Connect with us

Ekonomija

MINISTAR OBEĆAVA, KOLAŠINCI NE VJERUJU: Martinović poštuje zakone samo na Instagramu

Published

on

„Ono što mogu da kažem i obećam građanima je da će se svi infrastrukturni projekti graditi po ekološkim standardima i normama uz obavezno traženje balansa sa razvojnim projektima“- naveo je kontroverzni ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović, a Vlada Crne Gore postavila na svom Instagram profilu, uz prigodnu sliku ministra.

Ko je veća neznalica, ministar ili Vlada, pitanje je koje će morati da rasprave jedni sa drugima. Jer ministar nije rekao ništa što već nije definisano zakonima i važećom legislativom ove države, samo upakovano u populističke floskule karakteristične za partiju kojoj Martinović pripada. Jednostavno rečeno – ministar je građanima obećao da će se pridržavati zakona. Jer ovaj ministar „iz sjenke“  u dva mjeseca ministrovanja nije pokazao ništa osim elementarnog nepoznavanja turizma, ali i pravopisa, pa se mora služiti floskulama o tome da će poštovati zakone!

Iako mnogima to zvuči smiješno, Kolašinci su se ipak obradovali ovom ministrovom obećanju. Jer u svom rodnom Kolašinu nije ostao upamćen kao funkcioner koga legislativa posebno opeterećuje. Kao predsjednik Opštine Kolašin, Martinović je prekršio odredbe Zakona o sprječavanju korupcije koje se odnose na ograničenja u vršenju javnih funkcija, zbog čega je Agencija za sprječavanje korupcije pokrenula postupak protiv njega. Iako se hvali da je vrsni pravnik, Martinović nije želio da se odrekne ni poslaničke, ali ni funkcije predsjednika Opštine Kolašin, grada sa najviše investicija u državi.

Ministar mješovitog ”osvrtaja”, prvi ”balvan” śevera i najoštrija ”šega” iz Bara Kraljskih, Vladimir Martinović: Ministar se kune na instagramu kako će poštovati zakone, teško da će mu iko povjerovati

KRŠENJE ZAKONA JOŠ OD MLADIH DANA

Martinović  je već dokazao da ga zakoni mnogo ne obavezuju, još od mladih dana kada je ovaj samoprozvani ekolog sa rođacima posjekao 1000 m3 šume, izvezao je bez prijema, lagerisao bez dozvole i uz opasnost  od požara i namnožavanja fitopatogenih organizama, te finalno odvezao bez otpremnice. Osim što je prekršio procedure, Martinović je oštetio državni budžet jer nije platio ni centa od predviđene takse.

Šeganje drveća bez dozvole nije ga omelo da se kasnije predstavi kao ekolog i veliki borac za zaštitu životne sredine, pa je išao da blokira pravljenje mini hidro elektrana, a branio je postavljanje vojnog poligona na Sinjajevini, gdje je redovno učestvovao na protestima. Kada je, međutim, njegov lični interes u pitanju, nije se zamarao ni zakonima ni ekologijom u devastaciji prostora. Ekologu Martinoviću ljubav prema prirodi nije smetala ni kada je na Skijalištu Kolašin, u sred planine, napravljen parking do samog ulaza na stazu, takođe mimo zakona i propisa.

LICEMJERSTVO NA MREŽAMA, NEPOTIZAM U PRAKSI

Kao što je zanemario pravo države u kojoj vrši čak dvije funkcije, tako je zatomio i ekologa u sebi kada je trebalo da ošega drva ili da se parkira nelegalno na Bjelasici. Kada tome dodamo da se ofirao kao licemjer zaposlivši čitavu familiju u državnim preduzećima, dok je godinama ”urlao” protiv partijskog zapošljavanja i upirao prstom u bivšu vlast, postaje jasno o kakvom se formatu ličnosti radi.

Martinović je školski primjer oportuniste koji je zajahao na talasu demagogije i praznih obećanja i nakon što je zauzeo vlast. Umjesto da raskrsti sa zaostavištinom prošlosti kao što su nepotizam, korupcija, nepoštovanje zakona i propisa o kojima je pričao, on je te društvene devijacije samo podigao na još veći nivo zbog zadovoljenja lične koristi.

”Osvrtaj” Martinović pored ulice u Kolašinu koja je slika i prilika njegovog rada kao predsjednika Opštine

Portala Aktuelno je pisao da je Martinović veoma dobro iskoristio svoj položaj i da ”uhljebi” sebe i veliki dio svoje familije.

”Vladimir Martinović prvo je bio zapošljen po ugovoru o djelu u Javnom preduzeću Vodovod i kanalizacija, kad je prije nekoliko godina njegova partija (tadašnji SNP, zatim Demokrate)  prvi put imala priliku da bude u lokalnoj vlasti u Kolašinu. Zatim je otišao u partiju i tražio da mu zaposle sestru (ime i prezime poznato redakciji). Ona je tada zapošljena u preduzeću Vodovod i kanalizacija kao pravnica”, rekli su ranije naši izvori dobro upućeni u situaciju sa partijskim zapošljavanjem u porodici Martinović.

”Druga Martinovićeva sestra (ime i prezime poznato redakciji) se preko jedne agencije za zapošljavanje, izbjegavajući konkurs, zaposlila na mjestu savjetnice za marketing tadašnjeg Generalnog direktora Skijališta Đura Miloševića, iako je prije toga radila kao konobarica! Ali ni to nije sve, jer se Martinovićeva supruga takođe preko iste agencije zapošljava u Skijalištima, koja su joj samo odskočna daska za naredno zapošljenje u CEDIS-u, jer je ta firma san svakog uhljeba zbog visokih plata”, rekli su naši izvori.

Kako dodaju, ni tu nije kraj Martinovićevom bezgraničnom nepotizmu.

”Martinovićev stric zapošljava se takođe u CEDIS-u, a sestra od strica (ime i prezime strica i sestre poznato redakciji) je zapošljena u Ministarstvu prosvjete još kad je ministarka bila Vesna Bratić. Od kada je postao predsjednik Opštine krajem prošle godine, u kolašinskoj opštini su počela da se izmišljaju mnoga nova radna mjesta, a sumnja se da je razlog tome da bi Martinović mogao da nastavi da zapošljava po partijskoj liniji”, rekli su naši izvori.

Zatim, kako dodaju naši izvori, kad su preuzeli vlast na državnom nivou nakon 30. avgusta 2020. godine ugovorom o preuzimanju, ta ista sestra postala je šef pravne službe u CEDIS-u, jer su tamo plate mnogo veće nego u lokalnom preduzeću Vodovod i kanalizacija u kojem je do tada radila.

Cijena radova na Spomen domu je, neki čudom, porasla sa početnih 220 hiljada eura na preko 700 hiljada

EKOLOGIJA ZA SVE OSIM ZA MARTINOVIĆA

Kad se već pohvalio da će se pridržavati zakona, red bi bio da kao resorni ministar, stavi tačku na devastaciju prostora u Kolašinu u vrijeme praznika Njegoševih dana kada je na Dulovinama, u okviru Park šume, posječeno skoro 13 kubika stabala. Ovaj plac se nalazi u samom centru park šume Dulovine na samo pet-šest metara od Botaničke bašte – zaštićenog područja izuzetnih vrijednosti biodiverziteta koja je životno djelo našeg nedavno preminulog Daniela Vinceka. Ova vrijedna botanička zaostavština Kolašinu izgleda da mnogo ne impresionira nadležne, čim se o ovom slučaju i do danas ćuti.

Parcela na kojoj je nelegalno posječena šuma je upisana kao vlasništvo Dragović Žoržete. Prostorni plan Opštine Kolašin još uvijek nije usvojen, a gdje je „zapelo“ niko ne zna. Ipak, to nije smetalo pojedincima da, bez planskih dokumenata i bez potrebnih dozvola, krene u sječu više zdravih stabala bora i  lišćara, i to u području  za koje je u toku izrada Studije zaštite. Zato se u Kolašinu pitaju ko je bio dovoljno uticajan da ohrabri vlasnika parcele da krene u gradnju bez potrebnih dokumenata i dozvola, kao i zašto Opština Kolašin ne reaguje ovim povodom. Niko u Kolašinu ne zna ko je Dragović Žoržeta na koju se vodi plac, ali znaju da su Dragovići u rođačkim vezama po majci sa Vladimirom Martinovićem na čijeg se rođaka, po očevoj strani, vodi hotel koji se nalazi u neposrednoj blizini, na svega 50-tak metara od mjesta gdje su stabla nelegalno posječena.

SPOMEN DOM PRIMJER MARTINOVIĆEVOG SHVATANJA ODRŽIVOG RAZVOJA

O Martinovićevim praznim obećanjima svjedoči i rekonstrukcija Spomen doma u Kolašinu. Građani Kolašina već nekoliko mjeseci svjedoče izvođenju radova na redovnom održavanju Spomen doma od strane lokalne uprave Opštine, čija je cijena, neki čudom, porasla sa početnih 220 hiljada eura na preko 700 hiljada. Sama ova činjenica zahtijeva odgovornost, u prvom redu Martinovića, ukoliko je raspisao tender bez preciznih podataka o potrebnim sredstvima za njegovu realizaciju dok se troškovi konstantno povećavaju iako niko ne može da utvrdi njihovu opravdanost. Jer se radovi vrše bez nadzora konzervatora, iako je to zakonska obaveza kada se radi o građevinama koje imaju status kulturnog dobra.

U međuvremenu je Uprava za zaštitu kulturnih dobara naložila Opštini Kolašin da obustave radove na Spomen domu jer izlaze iz domena redovnog održavanja, dok se ne stvori formalni osnov za njihovo pravilno izvođenje. Ovim je Uprava potvrdila pisanje Portala Aktuelno da je ovaj projekat još jedna sumnjiva radnja bivšeg predsjednika Opštine Vladimira Martinovića, koji se za vrijeme kratkog mandata na čelu lokalne uprave, upleo u mnoge radnje o kojima bi konačnu riječ trebalo da daju nadležni organi.

Premijer Milojko Spajić je toliko ponosan na svog ministra da njegove ”briljantne” izjave šeruje na Vladinom instagramu

UGOVORI BEZ TENDERA

Svemu ovome treba dodati i to da je Vladimir Martinović kroz zaključenje 68 pojedinačnih ugovora čiji iznosi ne prelaze 9.600,00 eura sa PDV-om, utrošio više od 560.000 eura opštinskog novca na sanaciju seoskih puteva za prvih 10 mjeseci 2023.

Pri tom, pošto se radi o sanaciji puteva, nije bilo potrebe raditi projekat, već je na osnovu običnog predračuna radova utrošeno više od pola miliona eura za 10 mjeseci 2023. godine, a koji će tek iznosi biti do kraja godine pokazaće se ubrzo.

Upućeni tvrde da je dio sredstava dodijeljen kredibilnim firmama koje su odradile posao u skladu sa ugovorenim. Među njima su i pošteni privrednici Kolašina koji imaju reputaciju i imidž. Kako upućeni izvori tvrde, sve je to urađeno kako bi se prikrili tragovi onih ugovora  dodijeljenih, kako se sumnja, za procenat, koji na sumi od više od pola miliona nije mali.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije