Connect with us

Ekonomija

NIJESU PRIMILI 16 PLATA: Radnici traže da Vlada raskine ugovor sa Vektra Bokom

Published

on

Bivši i sadašnji radnici Hotelsko-turističkog preduzeća Boka tražiće od Vlade raskid kupoprodajnog ugovora sa kompanijom Vektra Boka, koja im, kako tvrde, duguje 16 plata.

Radnici su saopštili da na račun Vektra Boke nije vraćen novac od prodaje dijela imovine u iznosu od oko pet miliona eura.

Ta sredstva su, nakon prodaje imovine “posuđena” firmi Vektra Investments. Trebalo je da budu vraćena Vektra Boki i plaćena potraživanja radnicima do 7. februara ove godine. Međutim, to do danas nije učinjeno, prenosi Radio Jadran.

Advokat Jovan Pejović kazao je da je istekao rok za isplatu priznatih potraživanja i da pare nijesu vraćane, zbog čega se oko 20-ak radnka obratilo specijalnom tužiocu i Vladi zbog raskida ugovora.

Nepriznata potraživanja zapravo su potvrđena sudskim presudama.

„Mi smo blokirali račun, ali je problem isti. Da je vlasnik Dragan Brković vratio pet miliona naplatili bismo priznata i nepriznata potraživanja. Ne tražimo podršku protiv redovnih sudova, jer sude po zakonu i priznali su potraživanja radnika. Problem je kriminal kada neko ima pravo upravljanja, jer ima većinski paket akcija, a on prodaje imovinu i prisvoji“, poručio je Pejović.

On je podsjetio da su Brković i njegov sin dvojica od tri člana Odbora direktora Vektra Boke koji, kako je rekao, nijesu mogli izglasati da uzimaju novac akcionarskog društva radi njihove privatne firme.

Zbog toga Vlada treba da raskine kupoprodajni ugovor, a Specijalno tužilaštvo da to procesuira.

Jedan od trenutno 20 zaposlenih radnika u Vektra Boki, Vojin Miljanić, soapštio je da se radnicima duguje 16 plata, vjerovatno i 17, te da su posljednju zaradu primili u oktobru 2019. godine.

On je dodao da su probali da stupe u kontakt sa vlasnikom i predsjednikom Odbora direktora, ali bezuspješno.

“Da je vlasnik za ovih 16 mjeseci došao i nazvao nas bilo kakvim imenom, rekao – imam problema, strpite se, to bi bio ljudski čin. Nijednom riječju nam se nije obratio, a vršilac dužnosti izvršnog direktora od 15. decembra nije kontaktirao sa nama“, precizirao je Miljanić.

Vlasniku su dali rok do srijede da im isplati dugovanja od 16 plata i treću ratu dugovanja po Planu reorganizacije.

U suprotnom, kako su poručili, tražiće procesuiranje svih koji su ih doveli do te situacije, raskid ugovora i nekih kupoprodajnih ugovora.

Radnici su pokrenuli proces zaštite 16 ličnih dohodaka, a to znači da, ako firma ode u stečaj ili bankrot, država će platiti šest plata. Probaće i da stave teretnicu na jedan od objekata firme i da pređu u izvršne povjerioce, gdje bi se naplaćivali 100 odsto.

Bivša radnica HTP Boke, Maja Pajević, ocijenila je da se iz godine u godinu ponavlja ista priča kad je riječ o dugovanjima prema radnicima, koja su, kako je kazala, minimalna u odnosu na iznos prodate imovine od oko sedam miliona EUR, od čega je Brković prisvojio pet miliona.

„Umjesto evropskih integracija koje se pominju svakog dana, voljela bih da nadležne institucije integrišu pravo i pravdu u našoj državi i omoguće radnicima i građanima da budu jednaki pred zakonom, te da Brković ne bude istaknuti primjer čovjeka koji je iznad zakona i države“, poručila je Pajević.

Ona tvrdi da imaju strategiju za borbu za svoja prava, a to su raskid ugovora između Vlade i Vektra Boke. Očekuju i da se Brković procesuira zakonski i pozove na odgovornost, jer ne izvršava svoje obaveze.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije