Connect with us

Ekonomija

NESPOSOBNO RUKOVODSTVO RUŠI SKIJALIŠTA: Kako je nekad perspektivno preduzeće dovedeno u stanje očaja

Published

on

Skijališta Crne Gore za veoma kratko vrijeme prešla su put od jednog od najperspektivnijih državnih preduzeća do poslovne ruine kojoj prijeti kolaps zbog katastrofalnog rukovođenja nestručnog partijskog kadra i zakulisnih radnji određenih sumnjivih interesnih grupa.

Portal Aktuelno već duže vremena upozorava na destrukciju koja se sprovodi u ovom državnom preduzeću zbog čega smo bili izloženi pritiscima i reketiranju preko sudova. Na veliku žalost najpesimističnije prognoze na koje smo ukazivali počinju da se ostvaruju.

Skijališta se nalaze u stanju haosa – preduzeće je pred bankrotom, kriju se informacije o enromno velikim gubicima, radnici su spremni na štrajk, jer im je rukovodstvo smanjilo plate za 20 odsto. Osim toga Skijališta potpuno nespremno dočekuju nastupajuću sezonu.

Najveću odgovornost za veoma loše stanje u Skijalištima snosi izvršni direktor ovog preduzeća Đuro Milošević koji, kako smo već pisali, umjesto da se zabrine i pokuša da sanira haos koji vlada u preduzeću na čijem je čelu, uživa na službenim putovanjima, na kojima ne štedi na luksuzu.

Đuro Milošević – ”Mojkovački plejboj” kako ga zovu u Kolašinu: Provodi se po regionalnim skijalištima i skupim restoranima dok mu firma propada, a radncima smanjuje plate

Prema nezvaničnim navodima jednog od članova sindikata, Milošević je u posljednjih nekoliko mjeseci posjetio brojne destinacije – od Dubaija, preko Tel Aviva, većine balkanskih zemalja, pa sve do Italije, Francuske i Austrije. Koliko će to koštati građane Crne Gore, ali prije svega radnike Skijališta kojima se smanjuju plate, to  tek treba da se utvrdi kada svi računi stignu na naplatu.

Vojinović pomaže ”Mojkovačkom plejboju” da gurne Skijališta u ambis

Miloševiću su zbog njegovog ekstravagantnog ponašanja, Kolašinci dali nadimak ”Mojkovački plejboj”, ali daleko od toga da je on jedini zaslužan za haos u Skijalištima.

Kada govorimo o zakulisnim radnjama u ovom preduzeću, ne možemo a da ne apostrofiramo ulogu predsjednice Odbora direktora Zorice Vojinović, koja je preživjela više smijena vlasti zahvaljujući svojim političkim ”kameleonskim” sposobnostima.

Kako saznaje portal Aktuelno Vojinovićka i Milošević jedno drugom su činili usluge, koristeći svoje pozicije pretvorili su Skijališta u preduzeće za privatno kadriranje.

”Zorica Vojinović premjestila je intimnu prijateljicu Đura Miloševića sa mjesta sekretarice na mjesto savjetnika za investicije. Za uzvrat Milošević je primio blisku rođaku Vojinovićke, izvjesnu Tatjanu Medenicu Drakulu za menadžera za marketing u Skijalištima Crne Gore sa sjedištem u Mojkovcu”, rekli su izvori Portala Aktuelno iz Skijališta Crne Gore.

Zorica Vojinović: Fotelja i Ljevnaićevi interesi na prvom mjestu

O kakvim se kadrovima radi najbolje govori nadimak koji je Medenica dobila, na osnovu njenog prezimena, još dok je radila u Turističkoj organizaciji Kolašina.

”Tatjanu Medenicu su zvali po prezimenu ‘Drakula’ jer kako kako kažu ljudi koji su sa njom radili iscijedila je sve što je mogla u Turističkoj organizaciji Kolašina, tako da tamo nije ostalo ni ‘kapi krvi’ koju ona nije isisala. To su kadrovi koje rukovodstvo Skijališta ‘šeta’ od pozicije na poziciju dok preduzeće, zbog baš takvih ‘kombinacija’ tone sve dublje i dublje”, rekli su naši izvori.

I drugi žele malo da ”kulape”

Kako smo već pisali, očajnu situaciju u Skijalištima nastoji da iskoristi član uprave državnog Ski centra Kolašin 1600 Predrag Peđa Vojvodić koji preko ’’specijalca’’ Ratka Čogurića vozača ratraka (tabača snijega), pokušava da svim sredstvima sruši Miloševića da bi došao na njegovo mjesto.

Vojvodić važi za takozvanu ”četničku struju” u Skijalištima, i kako saznajemo, motivisan je primjerom Miloševića i Vojinovićke da nastavi njihovim stopama nakon što preuzme rukovodeću poziciju  u preduzeću.

’’Vojvodić preko Čogurića priprema štrajk samo zbog prevlasti u Skijalištima. Tandem Vojvodić – Čogurić ruši Miloševića i postojeću upravu samo iz jednog razloga – da bi došli na njihovo mjesto i koristili privilegije. Oni ne žele da zaustave bezobzirnu zloupotrebu koju sprovodi sadašnja uprava Skijališta, već samo žele da dođu na njihov položaj i rade isto. Koriste nezadovoljstvo radnika kojima su smanjene plate’’, rekli su ranije naši izvori.

Kako su kazali, Čogurić je trebalo da organizuje štrajk još u poneđeljak, ali je naprasno odustao od toga.

Oće li ostati išta od Skijališta?

’’Čogurić je navodno zbog zdravstvenih problema (dijareje) završio u bolnici prošle sedmice pa je štrajk otkazan. Međutim, sumnja se da je dobio ’stimulaciju’ od trenutne uprave da odustane od organizacije štrajka’’, kazali su naši izvori.

Haos ne iznenađuje

Haotično stanje koje vlada u Skijalištima nije iznenađenje. Portal Aktuelno već duže vremena piše o katastrofalnom rukovođenju i malverzacijama u ovoj državnoj firmi, prije svega od strane Miloševića, ali i predsjednice Odbora direktora Skijališta Zorice Vojinović.

Milošević i Vojinović očigledno smatraju da ovo državno preduzeće ne treba da radi u službi države i njenih građana, već za lične i političke interese uske grupe pojedinica iz rukovodstva firme i njihove nalogodavace.

Ova konstatacija u kontinuitetu se potvrđuje kao nesumnjivo tačna, a posljednji primjer u nizu malverzacija i zakulisnih radnji koje joj idu u prilog, vezan je za odluku da se šestosjed koji je skladišten u ski-centru Kolašin 1450, preseli iz Kolašina u dva magacina – jedan u Mojkovcu, a drugi u Bijelom Polju.

Nesposobno rukovodstvo ugrožava ski-turizam

Portal Aktuelno već je pisao kako se u Skijalištima u kontinuitetu sprovode naizgled apsurdne i krajnje štetne biznis odluke. O tome opširnije možete čitati na OVOM LINKU.

Takođe treba podsjetiti da je osnovni razlog haosa u Skijalištima to što su na čelne pozicije postavljeni partijski uhljebi koji su preživjeli više smijena vlasti zahvaljujući svojim ”kameleonskim” sposobnostima.

Predsjednica Odbora direktora Skijališta Zorica Vojinović je za to najbolji primjer.

Kako smo pisali, ona je i prije ”oslobođenja” 30. avgusta 2020. godine radila u Ministarstvu održivog razvoja i turizma (MORT) i predstavljala se kao veliki poklonik tadašnje vladajuće partije – DPS-a.

Nakon što je došlo do promjene vlasti, i kada su Demokrate u raspodjeli ”po dubini” dobile Skijališta, predstavila im se kao njihova vjerna simpatizerka i kao ”vrsni poznavalac ski-turizma”, nakon čega je postavljena za predsjednicu Odbora direktora.

Slično je uradila i nakon pada vlade Zdravka Krivokapića i proglašavanja za premijera Dritana Abazovića, od kada se, da bi zadržala fotelju, predstavlja kao simpatizerka URA-e. U ovakvom ponašanju je samo imitirala Ivana Ašanina, kolegu iz Odbora direktora, nekadašnjeg predsjednika OO DPS Mojkovac, koji je nakon što je izvisio za mjesto predsjednika Opštine, prešao u GP URA.

Slično se ponaša i direktor Skijališta Đuro Milošević, za koga se sumnja da je spreman da i zvanično pređe u GP URA da bi sačuvao fotelju.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije