Povežite se sa nama

Ekonomija

EVROPSKE BANKE DAJU 200 MILIONA ZA NOVU DIONICU AUTO-PUTA: Vlada može da se rastegne za još 38 miliona

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo finansija poslalo Skupštini izmijenjeni dio budžeta za narednu godinu. Prihvataju uvođenje dječjeg dodatka i za djecu od sedam do 18 godina, rezerve za opštine, više kapitalnih projekata…

Vlada je poslala Skupštini izmijenjeni dio predloga budžeta za narednu godinu gdje je prihvatila dio zahtjeva poslanika, opština i svojih potrošačkih jedinica, što je uvećalo rashode za 38 miliona eura.

Zbog prihvatanja zahtjeva za izmjene budžeta, nedostojaći iznos novca je povećan sa 498 na 535 miliona, dok je korišćenje depozita iz ove godine za pokrivanje nedostajućeg iznosa u narednoj godini povećano sa 392 na 430 miliona. Zbog tih izmjena je i deficit budžeta povećan sa 205 na 243 miliona eura.

Resor ministra finansija Milojka Spajića je ovim izmjenama prihvatio zahtjev Demokrata o uvođenje dječjeg dodatka i za djecu od 7 do 18 godina od po 30 eura, zbog čega se ovaj iznos povećava za deset miliona eura, odnosno sa 23 na 33 miliona. U ovu izmjenu budžeta nije uvršteno vanredno povećanje minimalne penzije što su Demokrate tražile da se poveća na 200 eura, a Pokret za promjene na 250 eura. Već je ostalo ranije predviđeno povećanje stavke za penzije od osam miliona eura za redovno usklađivanje.

Prihvaćen je zahtjev Zajednice opštine da se budžetska rezerva poveća za 15 miliona eura, koji bi se koristili u slučaju pada prihoda lokalnih samouprava zbog uvođenja neoporezivog dijela zarade, od čega je dio ranije išao opštinama.

Prihvaćen dio izmjena: Spajić
Prihvaćen dio izmjena: Spajićfoto: Luka Zeković

Upravi javnih radova predviđeno je povećanje od 3,8 miliona eura za pripremu i počinjanje 20-ak novih projekata u više opština, što su od Vlade dodatno tražile opštine, ali i poslanički klubovi, kao što su izgradnja kanalizacione mreže u Andrijevici, sportske dvorane za školu u Mrkojevićima, podzemnog pješačkog prolaza ispod magistrale u Šušnju, vodosnabdijevanje Donjeg Grblja, kao i izgradnju i asfaltiranje više gradskih i seoskih puteva.

Skupštini se opredjeljuju dodatna dva miliona eura, za modernizaciju informacionog sistema, adaptaciju prostora, rasvjetu…

Sudskom savjetu je prihvaćeno povećanje od 651.000 eura, većinom zbog vraćanja naknada za prekovremeni rad i pripravnost zaposlenih u sudovima, ali i za kamunikacione i ostale usluge.

Ministarstvu unutrašnjih poslova povećava se odobreni iznos za dodatna 3,5 miliona eura za završetak graničnog prelaza Ranče, nabavku softvera jedinici za antikorupciju, povećanje bruto zarada, kupovinu novih policijskih vozila, nabavku administrativnog i laboratorijskog materijala i rekonstrukciju prostorija za zadržavanje.

Agenciji za nacionalnu bezbjednost predlaže se povećanje odobrenog iznosa za 2,2 miliona eura na ime modenizacija postojeće i nabavku nove tehničke opreme i jačanje kadrovskih kapaciteta.

Zavodu za zapošljavanje predviđeno je povećanje od 430.000 eura za program podsticaj preduzetništva. Agenciji za investicije odobrava se povećanje opredijeljenog iznosa za 89.000 za program promocije stranih investicija, dok se izdvajanje za Upravu za katastar povećava za 145.000 eura na troškova za lizing za ranije nabavljena vozila.

Za Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca povećan je ranije opredijeljeni iznos za 76.637, na njihov zahtjev a u svrhu “izmirivanje mjesečnih obaveza po osnovu kredita za tehnički objekat, kao i nabavku i održavanje neophodne ronilačke opreme”.

I o ovim izmjenama budžeta će konačnu riječ dati Skupština. Poslanici su ranije poslali više od 80 amandmana na budžet, a zahtjevi za isplatama i garancijama prelaze dvije milijarde. Zbog ogromnog broja izmjena predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić je juče imao sastanak sa predstavnicima dijela stranaka iz Skupštinske većina. Nakon tog sastanka većina stranaka je saopštili da će glasati za budžet uz manje izmjene.

Evropske banke daju 200 miliona za novu dionicu auto-puta

Ministarstvo finansija izmjenama je povećalo iznos mogućih zaduženja kroz programe banaka i fondova Evropske unije sa 340 na 555 miliona jer su u međuvremenu Evropska investiciona banka (EIB) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prihvatili da sa 200 miliona učestvuju u finansiranju druge faze auto-puta od Mateševa do Andrijevice.

Premijer Zdravko Krivokapić je ranije najavio da bi izgradnja ove dionice mogla početi u septembru naredne godine.

Povećan je i iznos mogućih državnih garancija sa 39 na 60 miliona eura, kako bi se državnom Crnogorskom elektroprenosnom sistemu dala garancija od 16 miliona za kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj i državnoj kompaniji Montekargo od pet miliona za nabavku novih vagona.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije