Connect with us

Ekonomija

ISTINA O STVARANJU CKB BANKE: Redukcija zaposlenih proizvela odlazak klijenata

Published

on

Prva scena: Sa bilborda, portala, novinskih i tv reklama, sretna lica glumaca – zadovoljnih korisnika, oduševljavaju se sloganom „Novim koracima zajedno“ kojim je CKB banka promovisala, po njima tada uspješno spajanje sa kupljenom Podgoričkom bankom Societe Generale.

Druga scena: Zaposleni u novoj CKB banci pate na radnim mjestima. Na novoj zgradi sjedišta banke, na uglu Bulevara revolucije i Moskovske ulice, svjetla su bila upaljena i radnici aktivni čak do 20 časova uveče. U poslovnicama dugo nakon zaključavanja vrata za klijente…

Treća scena: Ogromni redovi razočaranih klijenata pred poslovnicma banaka, po kiši i vjetru decembarskih dana 2020, pa i 2021. U istim tim poslovnicama pola predviđenih radnih mjesta zjapilo je prazno, jer je tadašnji menadžment procijenio da je pola radnika dovoljno za normalno odvijanje procesa rada.

Scena četvrta: (koja se danima ponavljala u decembru 2020) U skupom podgoričkom restoranu (ime ne navodimo da ne pravimo besplatnu reklamu) Uprava CKB uz šampanjac i birane đakonije slavila je „najbolju integraciju u OTP grupi“ potkrijepljenu velikim – ličnim bonusima, od kojih su se zatvarali hipotekarni krediti (o čemu može svjedočiti sad optužena Spasojević).

Scena peta: Sindikat CKB banke apeluje na svoje članove da rade samo plaćenih osam sati i ništa više!?

Nakon ovoga Šojić bi se pitao: “Ko je ovd(j)e lud!?”

Kako se odvijalo spajanja banaka?

Mađarska OTP grupa kupila je za 35.63 miliona eura crnogorsku članicu Societe Generale grupe – Podgoričku banku. CKB u vlasništvu OTP bila je najveća banka u državi, a Podgorička, u tom trenutku, na četvrtom mjestu. Kad je ugovor potpisan, u CKB je radilo oko 575 zaposlenih, dok je u Podgorička zapošljavala 280-300.

Regulator i ostali konkurenti ozbiljno su se plašili da će gigant banka u najavi (ono kao u jambu) prosto dominirati tržištem u Crnoj Gori. Do te mjere da se u igru oko odobravanja akvizicije, odnosno, davanja saglasnosti, uključio, prema izvorima našeg portala, mađarski premijer Viktor Orban.

Orban davao odobrenja?

Glamuroznim događajem, konferencijom za medije, pa onda koktelom sa svim rukovodiocima obje banke, 25. jula 2019. godine, svečano je objavljeno da je CBCG dala saglasnost za spajanje banaka, ali i sastav novog upravnog odbora buduće banke.

I gle čuda, od šest izvršnih direktora, pored glavnog izvršnog – Pala Kovača, samo je jedan bio iz Podgoričke banke, dr Milorad Katnić, kome je bio namijenjen resor korporativnih klijenata. Do početka rada nove banke i on se sporazumno rastao.

Rukovodiocima je tada objašnjeno da je odabir vršila konsultantska kuća, da je sve bilo transparentno i bla, bla…

Predsjednik i glavni izvršni direktor OTP grupe Šandor Čanji, saopštio je da “neće žuriti sa smanjenjem broja zaposlenih i broja filijala i da tek treba da analiziraju tržište”. Novi – stari glavni izvršni direktor CKB tada je, između ostalog ponovio:

“Za nas je važno da klijenti ne osjete negativni uticaj ovog procesa. Spajanjem ćemo imati jaku banku u kojoj Crna Gora ima partnera. Ne očekujemo odliv klijenata iz naših banaka, jer one nude dobre usluge”. Koliko je bio “vidovit” pokazuju scene s početka teksta.

Činjenice 1: žurili nijesu, ali su se za godinu dana riješili broja zaposlenih koji je bio na nivou Podgoričke banke prije spajanja. I broja filijala, sa zaposlenima u njima, taman toliko koliko je trebalo da nova banke funkcioniše na zadovoljstvo klijenata.

Činjenica 2: Klijenti, ne da nijesu osjetili negativan uticaj, nego su ga itekako prepoznali i dobar dio njih prenio račune u druge banke. Dio u fazi spajanja banaka, a dobar dio nakon toga. Jer dobra usluga ne podrazumijeva čekanje po pola sata u redu da se obavi neko plaćanje, podigne novac…

Gužve ispred poslovnice – ilustracija, FOTO: PV Informer

Kako je tekao proces smanjenja broja zaposlenih?

Sindikalne organizacije u obje banke imale su prilično dobre kolektivne ugovore. Svi zaposleni Podgoričke banke koji su dobrovoljno željeli da napuste banku, ali i oni koji su na to primorani, dobili su otpremnine u iznosu od 36 bruto plata. Svi zaposleni CKB banke koje je poslodavac ponudio da sporazumno raskinu ugovor o radu dobili su otpremnine od 10 do 36 neto plata. Najveći dio 24. Svi su, pritom, kod notara ovjeravali sporazume o raskidu u kojima piše da nije bilo prinude od strane poslodavca. Pojedini zaposleni CKB, koje je poslodavac želio da zadrži, a oni nijesu željeli da ostanu, nije zapala otpremnina od garantovanih 24 ili 36 neto plata, nego su se pogađali…

Dakle, svi bivši radnici obje banke dobili su otpremnine saglasno kolektivnim ugovorima.
Kako su se popunjavale pozicije?

Tim koji je spajao banke redovno je u biltenima (u koje je naš portal imao uvid) obavještavao zaposlene o toku spajanja. U većini je izlazila šema nove banke sa popunjenim pozicijama. Ali ta je šema bila provizorna.

Kako je koji član uprave Podgoričke banke, ali i direktori prve linije odlazili, odnosno, raskidali radni odnos, to je njihova pozicija nestajala iz organizacione šeme!? Često i čitava “linija” kojoj je on trebalo da bude nadređeni.

Što se tiče direktora i rukovodilaca odjeljanja i službi iz CKB, novi izvršni direktori imali su diskreciono pravo koga će od njih pozvati na “Hogan testiranje”, koga neće, bez jasnog kriterijuma. Pojedini direktori su čak izražavali otvorenu sumnju u rezultate takvog testiranja. Ali nijesu imali kome. Naravno, svima njima je, tokom 2019. godine, nedvosmisleno saopštavano “da su oni značajni kadrovi na koje nova banka ozbiljno računa”, do ponude za sporazumnim raskidima, navode neki bivši zaposleni.

U CKB su na “udaru” bili zaposleni 50+ godina, ali i direktori i rukovodioci odjeljenja i službi, koji nijesu bili lojalni timu koji je spajao banke, nezavisno od njihovog stručnog znanja i postignutih rezultata.

Organizaciona šema mijenjala se iz mjeseca u mjesec. Ono što je nekad bila direkcija, postajalo je odjeljenje. Rukovodioci odjeljenja i službi postajali su tim-lideri. Cilj je bio da se smanji broj rukovodilaca (head-ova), pa makar ih prozvali tim-liderima i plaćali ih kao do tada. I uspjelo se u tome.

Zaposleni bili prinuđemi da odu

U procesu drastičnog smanjenja broja zaposlenih, samo su dvije direkcije dobile “pojačanja”. Direkcija za IT, logično, jer je trebalo više programera da se spoje bankarski sistemi i izvrši kompleksna migracija podataka. Ali direkcija za korporativne poslove, ljudske resurse i bezbjednost, odjednom je prilično narasla, najviše u dijelu ljudskih resursa i korporativnih poslova, dok se broj zaposlenih u prvoj liniji s klijentima, dooobro redukovao.

Uprkos svemu navedenom, zaposleni koji su potpisali sporazume o raskidu radnog odnosa su profesionalno izvršavali svoje radne obaveze. Rezultat takvog rada je neto dobit od oko 5 miliona eura koju je CKB banka ostvarila na kraju 2020. godine, u doba svjetske pandemije Covida 19 i ekonomske krize koja je razorila Crnu Goru.

Kako je Uprava zahvalila zaposlenima?

Novim restrikcijama! Na kraju procesa spajanja CKB i Podgoričke banke Societe Generale, preko 200 zaposlenih je na ovaj ili onaj način bilo prinuđeno da ode iz jedne od dvije banke, 11. decembra 2020.

Više desetina u drugom talasu 31. marta 2021. jer su već imali potpisane sporazume o raskidu radnog odnosa. U izvještaju iz aprila 2022. stoji da CKB banka sad ima 520 zaposlenih!?

Dalje, zaposleni CKB imali su od poslodavca dva besplatna topla napitka dnevno u kantini (čaj, kafa…).

Na svakom hodniku nalazio se automat s vodom, takođe o trošku poslodavca. Djeca zaposlenih prvo do 15, pa onda do 13, a 2019. je granica spuštena na 11 godina, dobijala su novogodišnje paketiće na priredbi u CNP. Zaposleni su imali novogodišnju zabavu sa neograničenom konzumacijom hrane i pića uz zabavu renomiranih muzičara.

Od 14. decembra 2020. kad je zvanično počela s radom nova CKB banka sve navedeno je – ukinuto. Za Novu godinu zaposlene je dočekala boca ”prosjeka”, rokovnik i stoni kalendar na stolu 29. decembra ujutru. I ništa više.

(nastavlja se)

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije