Connect with us

Ekonomija

ĐUROVIĆ: Budvanska rivijera ostvarila gubitak od preko devet miliona eura, za otpremnine 814 odsto više nego u 2019. godini

Published

on

Budvanska rivijera ostvarila gubitak od preko devet miliona eura, a za otpremnine trošila 814 odsto više nego u 2019. godini, saopštila je državna sekretarka Ministarstva ekonomskog razvoja Ivana Đurović, na današnjoj redovnoj sjednici Skupštine akcionara, na kojoj je izabran novi Odbor direktora.

“Nakon analize dostavljenih materijala, uz ukazivanje da raspolažemo ograničenim informacijama i sa rezervom u odnosu na njihovu sadržinu, u prvom redu Izvještaja menadžmenta, ukazujemo na očigledne nelogičnosti i zahtijevamo da menadžment kompanije na svim nivoima iste ispita”, navela je ona.

Predlogom Statuta, dodaje, pokušavaju se implementirati odredbe izraženo diskriminatorskog karaktera sa jedinim logičnim ciljem a to je da se omogući zaposlenje tačno određenim osobama prema čijim kvalifikacijama su i kreirani uslovi za imenovanje.

“Neshvatljivo je da se za imenovanje sekretara društva kao uslov traži položen pravosudni ispit, s obzirom na to da sekretar društva ne bi smio imati dodirnih tačaka sa organima pravosuđa u smislu potrebe da zastupa Društvo.  Pored ovoga, činjenica da je u toku 2020. godine isplaćen veliki broj otpremnina koje iznose oko pola miliona eura, kako je to opisano Izvještajem menadžmenta Hotelske grupe „Budvanska rivijera“ AD za 2020. godinu, dok se sa druge strane zapošljavalo, naročito nakon 31. avgusta do 31. decembra 2020. godine, u kom periodu je zaposleno 16 lica na neodređeno vrijeme, dok su 63 lica zaposlena na određeno vrijeme”, navodi ona.

Istovremeno, dodaje, isplaćeno je 464,229 eura na ime otpremina što predstavlja povećanje od 814 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Poređenja radi, u 2019. godini na ime otpremnina isplaćeno je samo 50,800 eura. Dakle, u godini kada je ostvaren jedan od najvećih poslovnih gubitaka u istoriji poslovanja i u situaciji kada je bilo neizvjesno kakav se poslovni rezultat može očekivati u 2021. godini, zabilježen je rekord u porastu isplate otpremnina, vršena su znatna zapošljavanja, što je indikator nesavjesnog poslovanja u 2020. godini. Isplata otpremnina ne ide ruku pod ruku sa zapošljavanjem pa je ova praksa potencijalno ustremljena protiv imovine i interesa Društva a prema interesima pojedinaca, pa zahtijevamo da Uprava Društva na svim nivoima ispita zakonitost ovih postupaka”, poručula je Đurović.

Prihodi od prodaje proizvoda i usluga u 2020. godini iznosili su svega 2.521.045,91 eura neto, shodno Izvještaju nezavisnog revizora. Navodi da kod ovako lošeg poslovnog rezultata nije jasno čime se pravdaju previsoki iznosi troškova prema dobavljačima, pogotovo prema izdvojenih deset dobavljača vezano za nabavku robe i usluga.

“Vjerujemo da će se nakon detaljne analize poslovanja, pored ukazanih nelogičnosti, ukazati potreba za preispitivanjem brojnih odluka i poteza koji su donešeni u prošloj godini. Zahtijevamo od Odbora direktora da, nakon imenovanja, odmah krene u ispitivanje zakonitosti navedenih postupaka kao i cjelokupnog poslovanja Društva u prethodnom periodu”, navodi u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije