionalne medije. Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija ni na koji način se nije miješalo i neće se miješati u uređivačku politiku medija – poručuju oni.

Povodom komentara koji je autorka Mirka Dević dala u Dnevniku na Gradskoj TV, oglasili su se, kako ističu, jer su im se obratili građani i mediji.

-Apelovali smo na Agenciju za elektronske medije da preduzme aktivnosti iz svoje nadležnosti konkretno za sadržaj koji je emitovan u emisiji ,,Ćirilica“ na TV Hepi i Dnevniku na Gradskoj televiziji – preciziraju iz tog resora.

Ističu da je njihova reakcija i u jedom i u drugom slučaju, bez prejudiciranja stava AEM-a, imala isključivo informativni karakter.

– Sa ciljim da upoznamo javnost sa lancem odgovornosti i nadležnostima, te da motivišemo nadležne da pravovremeno donose odluke kada se radi o pitanjima od posebnog interesa javnosti – navode u odgovorima.

Dodaju da su nam neophodni kredibilni mehanizmi samoregulacije kako bismo iskoračili naprijed, što je jasno i iz svih izvještaja Evropske komisije.

– To je, kao što znate, obaveza medija, a mi ćemo učiniti sve što je moguće, da se u tom dijelu na medijskoj sceni postigne dogovor. Uređena i održiva medijska scena, slobodni i kredibilni mediji i novinari, jednak tretman i jednake šanse za sve – to su naši zajednički ciljevi, kojima smo potpuno privrženi i koje ćemo ostvariti partnerskim djelovanjem i uzajamnom podrškom. Samo ukoliko svi poštujemo svoje jasne uloge u lancu odgovornosti koje nam propisuju zakoni i dobra praksa, možemo zajedno urediti kompleksnu medijsku oblast – zaključuju iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Izrekli 90 upozorenja

Agencija za elektronske medije za period od deset mjeseci pokrenula je 100 postupaka po službenoj dužnosti koji su rezultirali izricanjem oko 90 upozorenja.

– Ona su izdata zbog: dostavljanja nepotpunih podataka o evropskim audiovizuelnim djelima, kršenja Pravilnika o pravima i obavezama emitera tokom kampanja za izbore za odbornike u skupštinama opština Nikšić i Herceg Novi, kao i emitovanja virtuelnog oglašavanja, prikrivene i prevarne komercijalne AV komunikacije, prekoračenja dozvoljene kvote oglašavanja po satu emitovanog programa, propuštanja emitera da gledaoce obavijesti o postojanju plasmana proizvoda, emitovanja oglasnih blokova koji nijesu bili odvojeni od ostalih programskih sadržaja i kršenja pravila da oglas za medicinske proizvode ne može sadržati tvrdnju da su efekti proizvoda ili usluge zagarantovani – navode u odgovoru.

Kažu da su upozoravali i zbog direktnog podsticanja na kupovinu proizvoda ili usluga sponzora, sponzorisanja informativnog programa, neadekvatne dobne kategorizacije i kršenja standarda koji se odnose na zaštitu interesa maloljetnika, neblagovremenog plaćanja godišnje naknade i kršenja obaveze da za značajnu promjenu vlasničke strukture pribavi prethodnu saglasnost Savjeta AEM.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije