Connect with us

Ekonomija

Kostić: Država treba da učestvuje u rješavanju problema KAP-a

Published

on

Nacionalni i ekonomski interesi, ističe, moraju da budu primarni za razliku od političkih, koji su, prema mišljenju Kostića, nadilaze sva važna pitanja u društvu

Usljed tržišnih poremećaja kao što je rast cijene električne energije na svjetskoj berzi, država treba da značajne privredne subjekte sačuva od propasti, bez obzira da li su oni u privatnom vlasništvu ili ne, kazao je doktor ekonomskih nauka Vasilije Kostić u “Pressingu” Gradske RTV.

“KAP je najznačajniji izvoznik i veliki platilac poreza i doprinosa i stvaralac sredstava u državnom budžetu. Postavlja se i pitanje da li je elektro-energetska kompanija koja je u državnom vlasništvu dužna da snosi troškove takvih dešavanja. Ali, to ne bih sveo na da to se radi o privatnoj kompaniji. Vidite, više od 90 odsto crnogorske privrede je privatizovano, a mi još imamo dio kolektivističke ekonomije u svijesti da favorizujemo nešto što je anti-privatno”, navodi Kostić.

Nacionalni i ekonomski interesi, ističe, moraju da budu primarni za razliku od političkih, koji su, prema mišljenju Kostića, nadilaze sva važna pitanja u društvu.

“Državne kompanije moraju da djeluju u cilju obezbjeđivanja profita, ali one moraju da zadovolje i druge interese, recimo nacionalne. Treba da obezbijede prihvatljivu cijenu energije i građanima i privredi. Ukoliko one to efikasno obave, toliko je svima bolje. U suprotnom, to se reflektuje na privredu i građane kroz rast cijena njihovih usluga”, navodi Kostić.

Crna Gora je, objašnjava, izvozno inferiorna i potreban joj je dugoročni strateški razvoj koji bi restrukturisao ekonomiju ka izvoznoj orijentaciji.

Komentarišući negativni rezultat kompanije To Montenegro od 2,6 miliona eura i to što je u kompaniju uloženo 30 miliona, suprotno najavama ministra finansija i ekonomskog staranja, Kostić podsjeća da su urađeni loši potezi na samom početku osnivanja kompanije i upozorava na dodatne gubitke u budućnosti.

“Kada je donesena odluka o stečaju MA, politika vezana sa osnivanjem “TO Montenegro” je bila pogrešna, a nažalost će stvarati još gubitaka, to je tek početak. To je bila ozbiljno loša odluka”,tvrdi Kostić.

EPCG koja je takođe zabiježila pad u rezultatu, vidi kao odraz lošeg vođenja preduzeća.

“Moraju da se naprave kriterijumi za poslovanje državnih kompanija, da se zna šta su ciljevi koje njihovi upravni odbori definišu i u skladu sa tim nagrađuju ili ne njihovo ostvarenje. Takvo postavljanje stvari bi promijenilo situaciju na bolje”, dodaje Kostić.

Program Evropa Sad, upozorava, može biti duboko rizičan po Crnu Goru.

“Zato što je struktura crnogorske ekonomije bitno različita od pretpostavki koje su uzete za definisanje tog programa. U najvećem broju, kod nas su mikro i mala preduzeća i to će za njih značiti dodatne troškove, što može rezultirati ogromnim rastom nezaposlenosti, čak i gašenjem mnogih od njih”, istiće Kostić.

Kaže i da je temeljna greška programa što zanemaruje dva osnovna faktora koja direktno opredjeljuju održivi rast zarada- produktivnost i povratne investicije.

“Ovdje se podiže minimalna zarada bez ikakve veze sa produktivnošću. Onog momenta, kada to uradite, vi trošite nešto što ne postoji, a izvore toga moraćete tražiti u zaduživanju ili nekim drugim stvarima. Niko ne govori o makroekonomskim implikacijama, samo se u fokusu pažnje javnosti drži povećanje minimalne zarade. Ako se povećanje minimalne zarade, vrši na neekonomskim osnovama, to znači da je to neodrživo za budućnost i da će se kao bumerang vratiti onima zbog kojih se kaže da se to donosi, a to su zaposleni sa niskim primanjima”, tvrdi Kostić.

Vasilije Kostić od petka se nalazi na predjedničkom mjestu Crnogorskog udruženja poslodavaca (CUP), koje je osnovalo dvadeset crnogorskih preduzeća iz različitih gradova Crne Gore, a koja posluju u različitim djelatnostima.

Cilj CUP-a je, kaže Kostić, da bude reprezent crnogorskih poslodavaca i aktivan učesnik u socijalnom dijalogu na nacionalnom nivou kako bi snažno zastupalo interese poslodavaca.

Smatra da su crnogorski poslodavci opterećeni negativnom percepcijom od strane ostalih aktera o tome da je njima samo profit važan i da su zaposleni zanemareni.

“Poslodavci su svjesni da ne postoji uspješan biznis bez kompetentnih i dobrih radnika… Poslodavci su zaiteresovani za svoje radnkike i njihova prava ali mora biti jasno svima da tu postoji granica sa ekonomskom efikasnošću koja određuje dosta stvari “, kazao je Kostić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije