Povežite se sa nama

Ekonomija

BIVŠI DIREKTOR KAZADI: “KAP ne može izdržati skuplju struju”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kombinat aluminijuma Podgorica (KAP) ne bi preživio tarife struje iznad 50 eura po megavat satu (MWh), a kamoli 120 eura po MWh, a u slučaju da se ugasi puni trošak ponovnog pokretanja proizvodnje bi bio najmanje 5,6 miliona eura ako bi cijena bila 45 eura po MVh, dok bi ukupni kapitalni troškovi povezani sa ponovnim pokretanjem mogli da premaše 22 miliona eura

Ovo je za “Vijesti” kazao bivši direktor Kombinata aluminijuma (KAP) Džo Kazadi koji je na toj poziciji u fabrici bio u periodu 2007. i 2008. godine, kada je fabrika bila u vlasništvu ruskog CEAC-a.

On ima 30 godina iskustva u aluminijumskoj industriji a sada je direktor švajcarske kompanije “Metsol”.

Iz kompanije Uniprom, koja je sada vlasnik KAP-a, najavili su da će obustaviti proizvodnju zbog visokih cijena struje i otpustiti 500 radnika.

Do sada su prema ugovoru sa Elektroprivredom (EPCG) plaćali MWh 45 eura, a sada im nude da ta cijena bude oko 120 eura zbog rasta cijena električne enargije na evropskim berzama.

Kazadi je kazao da topionice aluminijuma, kakav je KAP, žive od struje i umiru bez nje, kao i da je struja esencijalna sirovina za primarnu proizvodnju aluminijuma.

”Generalno, električna energija čini oko jedne trećine proizvodnih troškova u topionici aluminijuma. KAP ne može da ugasi proizvodnju. Obustava znači da namjeravaju da nastave sa proizvodnjom, ali, po mom mišljenju, ako ugase proizvodnju, nikada neće moći ponovo da je pokrenu. Puni trošak ponovnog pokretanja će vjerovatno biti najmanje 5,6 miliona eura ako pretpostavimo tarifu električne energije od 45 eura/MWh. Pored toga, kapitalni troškovi povezani sa ponovnim pokretanjem mogli bi da premaše 22 miliona eura”,istakao je Kazadi.

Po cijeni od 120 eura za MVh ili 136 američkih dolara za MWh KAP će, kaže Kazadi, imati trošak za struju od 2.000 dolara po toni proizvedenog aluminijuma.

”Sa cijenom aluminijuma na LME (Londonska berza metala) od 2.588 dolara po toni danas, kada se doda cijena glinice, poreza, naknade za emitovanje CO2 (karbon-dioksida), troškova rada i održavanja i drugih, KAP će izgubiti veliku sumu novca sa svakom proizvedenom tonom. Nezamislivo je da bi KAP preživio tarife struje iznad 50 eura po MWh, a kamoli 120 eura po MVh”,ocijenio je Kazadi.

Na pitanje kada bi KAP sada ugasio proizvodnju, kakve bi bile šanse da se ona obnovi ako bi kasnije cijene električne energije bile niže, Kazadi je odgovorio da bi u tom slučaju bilo malo vjerovatno da će se ikada ponovo pokrenuti.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije