Connect with us

Ekonomija

MNOGO JE SPORNIH DETALJA: Pejović dao ponudu ili prebacuje krivicu, radnici neće da gase

Published

on

U emisji na RTCG sinoć advokat Uniproma kazao da će novu ponudu koja podrazumijeva da EPCG na godinu preuzme upravljanje KAP-om poslati danas

Radnici Kombinata aluminijuma spremni su da u trenutku kada im se da nalog za gašenje proizvodnje odbiju poslušnost i da preuzmu upravljanje proizvodnjom, ali se nadaju da će do srijede biti postignut dogovor između vlasnika fabrike, Elektroprivrede i Vlade, saopšteno je “Vijestima” iz radničkog odbora.

Advokat i pravni zastupnik Uniproma, Zoran Vukčević, sinoć je u ime vlasnika Veselina Pejovića u emisiji “Okvir” na RTCG ponudio da EPCG na godinu besplatno preuzme KAP, da ga snabdijeva strujom i uzima profit.

Predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović kazao je da tu ponudu pošalju napismeno pa je odbor direktora može razmotriti. Vukčević je naveo da će ponudu poslati ujutro do devet sati, a Đukanović da će brzo odgovoriti.

Vukčević je kazao da je Pejovićeva ponuda neopoziva.

”Sve fabrike i tehnološke linije, kompletan menadžment ako odgovora, stručnu radnu snagu, da EPCG preuzme KAP na godinu, da postrojenja koja su tehnološki u zavidnom nivou, koja su u punom kapacitetu proizvodnje, da bez naplate preuzme, a da sav profit ide EPCG”, saopštio je Vukčević.

On je rekao da je vlasnik Uniproma odlučio da prekine komunikaciju sa Vladom, jer je, kako je kazao, ta Vlada demagoška, politikantska i služi se floskulama.

”Vlada zloupotrebljava njegovo prisusutvo”, kazao je Vukčević.

Radnici su nakon ove ponude odustali od novih zborova koji je trebalo da budu danas, ali, kako je “Vijestima” saopšteno, dogovor mora biti postignut do utorka, kako bi se mogli pripremiti svi ostali preduslovi, naručito nabavka sirovina, da bi fabrika nastavila normalan rad.

Radnici se takođe nadaju da je ova ponuda Pejovića ozbiljna jer su izgubili povjerenje u njega i menadžment, što su im i poručili na zboru u četvrtak.

Pejović je prije dva dana rekao da ga više ne interesuju pregovori i zakazao početak gašenja za srijedu 15. decembra. Iz Uniproma juče nisu dostavili novi plan rješavanja krize iako su to obećali na preksinoćnjem sastanku u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

Problemi u daljem radu KAP-a su i ti što ni drugih sirovina nema u fabrici za rad duži od 20-ak dana, odnosno da bi se te sirovine obezbijedile za dalji rad morali bi se naručiti najkasnije iduće sedmice.

Pravni način preuzimanja KAP-a od EPCG pa makar i na godinu mogao bi da potraje duže od toga. Takođe bi trebalo definisati ko bi u tom periodu vraćao kredite Uniproma, a pitanje je kako bi to preuzimanje prihvatili dosadašnji kreditori Uniproma. Većina imovine fabrike nalazi se pod hipotekom ili zalogama komercijalnih banaka, ali i državnog Investiciono razvojnog fonda.

Takođe, ostaje pitanje plaćanja beneficiranog radnog staža radnicima koji nije plaćan od 2014. godine, iako je kako tvrde radnici Pejović tu obavezu preuzeo na sebe.

Đukanović je ponovio da je u sadašnjoj situaciji kada Termoelektrani ima neizvjestan rad i kada joj slijedi rekonstrukcija ne mogu davati dugogodišnje ugovore sa fisksnom cijenom, i da ne mogu prihvatiti obaveze koje bi kompaniju otjerali u gubitke, kao i da Uniprom može kupiti struju bilo gdje na berzi.

Predstavnik Uniproma Nebojša Dožić je ponovio da oni ne mogu plaćati struju skuplju od 45 eura po megavatu, a ne 120 koliko im sada nudi EPCG.

Đukanović je naveo i da će do kraja godine raspisati javni poziv za izbor konsultanta za pripremu idejnog rješenja za gasne elektrane u Baru, Podgorici i Pljevljima.

Nema vremena za duge pregovore

Ukoliko Pejović ne dostavi ponudu kako je sinoć predstavljena ili ukoliko je bord direktora EPCG odbije kao štetnu za tu kompaniju u naredna dva dana, ne ostaje prostor za bilo koje drugo rješenje.

Uniprom nije ni pokušavao proteklih mjeseci da nađe struju negdje drugo, jer je očekivao da će ugovor sa EPCG biti produžen po istim cijenama, niti sada ima vremena za to.

Prema planu menadžmenta postepeno gašenje ćelija bi trajalo od 15. do 31. decembra kada ističe ugovor sa EPCG, pod uslovom da radnici prihvate da ga sprovedu.

Ukoliko radnici odbiju da učestvuju u gašenju proizvodnje, to bi značilo da bi isključenje struje za Novu godinu sprovo EPCG, čime bi takozvanim havarisanim gašenjem bila prekinuta proizvodnja tako što bi se aluminijum ohladio u ćelijama, što bi otežalo i značajno poskupilo pokretanje proizvodnje. Na taj način je prije dvije godine prestala proizvodnja u Kombinatu aluminijuma u Mostaru, jer su radnici odbili da gase ćelije vjerujući da ih njihova elektroprivreda neće ugasiti sa mreže.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije