Connect with us

Ekonomija

MARKOVIĆ O NOVOM ZADUŽENJU: Da se nova vlast izvini zbog populizma i netačnih ocjena

Published

on

Bivši premjer Duško Marković izjavio je povodom novog zaduženja države od 750 miliona eura da novi premijer i ministar finansija treba da se izvinu zbog populizma, netačnih i teških kvalifikacija koje su saopštavali na račun njegove vlade zbog zaduživanja.

Marković je rekao da je ta operacija zaduživanja obavljena zahvaljujući povjerenju stranih kreditora i investitora u Crnu Goru kao pouzdanu ekonomsku i investicionu destinaciju, te da je to rezultat prethodne Vlade i kredibilitet stečen za četiri godine njenog mandata.

Crna Gora se zadužila još 750 miliona evra da nadoknadi manjak u državnoj kasi za iduću godinu, objavili su podgorički mediji dok je novi ministar finansija Milojko Spaić na Tviteru samo objavio da je “Crna Gora dobila ekonomsku budućnost”.

To znači da je svaki gradjanin Crne Gore zadužen dodatno sa po oko 1.200 evra. Dosadašnje emisije obveznica iznosile su uglavnom oko 500 miliona evra.

 

Marković je istakao kako pritom ne želi da govori “da niti je dobar primjer niti poželjan model – da se zadužujete, a da nemate program finansijske konsolidacije”.

“Sjećate li se kakvoj satanizaciji je bila izložena DPS i Vlada koju sam predvodio u prethodne četiri godine – zbog navodnog nekontrolisanog zaduživanja na štetu države i građana. Radili su to predstavnici nove vlasti u izbornoj kampanji, u mjesecima nakon parlamentarnih izbora i prilikom izbora nove Vlade”, saopštio je Marković.

Ocjene su, kako je kazao, bile teške i netačne – da je Crna Gora “spržena zemlja” i zemlja uništene ekonomije.

“A samo nakon nekoliko dana funkcionisanja nove Vlade, preko Twittera (gle transparentnosti), obaviješteni smo o skoro milijardu eura novog zaduživanja, i da je tim činom Crna Gora dobila ekonomsku perspektivu. Ponavljam: novoj Vladi 750 miliona dodatnog duga – jednako je ekonomska perspektiva”, naveo je Marković.

Bilo bi, smatra on, korektno da ministar finansija Milojko Spajić i Zdravko Krivokapić upute izvinjenje “za populizam, netačne i teške kvalifikacije” koje su saopštavali ovim povodom.

 

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije