Connect with us

Ekonomija

CEBR: Kina će preteći SAD kao najveću svjetsku ekonomiju do 2028. godine

Published

on

Brodski kontejneri u dubokoj luci Jangšan u Šangaju. Foto: Reuters

Kina će preteći SAD kao najveću svjetsku ekonomiju prije kraja decenije nakon što je nadmašila tog rivala tokom globalne pandemije Covid-19, navodi se u izvještaju.

Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR) rekao je da nije očekivao da će vrijednost kineske ekonomije mjereno u dolarima premašiti američku do 2028. godine, pola decenije ranije nego što je očekivano prije godinu dana.

U svojoj godišnjoj tabeli perspektiva za rast 193 zemlje, savjetodavna grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji rekla je da se Kina brzo vratila od efekata Covid-19 i da će porasti za 2% u 2020. godini, i postati glavna globalna ekonomija koja će se širiti.

Daglas MekViliams, zamjenik predsjednika CEBR-a, rekao je: „Velika vijest u ovoj prognozi je brzina rasta kineske ekonomije. Očekujemo da će tokom tekućeg petogodišnjeg planskog perioda (2020-2025) postati ekonomija sa višim prihodima. I očekujemo da će prestići SAD punih pet godina ranije nego što je to bilo predviđeno prije godinu dana.

„Druge azijske ekonomije takođe poboljšavalju pozicije. Jedna od lekcija za zapadne zakonodavce, koji su se relativno loše pokazali tokom pandemije, jeste da treba da obrate mnogo više pažnje na ono što se dešava u Aziji, umjesto da se međusobno gledaju “.

Udio Kine u globalnom BDP-u povećao se sa 3,6% u 2000. na 17,8% u 2019. i nastaviće da raste, rekao je CEBR. Morala bi preći prag od 12.536 dolara (9.215 funti) po glavi stanovnika  da bi postala zemlja sa visokim prihodima do 2023. godine.

Uprkos tome, životni standard u Kini ostaće mnogo niži nego u SAD-u i zapadnoevropskim zemljama. U SAD-u prosječni prihod po glavi stanovnika iznosi nešto više od 63.000 američkih dolara, dok je u Velikoj Britaniji nešto više od 39.000.

CEBR je rekao da odlazak iz EU neće spriječiti Veliku Britaniju – koja će vjerovatno biti peta najveća ekonomija na svijetu 2020. godine – da bude jedna od ekonomija sa najboljim učinkom u narednih 15 godina.

„Očekujemo da će stopa rasta Ujedinjenog Kraljevstva biti 4,0% godišnje od 2021. do 25. i 1,8% godišnje od 2026. do 30. i 1,8% godišnje od 2031. do 35.“, saopštila je konsultantska kuća.

„Prognozira se da će Veliku Britaniju prestići Indija 2024. godine, ali će ipak zadržati svoje mjesto na tabeli do 2025. godine. Do 2035. godine predviđa se da će BDP Velike Britanije u dolarima biti 40% veći od Francuske, njenog dugogodišnjeg rivala i suseda . “

Indija je, nakon što je prošle godine pretekla Francusku i Veliku Britaniju, zaostala za Velikom Britanijom kao rezultat naglog pada vrijednosti indijskog rupija. Ali pad će kratko trajati, a druga najmnogoljudnija zemlja na svijetu će biti treća po veličini ekonomija do 2035. godine.

CEBR je rekao da će pitanja zaštite životne sredine početi ozbiljno uticati na oblik svjetske ekonomije u narednih 15 godina nakon perioda u kome su efekti globalnog zagrijavanja postali očigledniji brže nego što se ranije strahovalo.

„Očekuje se da će nivo mora porasti za 45 cm u odnosu na nivo iz 2000. godine do 2035.

Budući da će sve više zemalja planirati da u narednim decenijama pređe na neto ekonomiju sa nultom emisijom ugljenika, CEBR je rekao da će biti slabija potražnja za fosilnim gorivima i niže cijene nafte. Cijena barela sirove nafte do 2035. godine pala bi ispod 30 dolara, navodi se u izvještaju.

 

(theguardian.com)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije