Connect with us

Ekonomija

ANĐUŠIĆ: Poljoprivrednici dovedeni na rub egzistencije

Published

on

Crnogorski poljoprivrednici, kroz različite faze razvoja, suočavali su se sa mnogim izazovima, ali nikada nijesu bili poniženi i prepušteni samima sebi, kao što je to slučaj u posljednjih, nešto manje od godinu dana, rekao je član Izvršnog odbora Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić

On je istakao da izostankom uobičajenih mjera podrške u vidu subvencija i premija, gotovo nijedan sektor poljoprivrede nije bio u prilici da na valjan način ili uopšte planira svoju sjetvu, proizvodni ili neki drugi proces privrjeđivanja.

“Lošim potezima, bez pravog plana i programa, sa Agrobudžetom usvojenim praktično na kraju sezone, Vlada i Ministarstvo poljoprivrede su gotovo uništili sve naslijeđeno i sektor poljoprivrede srozali na najniži nivo”, saopštio je Anđušić.

Takođe, konstatovao je da odsustvo bilo kakve strategije i znanja, uslovilo je to da resorno ministarstvo luta po svim pitanjima i nakon usvojenog Agrobudžeta, te stoga, kako je istakao poljoprivredni proizvođači sami su prepušteni borbi na tržištu u jednom delikatnom momentu, gdje cijene sredstava za rad, stočne hrane i opreme vrtoglavo rastu.

Anđušić je mišljenja da pravu sliku dezorjentisane politike i poražavajućeg odnosa Vlade prema poljoprivrednicima sa jedne strane i odgovornog odnosa i agilnosti sa druge strane, predstavlja potez paketa pomoći poljoprivrednicima od strane Glavnog grada sa oko 145.000 eura.

Prema njegovim riječima na taj način direktno je potpomognut veliki broj stočara i dijelom je ublažena katastrofalna situacija u kojoj su se oni nalazili.

“Za regulisanje ovako katastrofalnog stanja u sektoru poljoprivrede biće potrebni veliki napori i znanje u narednom periodu, a takve kapacitete ovakva Vlada evidentno ne posjeduje”, zaključio je Anđušić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije