Connect with us

Društvo

ZDRAVSTVENI SISTEM PRED PUCANJEM: Radulović tražio od EU i NATO hitnu podršku

Published

on

Radulović

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uputio je 4. marta pismo šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-a u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa, jer je, kako je naveo, zdravstveni sistem pred pucanjem. Radulović od zemalja članica nije tražio vakcine već da, ukoliko su u mogućnosti, u našu zemlju hitno pošalju ljekare, tehničare i ostalo medicinsko osoblje.

Apelom Ministarstva vanjskih poslova, o kojem Vlada nije informisala crnogorsku javnost, traži se podrška u okviru Mehanizama civilne zaštite (EU Civil Protection Mechanism) da bi se epidemija u Crnoj Gori pokušala staviti pod kontrolu.

“Kako bi se suprotstavili tom izazovu, obnovili smo zahtjev ka EU civilnom mehanizmu zaštite (EU Civil Protection Mechanism) za dodatnu pomoć. Ovoga puta tražimo ljudske resurse – doktore, tehničare i ostalo medicinsko osoblje, koji bi, ukoliko to okolnosti dozvoljavaju, bili raspoređeni i pomogli borbu protiv ozbiljne bolesti njihovim crnogorskim kolegama. Pomoć u doktorima i ostalom medicinskom osoblju iz vaše zemlje nam je potrebna hitno”, navodi Radulović u pismu u koje je Pobjeda imala uvid.

Apel

Iako je ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović 3. marta saopštila javnosti kako je odlučeno da još ne dođe do potpunog zaključavanja, te da će sa tim sačekati narednih deset dana, kako bi se vidjeli efekti aktuelnih mjera, Radulović u pismu – koje je evropskim diplomatama poslato samo dan kasnije – najavljuje drugačiji rasplet.

“Spoljna pomoć ovakvog tipa jedan je od ključnih elemenata koji nam može pomoći da se izborimo sa situacijom u bliskoj budućnosti. Ljekari u Crnoj Gori rade sve kako bi ispratili procedure i protokole, ali, nažalost, skoro smo limitirani kada je riječ o ljudskim resursima. Situacija uzima danak i u velikom broju žrtava. Kako bi smirili situaciju, uveli smo strože mjere, sa izglednim uvođenjem ,,zaključavanja“ kako bi izbjegli kolaps našeg zdravstvenog sistema”, naveo je Radulović.

Nažalost, kako je priznao, Crna Gora je trenutno jedna od zemalja koja je najozbiljnije pogođena korona virusom u Evropi. Bilježi se, prema riječima ministra, visok nivo lokalne transmisije kao i veliki broj hospitalizovanih pacijenata u svim djelovima zemlje, ,,a ljekari i medicinsko osoblje su gotovo iscrpljeni“.

“U izazovnim vremenima za cijeli svijet, saradnja i solidarnost su ključ. Tokom ovog perioda svjedoci smo da bez obzira koliko je pandemija ,,razbila“ cijeli svijet, jedinstvo i zajednička akcija su ključni.

Vaša pomoć, u mjeri mogućeg, bila bi izuzetno značajna za prevazilaženje teške situacije u našoj zemlji što prije i sa što manje posljedica”, zaključuje Radulović u pismu.

Kulminacija krize

Situacija u našoj zemlji kulminirala je juče nakon što je, prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, za 24 sata između nedjelje i ponedjeljka od posljedica kovida preminulo 18 osoba, čime se broj žrtava od 1. marta, uključujući podatke od juče, popeo na 89, dok je od početka godine preminulo 410 ljudi (123 u januaru i 198 u februaru).

I pored navedenih brojki, mjere donijete 2. marta, a najavljene da će trajati do 10. marta nijesu revidirane, a granice zemlje su i dalje otvorene, nema zabrane ulazaka iz država regiona koje su takođe pogođene kovid krizom, dok lokalna transmisija korona virusa ne jenjava.

Informacije koje su iznosili pojedini ljekari o alarmantnoj situaciji i sistemu pred kolapsom su naknadno relativizovane u javnosti uz napomene da kapaciteta kao i ljekova ima dovoljno. Tako je direktorica Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović ustvrdila da KCCG ,,nije ni blizu kolapsa“, da ,,ne fali ljekova“ te da ima slobodnih termina za specijalističke preglede u prvoj polovini aprila…

Niko prethodnih dana od zvaničnika i predstavnika Vlade i zdravstvenih autoriteta nije nagovještavao da se traži podrška u ljudstvu od partnera u EU i NATO.

Prije dva dana predsjednik države Milo Đukanović zatražio je od Vlade da se pod hitno uvede ,,zaključavanje“ zemlje, kao i zatvore granice.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Borko Bajić saopštio je sinoć da se razmatra potpuno „zaključavanje“ države zbog aktuelne epidemiološke situacije izazvane korona virusom.

Naveo je da su nadležna tijela juče predložila više mjera kojima bi trenutne bile pooštrene.

On je u emisiji „Reflektor“ na TV Vijesti kazao da će odluka o novim mjerama biti saopštena danas na konferenciji za novinare.

Juče su zasijedali Vladina komisija i Savjet za borbu protiv korone, dok je u ponedjeljak epidemiološku situaciju razmatrala radna grupa Instituta za javno zdravlje.

Cijene prethodnu pomoć

Radulović je naveo kako je podrška koju je Crna Gora dobila od EU i NATO partnera u teškim vremenima još jednom potvrdila vrijednosti našeg partnerstva i prijateljstva.

“Želio bih da iskoristim ovu priliku da vas ubijedim da je hitna pomoć koju nam je EU uputila prošle godine za nabavku medicinske opreme, srednjoročna pomoć podrške našem zdravstvenom sistemu kao i dugoročna mogućnost podrške za obezbjeđivanje ekonomske stabilnosti, vrlo cijenjena u Crnoj Gori.

Takođe, mogućnost da učestvujemo u mehanizmima kao što je Fond solidarnosti i Sporazum o zajedničkim javnim nabavkama donosi nove benefite za zemlju kandidata za članstvo”, kazao je Radulović.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije