Connect with us

Ekonomija

CIGARETAMA USKLADIŠTENIM U LUCI BAR ISTIČE ROK: Šverceri u panici, “izgorjeće” 60 miliona

Published

on

Pojačan nadzor u Slobodnoj zoni. Abazović je, kako tvrdi sagovornik “Vijesti”, kazao da ga ne interesuje to da li će cigarete zbog isteka roka propasti, već samo da iz tih magacina ne izađe nijedna švercovana kutija. Navodno, tražio je i da u barskoj Luci bude raspoređen najmanje jedan agent tajne službe

Policajci i carinici pojačali su nadzor u Slobodnoj zoni Luke Bar, kako bi od švercera zaštitili cigarete koje su uskladištene i zarobljene u tamošnjim magacinima, a čija vrijednost je oko 60 miliona eura.

To je “Vijestima” saopštio sagovornik iz bezbjednosnog sektora, naglasivši da su vlasnici dijela uskladištenih duvanskih proizvoda u panici, jer cigaretama ističe rok.

Te cigarete u Luku Bar uskladištene su daleko prije Vladine odluke o zabrani skladištenja. Dopremljene su brodovima. Prema operativnim informacijama bezbjednosnih službi, u ranijem periodu navodno su pravljeni fiktivni papiri za izvoz morskim putem, ali su cigarete zapravo kamionima transportovane na sivo tržište. Jedan od sagovornika “Vijesti” kazao je da se sumnja da su ostale cigarete trebale na isti način da napuste skladišta.

”Nakon odluke da se u Slobodnoj zoni Luke Bar zabrani skladištenje cigarete, određena količina duvanskih proizvoda je nestala, a operativne informacije ukazivale su da bi se to moglo ponoviti, ukoliko se nadzor ne pojača. Nadzor je pojačan i od tada krijumčari na sve načine pokušavaju da se domognu svoje vrijedne robe”, rekao je taj izvor.

Isti sagovornik kazao je i da je na jednom od sastanaka potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa policijom i carinicima, koordinator službi bezbjednosti rekao da ga ne interesuje to da li će cigarete zbog isteka roka propasti, već samo da iz tih magacina ne izađe nijedna švercovana kutija. Navodno, tražio je i da u barskoj Luci bude raspoređen najmanje jedan agent tajne službe.

”Ako im prođe rok, uništićemo sve cigarete, a ako neko može regularno da iznese robu i plati dažbine državi, sa tim nemamo problem i nemamo ništa protiv zakonitog posla sa cigaretama”, navodno je rekao Abazović, prenosi izvor sa tog sastanka.

On tvrdi da je to izazvalo veliku nervozu među krijumčarima, kao i da su neke od “krupnih riba” pokušale da utiču na donosioce odluka, što im nije pošlo za rukom.

Prema informacijama Vijesti, bezbjednosni sektor priprema i nove akcije na suzbijanju krijumčarenja, ali se one neće odnositi samo na šverc cigareta.

ELEKTRONSKI NADZOR LUKE

Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije na visokom nivou prije tri dana usvojio je preporuku koju će uputiti Vladi da se uspostavi sistem detaljne elektronske evidencije dolaska i odlaska robe iz Slobodne zone Luke Bar, kao i da se prikupljaju podaci o stanju u skladištima, naročito za cigarete, duvan, papir i filtere za izradu cigareta.

To je učinjeno na prijedlog šefice tog tijela Vanje Ćalović Marković.

Iz Savjeta su saopštili da će su u toj preporuci naći predlog da se za izgradnju kapaciteta carinske službe angažuju međunarodni eksperti iz UN, Italije, Velike Britanije, Njemačke, s ciljem da sprovedu detaljnu analizu stanja u Slobodnoj zoni Luke Bar i da dostave preporuke za izmjenu propisa i prakse.

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala i Uprave prihoda i carina sredinom juna započeli su kontrolu u Luci Bar, provjeravajući dokumentaciju kompanija koje uvoze i skladište duvanske proizvode.

Tada je rečeno da su specijalne policijske snage Sektora za borbu protiv kriminala pronašle velike količine cigareta, ali regularnih.

”Pripadnici Specijalnog policijskog odjeljenja kontrolisali su više od 20 preduzeća koje na stanju imaju cigarete. Utvrđeno je da je na lageru veoma velika količina duvanskih proizvoda… Da su cigarete otpremane na razne destinacije, uglavnom brodom, a manje kopnenim putem”, kazao je tada sagovornik iz istrage.

Mjesec i po kasnije, Vlada je usvojila odluku o zabrani skladištenja duvanskih proizvoda u okviru Slobodne zone Luka Bar.

Abazović je rekao tada da je tim potezom konačno zadat snažan udarac organizovanim kriminalnim grupama koje su decenijama organizovale šverc preko Luke Bar, poručujući da je tom nelegalnom poslu došao kraj.

Gotovo istovremeno, državljanin Bosne i Hercegovine Bogdan Mirković uhapšen je zbog šverca više od pola miliona vrijednih cigareta koje je u BiH uvezao iz Crne Gore.

Te cigarete, marke “marble”, dio su tovara “ukradenog” 10. jula u hangaru Slobodne carinske zone u Luci Bar, kojim su gazdovale firme “Aurora” i “Atlant Mont”.

Navodno, cigarete su iz hangara odvezene šleperom, a krađa 1.182 paketa cigareta uslijedila je nakon tvrdnji da se preko Luke Bar švercuju cigarete i pretresa u barskoj Luci.

Mirković je, navodno, cigarete utovario devet dana nakon što su nestale iz hangara – 19. jula.

Nakon hapšenja Mirkovića, koji je, kako se vjeruje, najniža karika u švercerskom lancu, crnogorska i bosanska policija nezvanično su saopštavale da su na tragu organizatorima tog nelegalnog posla i osobama koje su ga angažovale i koje su upravljale utovarima švercovanih cigareta.

Da cigarete nestaju iz skladišta u Baru primjećeno je i sredinom septembra, kada su i uhapšeni skladištar u Luci Bar Đorđije Vučetić (28) i špediteri Nenad Franović (51) i Jovo Anđelković (38) koji su šest mjeseci navodno krali, a potom i krijumčarili cigarete iz skladišta broj 2 u Slobodnoj zoni.

To su saopštili iz Uprave policije (UP), objasnivši da su njih trojica nakon saslušanja u barskom Osnovnom državnom tužilaštvu uz krivičnu prijavu privedeni sudiji za istragu, koji im je odredio pritvor do 30 dana.

Na teret im se stavlja da su krađom i krijumčarenjem duvanskih proizvoda oštetili državnu kasu za oko 1.692.174 eura – po osnovu neplaćenih pripadajućih dažbina.

Da cigarete nestaju iz jednog skladišta primjetili su službenici obezbjeđenja Luke, koji su to i prijavili policiji 16. septembra.

Tog dana su na izlaznoj rampi kontrolisali vozilo u vlasništvu “Zenšped group”, kojim su upravljali Baranin Franović i državljanin Kosova nastanjen u Baru Anđelković, koji su prevozili veću količinu cigareta.

Iz UP su tada objasnili da je nakon prijave policija izvršila vanredni pregled skladišta broj 2 Luke Bar u sklopu Slobodne carinske zone.

Pet dana nakon prve prijave, obezbjeđenje Luke Bar obavijestilo je policiju da su u jednoj prostoriji skladišta broj 2 pronašli 38 paketa cigareta, “za koje se pretpostavlja da potIču iz ovog skladišta”.

Komentarišući slučaj iz Bara, bivši v. d. direktora Uprave prihoda i carina (UPC) Aleksandar Damjanović rekao je da će UPC sada raditi ono što “nažalost nije rađeno prethodnih godina”.

”Shodno Carinskom zakonu, apsolutno ćemo obračunati akciznu obavezu za količinu cigareta koja nedostaje u magacinu, jer je za nas ta roba stavljena u promet. To će se obračunati solidarno na račun firme koja je skladištila cigarete i njenog špeditera”, poručio je on.

Damjanović je nedavno razriješen dužnosti…

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije