Connect with us

Ekonomija

AVIO KOMPANIJA: Od 500 prijedloga izabrali tuđi brend Air Montenegro

Published

on

Montenegro novi je naziv brenda pod kojim će letjeti avioni avio-kompanije ToMontenegro.

Iz ToMontenegra su saopštili da je naziv brenda verbalni iskaz koji za ulogu ima osnovnu identifikaciju brenda i često se razlikuje od naziva kompanije nosioca brenda.

– Postoji mnogo faktora koji utiču na kreiranje uspješnog brenda. Najvažniji od svih je pružanje kvalitetne usluge, ali značajnu ulogu igraju i ime i logo po kojim se kompanija prepoznaje. To potvrđuje i podatak da je na adresu novog avio-prevoznika stiglo preko 500 prijedloga za novi naziv i logo – navodi se u saopštenju.

Kako su kazali, u procesu selekcije pristiglih ponuda za izbor imena, stručni žiri nije imao dilemu, jer i po njihovim kriterijumima i po prijedlogu najvećeg broja građana, ime brenda Air Montenegro predstavlja najbolji naziv za novu etapu i prepoznatljivi kontinuitet nacionalne avio-kompanije.

(Sa prvog leta kompanije Air Montenegro)

Problem je što brend Air Montenegro već postoji. Kompaniju pod tim imenom osnovali su 1990. godine Krsto Kraljević i Dragan Popović. Ta je kompanija koristila ruski avion JAK 40. Avion je dizajniran 60-ih godina prošlog vijeka i imao je 40 sjedišta. Ova je kompanija letjela godinu, a 1996. godine su vlasnici, sada Kraljević i Orhan Hodžić organizovali prvi let nakon ukidanja sankcija sa podgoričkog aerodroma. Iznajmljeni tupoljev 154 M poletio je 28. februara za Istanbul sa 87 putnika. Brend Air Montenegro je i sada u upotrebi. Naime, od 2008. godine koristi ga Orhan Hodžić u kompaniji OKI Air Montenegro, koja je pravni sljedbenik ove firme.

– Trenutno nisam u Crnoj Gori i za ovo sam saznao iz medija. Moraće malo da razmisle o tom brendu, jer koriste dvije trećine naziva moje firme koja postoji već 15 godina – kazao je Pobjedi Orhan Hodžić i dodao da će po povratku u zemlju razmisliti koje korake da preduzme.

Iz ToMontenegra su saopštili da kvalitetno brendiranje treba da se oslanja na strukom vođeni, interdisciplinarni proces. Izbor vizuelnog identiteta, koji je sam po sebi bio mnogo teži zadatak, kako za realizaciju, tako i stručnom žiriju za odabir, nije sa aspekta tehničke primjenjivosti i specifikacija prepoznat u ponuđenim rješenjima.

– Zato je kompanija ToMontenegro odlučila da raspiše međunarodni nagradni konkurs za izradu loga – navodi se u saopštenju.

Odlučili su da fond nagrada bude 20 hiljada eura, s tim što bi porvonagrađena ideja dobila 16 hiljada, drugonagrađena 2,5 i treća 1,5 hiljada eura.

– Ne mogu da vjerujem da daju 20 hiljada eura za idejno rješenje loga. To ne rade ni mnogo bogatije kompanije – konstatuje Hodžić.

Iz ToMontenegra navode da ovim međunarodnim konkursom počinje i globalna marketinška promocija brenda Air Montenego.

– Cilj je da odabrano rješenje vizuelnog identiteta bude ambasador Crne Gore i na nebu i na svjetskim aerodromima – navodi se u saopštenju.

Konkurs je otvoren do 4. maja.

Loša procjena

Komentarišući podatak da je EK odobrila Francuskoj da pomogne Er Frans sa četriri milijarde eura, Damir Šehović (SD) je konstatoova da dok čitav svijet zbog

teške situacije izazvane zdravstvenom krizom pomaže svoje nacionalne avio-kompanije, ,,ekspertska“ Vlada je našu brže bolje na dugme ugasila.

– ,,Besplatno“ je sa ,,nula eura“ osnovala novu, koja nas je do sad već koštala 20 miliona eura, a i dalje postoji samo na papiru – naveo je Šehović i zavapio ,,da su Francuzima naši ,,eksperti“ iz Vlade! Da ih nauče kako se bez posla, preko noći ostavlja 350 radnika, kako se tipična turistička destinacija, koja je za čak 60 odsto turista isključivo avio dostupna, godišnje ostavlja bez 650.000 putnika a domaća ekonomija bez 180 miliona eura prihoda od turizma, kako se gube najvažniji slotovi, kako se ,,krijući“ kupuju avioni za koje ne znamo ni kad će početi da lete ni na kojim destinacijama će letjeti“

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije