Connect with us

Ekonomija

KOLAPS U MINISTARSTVIMA: Nekoliko metara kabla razotkrilo indolentnost nesposobnih partijskih kadrova

Published

on

Već duže vremena postalo je očigledno da državnim institucijama u Crnoj Gori najčešće upravljaju nesposobni partijski uhljebi, koji su spremni da učine sve da bi ostvarili stranačke, lične ili interese svojih nalogodavaca. Makar to značilo da je potrebno povući veoma štetne poteze po preduzeće na čijem su čelu, samim tim i po državu.

Portal Aktuelno je prošle sedmice u seriji tekstova na veoma slikoviti način na primjeru državne firme Skijališta Crne Gore prikazao kako pomenuti sistem funkcioniše.

Tom prilikom smo, između ostalog naglasili, da se ne bi trebalo čuditi ako jednoga dana dođemo u situaciju da vrijedna oprema kao što je sporni šestosjed o kojem smo pisali, koji su platili građani Crne Gore, završi kao otpad u nekom skladištu, ili preko malverzacija i zakulisnih radnji na Jahorini, Kopaoniku u sklopu pljačkaško-hegemonističkog projekta ”Otvoreni Balkan”.

Partijski uhljebi

Da bi u potpunosti predstavili uzroke očajnog ekonomskog stanja u državi, moramo se na primjeru državnog preduzeća Skijališta Crne Gore podsjetiti kako se gradi partijska ”uhljeb-struktura” po dubini.

Za to što se u ovom državnom preduzeću u kontinuitetu sprovode naizgled apsurdne i krajnje štetne biznis odluke, kao jedan od glavnih razloga treba tražiti u postavljanju partijskih uhljeba koji su preživjeli više smijena vlasti zahvaljujući svojim ”kameleonskim” sposobnostima.

Zorica Vojinović: Fotelja i interesi nalogodavaca na prvom mjestu

Predsjednica Odbora direktora Skijališta Zorica Vojinović je za to najbolji primjer. Ona je još i prije izbora  30. avgusta 2020. godine radila u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) i predstavljala se kao veliki poklonik tadašnje vladajuće partije – DPS-a. Nakon što je došlo do promjene vlasti, i kada su Demokrate u raspodjeli ”po dubini” dobile Skijališta, predstavila im se kao njihova vjerna simpatizerka i kao ”vrsni poznavalac ski-turizma”. Nakon toga je, osim svoje funkcije u MORT-u, postavljena i za predsjednicu Odbora direktora Skijališta.

Nakon pada vlade Zdravka Krivokapića i proglašavanja za premijera Dritana Abazovića, da bi zadržala fotelju, predstavlja se kao simpatizerka URA-e.

U ovakvom ponašanju je samo imitirala Ivana Ašanina, kolegu iz Odbora direktora, nekadašnjeg predsjednika OO DPS Mojkovac, koji je nakon što je izvisio za mjesto predsjednika Opštine, prešao u GP URA.

Garnituru partijskih uhljeba na čelnim pozicijama u Skijalištima upotpunio je direktor Đuro Milošević, koji je prvo bio u SNP-u, pa u ”Grupi građana Šule i Mikan”, a sad je funkcioner Demokrata. Spekuliše se da je, kako bi sačuvao poziciju direktora Skijališta, spreman da pređe u GP URA.

Partijski uhljeb: Da li je Milošević odlučio da pređe u URA-u i uzme mojkovačku ličnu kartu?

Nefunkcionalna državna administracija

Međutim, partijski uhljebi su samo dio problema, jer razvojne projekte osim njih, koči i potpuno nefunkcionalna državna uprava i propali administrativni sistem koji je u posljednje dvije godine gotovo prestao da funkcioniše!

Primjer koji najbolje ukazuje na uzroke kolapsa ekonomskog razvoja izazvanog zajedničkim ”zalaganjem” partijskih uhljeba i nesposobne državne administracije, vezan je opet za Sjever Crne Gore koji ima najveće razvojne i investicione potencijale.

Na Bjelasici je u februaru svečano otvorena žičara – šestosjed koja je spojila Ski centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, a ovaj poduhvat ocijenjen je kao razvojni projekat od velikog značaja, ne samo za Kolašin i sjever Crne Gore, već i za cijelu državu.

Koliko država i trenutna nesposobna, na brzinu sklepana garnitura na vlasti brine o ovako značajnim razvojnim projektima, govori i teška situacija koja prijeti da ugrozi ovaj projekat.

Kako saznaje portal Aktuelno, Ski resort Kolašin 1450, koji je na sopstvenu štetu i gašenjem svoje žičare-dvosjeda, obezbijedio da se strujom napaja državni šestosjed K7, zbog nesposobnosti i indolentnosti državne administracije ne može da se prikopča na trafostanicu T35.

Stavili državne interese ispred svojih

”Trafostanica T35 se nalazi upravo u Kolašinu 1450 i napravljena je za snabdijevanje strujom naselja 1450 i održavanja svih uspinjača, šestosjeda i ski liftova, kao i za pravljenje vještačkog snijega. Ski-centar Kolašin 1450 sa svoje trafostanice obezbjeđuje struju za novi šestosjed K7 iako nije u obavezi, jer Skijališta Crne Gore nijesu uspjela da sagrade svoju trafostanicu niti da se direktno prikopčaju na trafostanicu T35”, rekli su naši izvori dobro upućeni u situaciju u Skijalištima.

Kako su kazali naši izvori, Skijališta Crne Gore ni do dan danas nijesu završila svoju trafostanicu, niti su se prikačili na trafostanicu T35, nego se žičara K7 napaja preko dalekovoda u Kolašinu 1450.

”Kolašin 1450 koji se napaja sa dalekovoda, dao je struju sa svoje trafostanice, dobrovoljno i partnerski. Smatrali su da je to važno za razvoj Kolašina i Skijališta. Iz tog razloga prošle godine je Kolašin 1450 ugasio svoj dvosjed jer nije imao dovoljno struje sa svoje trafostanice napaja dvosjed i za državni šestosjed K7”, rekli su naši izvori.

I pored toga što su interese države i Skijališta, stavili ispred svojih interesa, zbog nekoliko metara kabla koji prolazi preko državne zemlje iz Kolašina 1450 ne mogu da se prikopčaju na trafostanicu T35.

”Ski centar Kolašin 1450, samim tim i žičara K7 se snabdijevaju strujom još uvijek preko starog dalekovoda. Iako nova trafostanica T35 ima podzemni kabl, Kolašin 1450 i dalje ne može da se konektuje na nju. Zahtjev, uz svu neophodnu dokumentaciju koju su tražili, poslat je još 5. januara Ministarstvu finansija, ali ni do danas nijesmo došli do rješenja”, rekli su naši izvori.

Ministarstvima se ne žuri

Kako dalje navode, iz Ministarstva finansija na čijem je čelu Aleksandar Damjanović su im odgovorili da su slali urgencije, ali da još čekaju odgovor od Ministarstva poljoprivrede.

Ministar Aleksandar Damjanović se predstavlja kao čovjek kojem su interesi i dobrobit države iznad svega, a ipak ne može da se izbori sa dozvolom za desetak metara kabla

”Valjda Ministarstvu finansija da bi dalo dozvolu za korišćenje državnog zemljišta treba mišljenje Ministarstva poljoprivrede”, napominju naši izvori.

Kako saznajemo, iz Kolašina 1450 poslali su prošle sedmice urgenciju u kojoj traže od Ministarstva poljoprivrede da im izdaju dozvolu za izvođenje radova na dijelu državnog zemljišta kroz koje treba da prođe podzemni kabl ka trafo-stanici T35. Iako je prije ove urgencije sva potrebna dokumentacija dostavljena Ministarstvu na čijem je čelu lider SNP-a Vladimir Joković još 28. marta, ski-resort Kolašin 1450 nije dobio nikakvu povratnu informaciju već više od pola godine!

”Najveća ironija u čitavoj priči je što je sve spremno za povezivanje sa trafostanicom, a kabl koji bi povezao skijalište sa njom prolazi preko svega nekoliko metara državne zemlje”, rekli su naši izvori.

Ministar poljoprivrede Vladimir Joković Joko: Da li u njegovom resoru rade na pritisak ili na mito?

Nevrijeme ruši stubove, ski-resort bez struje, državni aparat u rasulu

I dok iz Kolašina 1450 čekaju odgovor Ministarstva poljoprivrede, prije desetak dana zbog velikog nevremena koje je srušilo dva dalekovoda, ovaj ski-centar je opet ostao bez struje.

”Dva stuba su slomljena i na dva mjesta se otkačila žica sa konzole prilikom nevremena prije desetak dana. Čudno je da državu ovo uopšte ne zanima iako je žičara K7 koja je jedan od najznačajnijih projekata zakačena za ovaj izvor napajanja. Zamislite da smo u sred sezone. Sve bi bilo obustavljeno zbog kvara na dalekovodu”, upozoravaju naši izvori.

Kako nam je rečeno, dalekovod na koji je između ostalog prikačena žičara K7, je privatni dalekovod ski resorta Kolašin 1450, koji oni održavaju i plaćaju remont.

”To i dalje radi Kolašin 1450 iako se po najvećem planskom dokumentu zna trasa polaganja kabla od trafostanice ski-resorta do velike trafostanice T35. Ona je napravljena prije tri godine, a Kolašin 1450 nikako da se prikopča iako je kabl položen do desetak metara od trafostanice T35. Evo već mjesecima se čeka na dozvolu, iako se radi o desetak metara državnog zemljišta”, kazali su naši izvori.

Nevrijeme uzrokovalo oštećenja na dalekovodu

Prema našim saznanjima, na državnom zemljištu kroz koje treba da bude sproveden kabl nije planirana nikakva gradnja.

Ništa bez pritiska ili eventualne korupcije

Po svemu sudeći, ovo je samo dokaz da u državi ništa ne funkcioniše i da, prije svega, u nadležnom Ministarstvu poljoprivrede niko ne radi ništa niti vodi računa o značajnim razvojnim projektima.

Prema našim informacijama, u resoru Vladimira Jokovića vlada potpuni haos, jer je ministar zauzet partijskim aktivnostima. U međuvremenu, indolentnost i nefunkcionalnost državne uprave dostigla je kulminaciju u posljednje dvije godine.

Iako su ”oslobodioci” kritikovali bivšu vlast za neažurnost i nefunkcionalnost, čini se da je tek u posljednje dvije godine adminsitrativni državni aparat doživio potpuni kolaps, i da se bez pritiska, ili eventualne korupcije ništa ne može završiti. Pa čak ni izdavanje dozvole za desetak metara kabla za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na sjeveru.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije