Connect with us

Ekonomija

I TO SE DOGODILO: Počelo trgovanje vodom na berzi

Published

on

Ilustracija: Pixabay

Na Wall Streetu se od ove sedmice trguje  vodom, a njena cijena će varirati poput cijena nafte, zlata ili pšenice, izvijestila je najveća svjetska berza finansijskih derivata CMEGroup.

Financijski stručnjaci uvjeravaju da će dolazak vode na robno tržište omogućiti bolje upravljanje budućim rizicima povezanima s tim ključnim prirodnim resursom. Podsjećaju da se cijena vode u Kaliforniji udvostručila zadnjih godinu dana. CME Group lansirat će ugovore povezane s kalifornijskim spot tržištem vodom, vrijednim više od 1,1 milijarde dolara. U ponedjeljak se budućim isporukama vode u Kaliforniji trgovalo za 486,53 dolara po hektaru, što je ekvivalent od 1.233 kubika.

Indeks vode temelji se na cijenama u glavnim slivovima Kalifornije

Indeks vode Nasdaq Velez California Water Index, temelji se na cijenama u glavnim slivovima Kalifornije, gdje je povećana nestašica vode.

Prema CME Grupi, terminski ugovori omogućiće bolje upravljanje rizikom povezanim s nedostatkom vode i stvoriti bolji odnos između ponude i potražnje na tržištima. Terminski ugovori ne zahtijevaju fizičku isporuku vode i čisto su financijski. Temelje se na prosječnoj tjednoj cijeni na najvećih pet kalifornijskih slivova do 2022. godine.

Prvi terminski ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u septembru

Prvi ugovori te vrste u SAD-u objavljeni su u septembru, kada je zapadna obala zemlje bila opustošena vrućinom i požarima.

Prema Bloombergu, oni bi trebali “služiti kao zaštita najvećih kalifornijskih potrošača vode od porasta cijena i kao pokazatelj za investitore širom svijeta.”

Kina i SAD najveći su potrošači vode

Kina i SAD najveći su potrošači vode. Prema Ujedinjenim nacijama, dvije milijarde ljudi živi u zemljama s ozbiljnim problemima pristupa vodi. UN procjenjuje da bi sljedećih nekoliko godina dvije trećine planete moglo osjetiti nestašicu vode, što bi moglo podstaći epske migracije.

Nedostatak vode povezan je s pretjeranim iskorištavanjem u industriji i ljudskoj potrošnji, kao i sa klimatskim promjenama.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije