Connect with us

Ekonomija

Đorđe Lukić, generalni direktor Adriatic banke: Na putu ka poziciji vodećeg finansijskog igrača u Crnoj Gori

Published

on

Zbog ogromnog potencijala Crne Gore za privlačenje investicija, Adriatic banka dočekuje nove investitore iz cijelog svijeta kroz podršku kompletnog paketa bankarskih usluga, piše Forbesmiddleeast u broju posvećenom Crnoj Gori.

Osnovana 2016. godine, Adriatic banka je univerzalna komercijalna banka koja je u misiji da postane jedna od vodećih finansijskih institucija u Crnoj Gori. Nakon promjene vlasništva i upravnog odbora, kao i promjene izvršnog menadžmenta početkom 2020. godine, strategija i fokus Adriatic banke značajno su se promijenili.

Sa svjetski poznatim poslovnim imidžom, novi vlasnici su uložili u dokapitalizaciju Banke. Novi upravni odbor čine istaknuti svjetski stručnjaci iz ove oblasti, dok je na čelu novog rukovodstva generalni direktor Đorđe Lukić, obrazovan i iskusan bankar, koji, kao nekadašnji uspješan internacionalni sportista, unosi takmičarski i pobjednički duh na način na koji banka posluje.

Adriatic banka je brzo ostvarila solidne pozitivne poslovne rezultate, postavši banka sa najvišim stopama rasta u Crnoj Gori. Takođe igra važnu ulogu u svom doprinosu ekonomskoj poziciji nacije tako što se oslanja na komparativne prednosti zemlje kako bi postala snažan finansijski centar. Adriatic banka ima mogućnost da podrži i ubrza punu integraciju Crne Gore u Evropsku uniju.

Đorđe Lukić

Iako je najmlađa banka u Crnoj Gori, postala je i banka sa najvećim rastom u Crnoj Gori u 2021.

„Imamo mnogo toga da ponudimo našim klijentima“, navodi Lukić.

„Kao banka imamo mogućnost da podržimo ogromnu paletu usluga investicionog bankarstva, dok sa druge strane pružamo klijentima sve aspekte komercijalnog bankarstva, počev od platnih usluga, depozita, finansiranja i drugih korporativnih poslova. Omogućavanje klijentima da polažu sredstva sa nekim pozitivnim kamatnim stopama je i dalje dobra prilika na tržištu, pošto su negativne kamate već nametnute većini klijenata širom svijeta. Brz i siguran prenos sredstava na sve destinacije ostvaruje se kroz širenje mreže korespondentskih banaka.

„Trgovina akcijama i obveznicama na globalnim berzama (Ksetram Frankfurt, NISE, Nasdak London) uz potpuno pouzdane usluge starateljstva za klijente daje nam konkurentsku prednost“, potvrđuje Lukić.

Veliki uspjeh banke je takođe povezan sa njenim snažnim učešćem u Programu ekonomskog državljanstva Crne Gore.

„Za ovaj program postoji značajno interesovanje stranih investitora koji žele da dobiju državljanstvo. Dobijanjem državljanstva naši klijenti su u mogućnosti da putuju u više od 120 zemalja bez vize“, potvrđuje Lukić.

„Sedamdeset odsto stranih investitora koji učestvuju u ovom programu su naši klijenti i shodno tome nastavljaju da koriste naše usluge. Adriatic banka ima značajnu ulogu u realizaciji ovog državnog programa, koji omogućava ozbiljnim stranim investitorima da dobiju crnogorsko državljanstvo ulaganjem u atraktivne projekte. Kao bankarski posrednik, pružamo uslugu prenosa sredstava od stranih investitora i aplikanata u državni budžet Crne Gore i investicionih kompanija koje realizuju razvojne projekte ovdje u Crnoj Gori”.

Planovi Banke se prije svega odnose na dalji razvoj već uspostavljene digitalizacije poslovanja, savremenog načina omogućavanja klijentima da obavljaju transakcije na daljinu. Zaista, Adriatic banka već ima značajan broj klijenata iz inostranstva. Lukić smatra da je to ključno za osiguravanje doslednog unapređenja usluga, uz obezbjeđivanje neophodne finansijske podrške za sektor malih i srednjih preduzeća.

Lukić kaže:

„Sarađujemo sa Ministarstvom finansija. Finansijska sredstva distribuirana malim i srednjim preduzećima preko kreditne linije Razvojne banke Savjeta Evrope bila su velika podrška”.

Uspjesi Adriatic banke nastavljaju da konsoliduju njenu vodeću ulogu u finansijskom sektoru zemlje.

„Imamo kombinaciju stranih investitora, domaćih igrača i onih koji dolaze kroz Program ekonomskog građanstva“, kaže Lukić.

„Na putu smo da postanemo jedan od najjačih finansijskih igrača Crne Gore, dok se naši uspjesi prepoznaju u drugim djelovima svijeta; želimo da nastavimo da idemo što dalje možemo.”

Kompletan izvještaj o Crnoj Gori u PDF formatu preuzmite ovdje.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije