Connect with us

Ekonomija

Hiljade prevarenih prilikom kupovine preko interneta

Published

on

Iako bi bio istinit, čak i sa mnogo većim brojem od “hiljade”, znam da bi se gornji naslov mogao okarakterisati kao “clickbait like”, ali savjest umirujem mišlju da postavljanje mamca za klik nije motivisano sebičnim razlozima, već za opšte dobro.

Svi znamo za stare priče koje nas često i zasmiju – o ljudima koji su bili protivnici široke primjene električne energije jer su je smatrali suviše opasnom, a nerijetko i “đavoljom rabotom”.

Naravno da je električna energija opasna, ali ako je koristite na pogrešan način.

Poput vode koja je zaista opasna, ako skočite u divlju rijeku, a ne znate da plivate, tako su i najobičnije stepenice opasne, ako pokušavate da ih pređete tako što ćete se glavačke strmeknuti niz njih.

Ipak, te opasnosti nikoga ne sprječavaju da piju vodu, ili se u njoj kupaju, a ni stepenice nisu tako strašne ako se njima krećete na uobičajen način.

Nemojte se ponašati kao neznalice koje duvaju u sijalicu da “ugase” svijetlo.

Glup je onaj koji glupo radi

Internet je blagoslov, uključujući i online trgovinu – ecommerce.

Potrebno je samo sjetiti se filmskog mudraca sa dvocifrenim koeficijentom inteligencije – Foresta Gampa (Forrest Gump) i njegove jednostavne definicije gluposti.

“Glup je onaj koji glupo radi.”

Svako će se složiti sa ovom tvrdnjom.

Međutim, ako razmišljamo u kontekstu, moramo se prisjetiti da se radnja filma Roberta Zemekisa (Robert Zemeckis), snimljenog po knjizi američkog književnika Vinstona Gruma (Winston Groom), događa prije interneta.

Kako se onda Forestova mudrost uklapa u svijet interneta i online kupovine.

Jednostavno, jer nema razlike.

I u stvarnom svijetu, ako se ponašate blesavo – nadrljaćete.

Ni u stvarnom svijetu nećete povjeriti novac na čuvanje nekom liku, makar i sa uglancanim cipelama, samo zato što vam je rekao da je to pametno.

Sada zamislite istog tog, ili nekog manje uglancanog, tipa koji vam na sred ulice nudi da od njega kupite bilo što i to po sniženoj cijeni koja važi samo sad i uz to tvrdi da je čovjek od povjerenja koji vam daje i garanciju od godinu dana…

Da li ćete kupiti?

Naravno da ne.

Isto je i na internetu.

Preko interneta možete kupovati potpuno bezbrižno, u tome i uživati, ali ako znate što radite.

 

Kupujte od najpoznatijih

 

Kupovina preko poznatih, velikih prodavnica je jedan od načina da budete sigurni.

Te najveće i najpoznatije trgovine su toliko velike i poznate da im nije potrebna naša reklama i naćićete ih lako, čak i ako ste potpuni analfabeta u internet kupovini.

Ovo NE TREBA da bude apsolutan kriterijum, jer ukoliko se držite isključivo najvećih, odbacujete mnoge manje, ali takođe legitimne, internet trgovine i servise, odnosno, njihovu veoma raznoliku i atraktivnu ponudu koju veliki i najpoznatiji nemaju.

Najveće internet trgovine su najčešće (ne uvijek) takozvani marketplejs-ovi (marketplace), što u suštini znači da se ne radi o jednoj prodavnici, već ih više treba posmatrati kao šoping-molove sa mnoštvom nezavisnih lokala.

Međutim, važno je da brend pod kojim prodaju ima veoma stroga pravila i ne dozvoljava nikakve mahinacije.

Pored toga, u slučaju spora sa prodavcem od koga ste kupili neki proizvod, krovni brend koji upravlja marketplace-om najčešće ide najkraćim putem i čuvajući sopstvenu reputaciju, “presuđuje” u korist kupca.

 

Plaćajte preko najvećih

 

Koristite plaćanje preko PayPal-a gdje god je to moguće, a ako neka trgovina ne nudi opciju plaćanja preko ovog servisa, obratite pažnju koji payment gateway (servis koji je veza između internet prodavnice i banaka – omogućava online plaćanje karticom) koristi.

Najozbiljnije kompanije su (pored PayPal-a) Stripe.com i Authorize.net, ali to naravno ne znači da ne postoji još uglednih i kredibilnih servisa, ali ovi su crème de la crème.

Međutim, važno je znati osnovnu razliku između prvog i druga dva servisa.

Kada kupujete preko PayPal-a, prodavac nema nijedan vaš podatak. Svi vaši podaci koji su neophodni za obavljanje kupovine su dostupne PayPal-u i prodavac vidi samo njega, a ne “vas”.

Time je vaš lični i finansijski identitet u potpunosti zaštićen.

Druga dva servisa funkcionišu tako što vas i vašu karticu spajaju sa prodavcem.

 

Provjerite prodavca

 

Postoje servisi, poput BetterBusinessBureau preko kojih možete provjeriti kredibilitet prodavca.

To možete uraditi i jednostavnim pretraživanjem ključnih riječi: naziv sajta (internet prodavnice) kojoj dodate i riječ „reviews“.

Ukoliko je internet prodavnica legitimna, pojaviće se mnoštvo komentara ljudi koji su već nešto kupili i svojim komentarom opisuju sopstveno iskustvo koje može biti preporuka ili upozorenje.

Istina je da se dešava da nelojalna konkurencija ostavlja krajnje negativne komentare za sasvim legitimne i kredibilne prodavnice, ili obrnuto – ostavljaju najbolje komentare za svoju prodavnicu kao da se radi o neutralnim kupcima.

Ipak, ukupnim sagledavanjem, nije teško ustanoviti da li je određena internet prodavnica legitimna ili ne.

 

Potražite katanac

 

Da. Potražite katanac.

Ako postoji, naćićete ga u prozorčiću u koji ukucavate adresu sajta koji želite da posjetite.

Nikada ništa ne kupujte preko interneta, ako ne vidite ovaj znak.

Katanac znači da sajt ima instaliranu SSL (Secure Sockets Layer) enkripciju.

Sajtove sa SSL certifikatom možete prepoznati i po adresi koja ne počinje sa http:// (Hypertext Transfer Protocol), već sa https:// (Hypertext Transfer Protocol Secure).

HTTPS je postao standard čak i za sajtove koji ništa ne naplaćuju, jer Google (Chrome – Google-ov browser), svaki sajt čija adresa počinje bez ove skraćenice sa slovom „S“ na kraju označava kao non-secure, odnosno, kao nebezbjedan.

 

Uživaj u kupovini bez straha

 

Da biste bili bezbjedni na internetu i uživali u kupovini

  • Ne dijelite informacije (lične i finansijske) više nego što je neophodno.
  • Ne koristite javne hotspot-ove (Wi-Fi po kafićima, aerodromima, trgovima, molovima…) za finansijske transakcije
  • Izbjegavajte online kupovinu na javnim mjestima (neko u vašoj blizini može vidjeti podatke)
  • Nema razloga da izbjegavate online kupovinu preko mobilnih uređaja. Ako kupujete preko velikih trgovina koristite njihovu aplikaciju.

 

BONUS: Kada prigovarate prodavcu neka grmi na sve strane!

 

Jednom prilikom sam poželio da prijatelje koji žive u Njujorku (New York) iznenadim sitnom pažnjom.

Naručio sam im korpu sa čokoladama i cvijećem, preko lokalnog servisa.

Ustanovio sam da nisu prevaranti, a to se na kraju i potvrdilo.

Međutim, iz nekog razloga, uprkos tačnoj adresi i ostalim podacima koje sam dostavio, moji prijatelji nisu dobili poklon kad je trebalo.

Kontaktirao sam servis koji sam prethodno angažovao uz prigovor da pošiljka nije stigla.

Uz zahvalnost što sam izabrao njihov servis i brojna izvinjenja objasnili su mi da je došlo do neke zabune i da će poklon-korpa biti uručena „odmah“.

Kada korpa ponovo nije uručena, poslao sam im email u kom sam im rekao da obustavljam narudžbinu, da više nije potrebno da pokušavaju da uruče poklon-korpu i da ne tražim povraćaj novca, već da slobodno mogu da ga zadrže.

Dodao sam napomenu da se profesionalno bavim digitalnim marketingom i da neću žaliti sve potrebne resurse (vreme, novac…), da im uništim reputaciju.

Poklon-korpa je potom, zaista „odmah“, uručena, ali ne „srednja“ koju sam naručio već najskuplja verzija.

U email-u koji mi je potom stigao od servisa, opet uz zahvalnost što sam baš njih odabrao i brojna izvinjenja, dobio sam i kupon za popust od 50% za narednu kupovinu.

 

 

 

 

 

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije