Connect with us

Ekonomija

FILIP ANĐELIĆ: Digitalizacija je i dalje “goruća“ tema

Published

on

Neizbježno, poput drugih zemalja svijeta, pandemija COVID – 19 infekcije negativno je uticala i na crnogorsku privredu kao rezultat pada ekonomske aktivnosti uslijed zatvaranja iste. Shodno tome, COVID – 19 je imao veliki uticaj na preduzeća, društvo i ekonomiju uopšte i značajno je ubrzao potrebu za digitalnom transformacijom kompanija, odnosno izgrađen je novi narativ kada govorimo o načinu poslovanja imajući u vidu promjene koje su pretrpjele firme u svim sektorima. S tim u vezi, direktor Oykos development – a, Filip Anđelić, u razgovoru za portal Luča kazao je da se značaj digatalizacije najbolje uvidio u jeku pandemije koja nažalost i dalje traje.

Filip Anđelić CEO “Oykos Development”

“COVID – 19 kao glavni pokretač digitalne transformacije crnogorskih firmi, nametnuo je digitalizaciju u društvu i ekonomiji kao nužan proces da bi kompanije ostale relevantne i konkurentne na tržištu a ovaj pregled govori o značaju digitalne transformacije, kao stuba ekonomskog oporavka”, ističe Anđelić.

Prema njegovim riječima, svijet se mijenja ubrzano zajedno sa digitalnim tehnologijama koje transformišu svaki aspekt života, društva i ekonomije.

“Digitalna transformacija ne samo da menja način poslovanja u današnje doba, već́ neprestano stvara nove mogućnosti za rast i prosperitet svih segmenata javnog i privatnog sektora. Digitalna transformacija omogućava preduzećima da ostanu relevantna na tržištu i usmjere svoje strategije ka inovaciji, povećavajući svoju konkurentnost. Međutim, digitalna transformacija je mnogo više od potpune integracije digitalnih tehnologija. Transformisanje podrazumijeva promjenu mentaliteta kompanija tako da upotreba digitalnih alata i vještina doda na vrijednosti stvarajući konkurentnu prednost”, kaže naš sagovornik.

Digitalizacija je i dalje “goruća“ tema, posebno nakon izbijanja pandemije kovida-19

U oktobru ove godine Evropska komisija je usvojila ekonomski i investicioni plan za zapadni Balkan koji ima za cilj da podstakne dugoročni ekonomski oporavak, sa naglaskom na zelenoj i digitalnoj tranziciji. Takođe, ovaj plan ima za cilj da podstakne regionalnu integraciju i približavanje Crne Gore i zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

“Na osnovu Digitalne agende za zapadni Balkan, ovaj investicioni plan nudi priliku za ubrzavanje digitalizacije vlada, javnih službi i preduzeća, u skladu sa vrijednostima i pravnim okvirom EU. Između ostalog, Crna Gora već ima niz generacija digitalnih konsultanata sa ekspertizom koji bi bili od pomoći preduzećima u procesu digitalne transformacije. Međutim, iako smo iznjedrili niz generacija, sa kadrom je Crna Gora i dalje u deficitu”, kaže Anđelić.

Zašto je važno da Crna Gora ima kvalitetno privatno IT obrazovanje?

IT je grana industrije koje se nezaustavljivo širi svuda u svijetu. Državama koje ulažu u razvoj ove industrije, pomenuta grana darežljivo uzvraća na više načina.

“Društvo i država zadržavaju intelektualni “crem de la crem” sloj mladog stanovništva koji doprinosi rastu životnog standarda i nataliteta. Formiranjem sve veće IT zajednice, privlačimo pažnju stranih investitora (kao što je trenutno slučaj u Budimpešti, Beogradu i sl.) koja će voditi ka tome da Crna Gora izvozi milijarde eura vrijedan softver (intelektualne proizvode) bez zagađenja životne okoline, nusproizvoda i smetnji za građane. Podstičemo mlade ljude da od inostranih kompanija dovlače poslove u Crnu Goru, učeći od njih najsavremenije metode, a istovremeno pri tom zarađujući i za sebe i za državu, kao i da otvaraju i pokreću svoje firme i startup-ove. Time omogućavamo kvalitetne poslove brojnim mladim ljudima i njihovu svijest okrećemo od poroka ka preduzetništvu i biznisu”, ističe direktor Oykos development – a, Filip Anđelić.

Polaznici kursa

Zašto baš privatno obrazovanje, čemu onda služe fakulteti?

“Dobar fakultet ništa ne može zamijeniti. Mi to i ne pokušavamo! Privatno obrazovanje koje mi omogućavamo nije nipošto zamjena za fakultet. Ono je usko specijalizovano, vremenski efikasno, iskustvom oblikovano obrazovanje koje za cilj ima više stvari koje podrazumijevaju omogućavanje širokog spektra mladih ljudi (14-30 godina) da sruši predrasude o programiranju (da je samo za genijalce), kroz jasne i jednostavne, a opet napredne i savremene instrukcije i informacije. Ti program su usmjereni ka poučavanju, smanjujući vrijeme potrebno da se usvoje nephodne vještine i znanja potrebna za početak rada. Programerski posao je dinamičan i veoma obuhvatan. Želimo da omogućimo osobi da brzo dođe do posla, učeći ga da koristi najsavremenije alate koje kompanije danas zahtijevaju od svojih zaposlenih. Iskustvo brojnih profesionalaca koji su u toku sa modernim metodama i prilika da praktično učite i radite na realnim projektima je od neprocijenjivog značaja. To je nešto što ne možete da dobijete ni na jednom fakultetu. To je dopuna znanja i sticanje iskustva koje u poslovnom svijetu pravi veliku razliku”, zaključuje Anđelić i dodaje da bi ovakvo privatno obrazovanje i IT zajednica koju će stvoriti vremenom, postati obilježje Crne Gore u biznis svijetu koje će privući strane investitore i profesionalce uz dijeljenje profita kroz sistem koji stvaraju i postojeće državne (i neke privatne) obrazovne ustanove.

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije