Povežite se sa nama

Ekonomija

CBCG: Usvojen novi paket mjera pomoći građanima i privredi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

“Nova lista ugroženih djelatnosti sadrži 111 djelatnosti, kao i kredite odobrene sa namjenom “pripreme turističke sezone”, odnosno “usluge pružanja smještaja i ishrane”

Centralna banka (CBCG) usvojila je novi paket mjera pomoći građanima i privredi kojim je proširila spisaka djelatnosti koje će imati pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita.

“U pitanju su sektori koji su, na osnovu prethodne analize, prepoznati kao najpogođeniji posljedicama pandemije. Dakle, spisak prioritetnih djelatnosti u smislu ove odluke je proširen tako da su dodate sve djelatnosti iz posljednjeg seta mjera podrške Vlade, kao i određen broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama. Nova lista ugroženih djelatnosti sadrži 111 djelatnosti, kao i kredite odobrene sa namjenom “pripreme turističke sezone”, odnosno “usluge pružanja smještaja i ishrane””, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

Iz CBCG nije su konkretno navedena imena djelatnosti koje su identifikovane zajedno sa poslovnim bankama, a objašnjeno je da je novi šesti paket mjera pomoći usmjeren prvenstveno ka mikro, malim i srednjim preduzećima, odnosno onom dijelu ovog sektora koji je podnio najveće posljedice krize izazvane pandemijom.

Usmjerenost na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća opravdava činjenica, kako su kazali u CBCG, da ova preduzeća zapošljavaju preko 75 odsto ukupnog zaposlenih u Crnoj Gori, dok u istom procentu učestvuju u izvozu.

Građanima je omogućeno produženja roka otplate kredita za najviše pet godina kojima je zarada smanjena više od 10 odsto kao posljedica epidemije. Uz to,omogućava se korišćenje moratorijuma do šest mjeseci u slučajevima kada se produženjem roka otplate od pet godina ne može očuvati neopterećeni dio zarade.

“Usvojena je izmjena kojom se daje mogućnost da banke prilikom restrukturiranja i klasifikacije kredita na koje se primjenjuje Odluka o makroprudencijalnim mjerama koje se odnose na kredite koje banke odobravaju građanima i u slučaju kada kredit nije obezbijeđen kolateralom u skladu sa propisima, mogu ugovarati duži rok od prethodno utvrđenog i to do pet godina na način da krajnji rok dospijeća ne bude duži od 10 godina”, objašnjeno je iz CBCG.

Bankama je data mogućnost da, pri procjeni kreditne sposobnosti korisnika kredita i raspoređivanja stavki aktive u odgovarajuću klasifikacionu grupu, mogu za vrijeme trajanja odluke da isključe finansijske pokazatelje korisnika kredita koji se odnose na 2020. godinu (profitabilnost, likvidnost, kapitalizovanost, zaduženost i novčani tokovi u toj godini).

Nove mjere su definisane kroz izmjenu i dopunu odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja pandemije koronavirusa na finansijski sistem.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije