Connect with us

Društvo

VLADIKA CPC BORIS BOJOVIĆ: Što je bilo crnogorsko, biće crnogorsko

Published

on

“Sve što je bilo Crne Gore, biće  i ubuduće, što je bilo crnogorsko, biće crnogorsko, osim ako ne mislite na ono što je odavno odnešeno odavde, ili se na drugi način pokušava prisvojiti, kao što je  nematerijalna baština. Ovakvo stanje je neodrživo, da nam crkva drugog naroda i države ne dozvoljava da služimo u našim manastirima i crkvama, koje su naši preci podizali, ne žaleći nijedne žrtve za slobodu. To što je srpska crkva našla ‘izvođače radova’ iz Crne Gore, ni malo ih ne oslobađa niti amnestira za nedjela koja čine”, ocijenio je za portal Luča vladika Boris Bojović, vikarni episkop nikšićki Crnogorske pravoslavne crkve.

On je kao “užasne i neprihvatljive” ocijenio najavljene izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, na godinu dana od kada je Zakon usvojen, budući da su autori tih izmjena, kako je naveo, iz Srpske pravoslavne crkve.

Vladika Boris navodi da je sakralno pravoslavno blago crnogorsko prepisivano na SPC još od kasnih osamdesetih prošlog vijeka, pa do današnjeg dana. Za prethodnu je vlast kazao da se, liše pojedinaca, ogriješila o crnogorske vjernike i o Crnogorsku pravoslavnu crkvu, te da se nada da su konačno shvatili da se ne može od Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori stvoriti „Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori”.

On je za portal Luča govorio i o skorašnjim izjavama potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića, u vezi parcele koju je za CPC namijenio Glavni grad, a Vlada tu odluku poništila, ali i o trenutnoj situaciji u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Kako ocjenjujete izjavu potpredśednika vlade Dritana Abazovića da nema ništa protiv CPC i da joj Glavni grad dodijeli neku drugu parcelu, koja nije „pod sporom“?

Potpredśednik Vlade, Abazović, u istoj izjavi je rekao da će podržati promjene pojedinih članova Zakona o slobodi vjeroispovijesti i time jasno rekao što misli o CPC. Od drugih u toj Vladi i ne očekujem ništa dobro, ali ne mogu razumjeti da se Abazović, koji se do sada deklarativno zalagao za demokratiju, jednaka prava, za otkrivanje nezakonitih sticanja imovine itd, sada priklanja otimanju crnogorskih svetinja i prenosa kulturno-istorijske baštine i imovine na stranu državu. Iz kojih razloga prihvata ucjenu da Srpska crkva ne mora dokazivati vlasništvo pred državnim organima, niti način upisa i sticanja imovine u Crnoj Gori?

Ministar pravde Vladimir Leposavić je kazao da je ova Vlada uradila više za međuvjerski dijalog nego prethodna za pet godina…

Pa, ako uzmemo u obzir da riječ o „novim apostolima”, sve nam je jasno. Kada jednom izgovore istinu, onda možemo komentarisati. Do tada nije vrijedno pomena.

Što mislite o uvođenju Cetinjske bogoslovije u obrazovni sistem Crne Gore? Jeste li upoznati sa tamošnjim planovima i programima, te kakav kadar izlazi iz te škole?

Da i ovo razjasnimo, da se ne bude u zabludi. Ovo nije Cetinjska bogoslovija! Ovo što sada postoji na Cetinju je Srpska pravoslavna bogoslovija „Sveti Petar Cetinjski”. Prava i jedina Cetinjska bogoslovija je ukinuta 1916. godine. Nakon ukidanja i aneksije Crne Gore 1918. i ukidanja apostolske autokefalne Crnogorske Pravoslavne Crkve dekretom kralja Aleksandra, rad Cetinjske bogoslovije nikada nije obnovljen. Imamo namjeru i nadamo se u Boga da će CPC obnoviti rad Cetinjske bogoslovije.

Ne želim da komentarišem rad bogoslovija Srpske crkve.

Kako ocjenjujete izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti, na godinu dana od kada je Zakon usvojen?

Kako mogu ocijeniti izmjene zakona koji je pisala SPC? Užasno i neprihvatljivo!

Kakva su Vaša saznanja o prebacivanju te imovine u ruke Srpske pravoslavne crkve?

Imovina je prepisivana na SPC od vremena kasnih osamdesetih, pa sve do današnjeg dana. Da ponovimo još jednom: sticanje imovine može se ostvariti nasljedstvom ili ugovorom. SPC nema ni nasljedno pravo, a nema ni ugovor.

Da li imate optimizma da će se nekad pravoslavno sakralno blago Crne Gore vratiti Crnoj Gori?

Malo ima nelogičnosti u samom pitanju zar ne? Sve što je bilo Crne Gore biće i ubuduće, što je bilo crnogorsko, biće crnogorsko, osim ako mislite na ono što je odavno odnešeno odavde ili se na drugi način pokušava prisvojiti, kao nematerijalna baština. Ovakvo stanje je neodrživo, da nam crkva drugog naroda i države ne dozvoljava da služimo u našim manastirima i crkvama, koje su naši preci podizali, ne žaleći nijedne žrtve za slobodu. To što je srpska crkva našla „izvođače radova” iz Crne Gore, ni malo ih ne oslobađa niti amnestira za nedjela koja čine.

Kako ocjenjujete aktuelnu situaciju i položaj Crnogorske pravoslavne crkve?

Naša vjera i nada su velike, jer znamo da smo na istinitom putu. Da nas Bog ne ukrjepljuje i pokazuje nam put, teško bi mogli izdržati ovoliku nepravdu. Zato, moleći Gospoda i uz njegovu pomoć i uz hrabri i čestiti narod crnogorski kojem služimo, dobro je i biće još bolje!

Kakva je situacija sa sveštenim kadrom u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi?

Imajući u vidu da imamo četiri vladike i dvadeset svještenika, monaha i crkvenoslužitelja u Crnoj Gori i petnaestak u misionarskim parohijama van Crne Gore, s obzirom na to kakve smo uslove imali, to je veliki uspjeh.

Šta pośeduje u ovom momentu Crnogorska pravoslavna crkva? 

Pośedujemo čist obraz i čista srca i ruke! Nijesmo se ogriješili o komšije, prijatelje drugih vjera i nacija. I najbitnije – imamo vjeru i hrabrost naših predaka, koji su i nemoguće činjeli mogućim.

Ako me pitate o materijalnim dobrima CPC, mislim da smo, kao i kroz istoriju, bogati duhovnim, a oskudni materijalnim dobrima.

Budući da ste u kontaktu sa vjernicima Crnogorske pravoslavne crkve, kakvi su njihovi komentari na aktuelna dešavanja i na njihov položaj pod ovom Vladom?

Većina ističe da, bez obzira što nove vlasti pokušavaju da nas ignorišu, omalovaže i obezvrijede, žestoko će se prevariti, ako krenu u prebrojavanje i falsifikovanje. Naredni smo svakom prebrojavanju. Što je zborio Sveti Petar Cetinjski: „Sve su sile slabe i ništavne za onoga koji pravo misli!”

Kako bi ocijenili odnos bivše vlasti prema CPC?

Liše pojedinaca, kojima čast i čest, mnogi su se ogriješili o crnogorske vjernike i o Crnogorsku pravoslavnu crkvu. Nadam se da su sada konačno shvatili da se ne može od Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori stvoriti „Pravoslavna Crkva u Crnoj Gori”.

Da li vidite izlaz iz ove situacije? Ima li Crne Gore i Crnogoraca bez Crnogorske pravoslavne crkve?

Izlaz je u razumijevanju, uvažavanju i skladnom životu svih vjera i nacija u Crnoj Gori, što je njena vjekovna tradicija. Dokle gođ bude crnogorskog naroda biće i Crne Gore i Crnogorske Pravoslavne Crkve!

Kako ocjenjujete izjavu ministarke Bratić da su u Crnoj Gori 80 posto građana pristalice SPC?

Ne ocjenjujem neozbiljne izjave stranaca sa počasnim državljanstvom, pa bili oni i ministri.

B.M.

 

2 Comments

2 Komentara

  1. VUKOMITA

    23.12.2020. at 18:48

    Svaka Vam cast Bojovicu,vidi se da si naslednik cestitih i junackih predaka.Sa andjelima ljudino !!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije