Connect with us

Ekonomija

CBCG: Usvojen novi paket mjera pomoći građanima i privredi

Published

on

“Nova lista ugroženih djelatnosti sadrži 111 djelatnosti, kao i kredite odobrene sa namjenom “pripreme turističke sezone”, odnosno “usluge pružanja smještaja i ishrane”

Centralna banka (CBCG) usvojila je novi paket mjera pomoći građanima i privredi kojim je proširila spisaka djelatnosti koje će imati pravo na moratorijum, odobravanje i restrukturiranje kredita.

“U pitanju su sektori koji su, na osnovu prethodne analize, prepoznati kao najpogođeniji posljedicama pandemije. Dakle, spisak prioritetnih djelatnosti u smislu ove odluke je proširen tako da su dodate sve djelatnosti iz posljednjeg seta mjera podrške Vlade, kao i određen broj dodatnih, koje je identifikovala CBCG zajedno sa poslovnim bankama. Nova lista ugroženih djelatnosti sadrži 111 djelatnosti, kao i kredite odobrene sa namjenom “pripreme turističke sezone”, odnosno “usluge pružanja smještaja i ishrane””, saopšteno je iz vrhovne monetarne institucije.

Iz CBCG nije su konkretno navedena imena djelatnosti koje su identifikovane zajedno sa poslovnim bankama, a objašnjeno je da je novi šesti paket mjera pomoći usmjeren prvenstveno ka mikro, malim i srednjim preduzećima, odnosno onom dijelu ovog sektora koji je podnio najveće posljedice krize izazvane pandemijom.

Usmjerenost na sektor mikro, malih i srednjih preduzeća opravdava činjenica, kako su kazali u CBCG, da ova preduzeća zapošljavaju preko 75 odsto ukupnog zaposlenih u Crnoj Gori, dok u istom procentu učestvuju u izvozu.

Građanima je omogućeno produženja roka otplate kredita za najviše pet godina kojima je zarada smanjena više od 10 odsto kao posljedica epidemije. Uz to,omogućava se korišćenje moratorijuma do šest mjeseci u slučajevima kada se produženjem roka otplate od pet godina ne može očuvati neopterećeni dio zarade.

“Usvojena je izmjena kojom se daje mogućnost da banke prilikom restrukturiranja i klasifikacije kredita na koje se primjenjuje Odluka o makroprudencijalnim mjerama koje se odnose na kredite koje banke odobravaju građanima i u slučaju kada kredit nije obezbijeđen kolateralom u skladu sa propisima, mogu ugovarati duži rok od prethodno utvrđenog i to do pet godina na način da krajnji rok dospijeća ne bude duži od 10 godina”, objašnjeno je iz CBCG.

Bankama je data mogućnost da, pri procjeni kreditne sposobnosti korisnika kredita i raspoređivanja stavki aktive u odgovarajuću klasifikacionu grupu, mogu za vrijeme trajanja odluke da isključe finansijske pokazatelje korisnika kredita koji se odnose na 2020. godinu (profitabilnost, likvidnost, kapitalizovanost, zaduženost i novčani tokovi u toj godini).

Nove mjere su definisane kroz izmjenu i dopunu odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja pandemije koronavirusa na finansijski sistem.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije