Connect with us

Društvo

ŽENE CRNE GORE: Vlast da poštuje Ustav i da promoviše građansko društvo

Published

on

Žene Crne Gore, nestranačke ličnosti, poručile su aktuelnoj vlasti, ali i svim političkim subjektima, da neće ćutke posmatrati aktuelnu klerikalizaciju i davanje religioznog karaktera državnim institucijama, koji ugrožava sve razvojne interese države.

U apelu, koji je do sada potpisalo 155 žena, navodi se da izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog društveno-političkog stanja u Crnoj Gori u kojem, kako su kazale, prepoznaju zlokobni duh devedesetih godina prošlog vijeka.

„Mi nećemo ćutke posmatrati aktuelnu klerikalizaciju i davanje religioznog karaktera državnim institucijama, koji ugrožava sve razvojne interese ove zemlje i čini crnogorsku perspektivu nedosljednom i nejasnom“, poručile su potpisnice apela.

One su upozorile na repatrijarhalizaciju, fašizaciju, militarizaciju i retradicionalizaciju crnogorskog društva, kao i na nasilnu normalizaciju nacionalizma i šovinizma bilo kog prefiksa, koji produbljuju postojeće podjele i stvaraju nove.

Potpisnice apela su ocijenile da nova vlast, umjesto obećane legitimne borbe protiv korupcije i devastacije kulturne i prirodne baštine, razbuktava konzervativne, nazadne, fašistoidne iskre koje, na ekstremno revanšistički način, produbljuju razlike među ljudima.

One su zatražile da aktuelna vlast poštuje Ustav Crne Gore, da promoviše građansko društvo, da promijeni aktuelnu retoriku govora mržnje, i da javno osudi i procesuira svaki slučaj govora mržnje bez izuzetka, posebno kad dolazi od njenih predstavnika.

U apelu se od aktuelne vlasti traži i da, bez oklijevanja, napravi distancu od svih fašističkih projekata, sa bilo koje strane da dolaze, a posebno od pokušaja eliminacije i asimilacije drugih i drugačijih, uz to brižno čuvajući ustavni poredak države i građanski i sekularni karakter društva.

„Tražimo da se političko vođstvo javno i zvanično distancira od veliko-srpskih projekata. Ovakva praksa ugrožava mir i bezbjednost svih građana/ki Crne Gore koji pripadaju različitim etničkim, konfesionalnim i kulturnim grupama i koji dobro pamte učinke košmarne politike devedesetih na prostoru bivše Jugoslavije“, kaže se u apelu.

Njegove potpisnice traže od vlasti i da prestane sa potenciranjem i produbljivanjem nacionalnih i vjerskih razlika među građanima, kao i sa izjednačavanjem nekadašnjeg projekta veliko-srpske hegemonije sa srpstvom kao ličnim opredjeljenjem.

„Da se nedvosmisleno odredi prema genocidu u Srebrenici, pronađe i procesuira krivce za zločin u Štrpcima, usvoji prijedlog Rezolucije o genocidu i Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola“, navodi se u apelu.

Od aktuelne vlasti se traži i da prestane da koristi nacionalističku i fašističku ikonografiju u zgradi parlamenta, na ulicama ili bilo gdje u javnom, realnom ili virtuelnom prostoru.

Potpisnice apela traže od vlasti i da osnaži razne edukativne programe i na zakonima zasnovane mjere koje osiguravaju slobodu govora i medija, i da na adekvatan način procesuira ugrožavanje prava i zaštiti bezbjednost novinarki i novinara.

„Da postavi očuvanje i unapređenje ljudskih prava kao neupitan prioritet u svim oblastima života. Naročito upozoravamo na pokušaje ograničavanja seksualnih i reproduktivnih prava žena, a posebno prava i sloboda LGBTQ zajednice“, navodi se u apelu.

Njegove potpisnice traže i da se škole i bolnice ne politizuju, i da se ne pretvaraju u crkve.

„Umjesto vjeronauke, obrazovanju su potrebni izborni predmeti poput Istorije religija i Istorije pola/roda, a bolnicama stručni kadar, koji se rukovodi Hipokratovom zakletvom i oslanja na svoje naučno obrazovanje, a ne na religiozna obilježja i kler“, zaključuje se u apelu.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije