Connect with us

Ekonomija

NOVI DANI PRED CRNOM GOROM: Oaza biotehnologije i blokčejna ili još jedno predizborno obećanje

Published

on

“Živopisni primorski grad u Crnoj Gori ove sedmice biće domaćin konferencije za preko stotinu istraživača, investitora i preduzetnika specijalizovanih za starenje i dugovječnost iz cijelog svijeta. Polaznike privlači, ne samo zadivljujući pejzaž zemlje, već i njene ambicije za inovacijama. Crna Gora, mala, ali napredna nacija, postavlja temelje da postane prva evropska država orijentisana na dugovječnost – država koja sprovodi politike usmjerene ka davanju prioriteta zdravom životnom vijeku i blagostanju svojih građana u sadašnjosti, dok takođe njeguje centar inovacija u dugovječnosti istraživanje i razvoj tehnologija za budućnost” objavio je nedavno o Crnoj Gori jedan od najuglednijih svjetskih časopisa ”Forbs”.

U tekstu se navodi da crnogorsko istraživanje dugovječnosti zagovara Milojko „Mickey“ Spajić, lider nove centrističke partije „Evropa sad“ i bivši ministar finansija i socijalnog staranja. Navodeći biografiju Spajića,  Forbs ga opisuje kao “mladu i dinamičnu političku zvijezdu koja tečno govori japanski, mandarinski i francuski nakon niza godina života u inostranstvu, a njegov napredan pristup privukao je pažnju međunarodne zajednice” i koji je, kao ministar finansija “bio odlučan u sprovođenju pro-preventivne politike kao što je porez na zaslađena pića”.

”Kao dio svoje vizije Crne Gore, Spajić ima za cilj da od zemlje napravi platformu za inovacione projekte i preduzimljive ljude, privlačeći najbolje ideje i ljude sa progresivnom imigracionom i regulatornom politikom. Vlada je već preduzela korake da se uspostavi kao blokčejn čvorište. (Vitalik Buterin, tvorac Ethereuma, nedavno je dobio crnogorsko državljanstvo). Ali druga čvorišta bi se mogla uspostaviti u najsavremenijim industrijama kao što su AI, zdravstvena tehnologija, biotehnologija dugovječnosti, bioproizvodnja i sintetička biologija”, navodi se u tekstu uglednog Forbsa.

Vitalik Buterin i Milojko Spajić

Ideje za poštovanje

I zaista, odluka da se dodijeli državljanstvo Vitaliku Buterinu, osnivaču Etheruma je mudra, korisna i zaslužuje poštovanje.

Vitalik je sa nešto više od 200 saradnika više od mjesec dana stanovnik Lustiče. Rentirali su stanove i oživjeli selo.

Spajić provodi dosta vremena na Luštici i često je u društvu Vitalika, a organizovaće EDCON u Crnoj Gori. Sve to je vrlo pozitivno. Osim toga, lider Pokreta Evropa sad je pokazao da umije da izabere ideju i primjeni je u praksi koja ima veliki odjek u javnosti i ima snažan uticaj na kretanja u društvu. Najbolji dokaz je povećanje plata i ukidanje doprinosa za zdravstvo. Njegova nova ideja o sedmočasovnom radnom vremenu nesumljivo će naići na pozitivan odjek u državi.

Ako bude premijer ima osnova da mu građani vjeruju da će ojačati sektore finansijskih digitalnih i IT usluga  u Crnoj Gori.

U tom pravcu su guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić i njegov tim angažovali inostrane eksperte i oni su prvo napravili analizu stanja, potreba privrede i društva i identifikovali neiskorišćene mogućnosti u oblasti digitalnih finansijskih usluga, pravni okvir i postojeću regulativu i kreirali vrlo kvalitetan dokument “Fintech Strategija Crne Gore 2023-2027”.  Veoma je važno da Crna Gora dobije Vladu koja će Strategiju realizovati  i u procesu implementacije unaprijediti.

Skepse značajnog dijela javnosti

Ipak, značajan dio javnosti skeptičan je povodom obećanja Spajića. Prije svega jer se sjećaju njegovih izjava o osnivanju nove avio kompanije za nula eura “koja će poslovati sa profitom ili je neće biti”. Stvarnost je brzo demantovala mladog ministra – To Montenegro bilježi gubitke od 10 miliona eura, uz državna ulaganja od preko 30 miliona. Proces oko otvaranja nove kompanije bio je pravno, najblaže rečeno, diskutabilan, a tim povodom se vode sudski sporovi vrijedni preko 100 miliona eura. Osim toga, Spajić nije ispunio ni obećanje o milijardu eura invesiticija iz Japana za koje je rekao da ih je direktno dogovorio, ali ni 350 miliona eura koje je najavio po povratku sa EXPO-a u Dubaiju.

To Montenegro već bilježi milionske gubitke

Oni skeptični tvrde da se teško može vjerovati nekome ko nije govorio istinu godinu dana o dvojnom prebivalištu i državljanstvu, ali mu to nije najveća zamjerka. U najmanje tri procesa državni istražni organi vode različite postupke vezane za njegov rad kao ministra finansija – jedan o tajnom i organzovanom zaduženju od 750 miliona eura, drugi o dvostrukom negativnom izvještaju Državne revizorske komisije i treći povodom sporazuma o raskidu Bot aranžmana za put Meljine-Petijevići. Spajić je više puta objavio da se radi o političkom progonu, a da li su u pitanju politikantstvo ili sumnjivi poslovi, reći će istražni organi.

Plate povećane ali…

Ni projekat Evropa sad kojim su plate povećane poreskom kombinatorikom nije bio bez velikih propusta. Prvi je prazna kasa u Fondu zdravstva što je pogodilo najšire kategorije stanovništva. Veće plate zdravstvenim radnicima nijesu dovele do veće produktivnosti rada, naprotiv, a građani se, osim sa listama čekanja, sada suočavaju i sa nedostatkom ljekova i medicinske opreme. To je najviše pogodilo one kojima je zdravstvena usluga najpotrebnija-penzionere, a njihova primanja nijesu značajano rasla, naprotiv. Dijelom i zbog Evrope sad, inflacija u Crnoj Gori je rasla galopirajućom stopom, pa je “pojela” i povećanje zarada, a tek penzije koje nijesu pratile rast dohodka. Dugovječnost u Crnoj Gori tako nije počela od Spajića, naprotiv, Evropa sad je najviše štete nanijela najstarijima u našoj državi.

Kakvo je stanje u javnim finansijama ostavio Spajić najbolje govore podaci o posljednjem zaduženju – 100 miliona eura kod komercijalne banke po preko 10 odsto kamatnoj stopi, najgore je u istoriji države. Vrijednost crnogorskih obveznica na međunarodnom tržištu je takva da se nije ni razmišljalo u tom pravcu. Istinu govoreći, za to nije odgovoran samo Spajić – nova Vlada je umjesto fiskalne konsolidacije nastavila sa poplustičkim mjerama koje su gurale državnu kasu dublje u dugove.

U susret novim izborima, Evropa sad je realno najjača snaga na političkoj sceni države. Milojko Spajić  obećava prosječne plate od 1000 eura i penzije od 600 eura. Populizam ili realna mogućnost, pokazaće vrijeme. Mnogi smatraju da je Spajić kontradiktoran – dok sa jedne strane obećava povećanje životnog standarda kroz projekat Evropa sad 2.0, sa druge najavljuje fiskalnu konsolidaciju. Za one manje upućene, to u prevodu znači smanjenje zaposlenih, plata, socijalnih davanja, odnosno ukupne javne potrošnje.

Šta mora uraditi novi premijer

Kao novom premijeru, Spajiću bi kao vodilje morale poslužiti smjernice MMF koji je u julu prošle godine upozorio da Crna Gora ulazi u period visoke ekonomske nestabilnosti.

Ilustracija

“Kreatori politika trebalo bi da se pripreme unaprijed za rizik od naglog usporavanja globalnog rasta naredne godine. Izdašna prirodna bogatstva Crne Gore u obnovljivim izvorima energije je nisu zaštitila od globalnih inflatornih pritisaka, kako je došlo do skoka cijena hrane, đubriva, goriva i građevinskog materijala” naglasili u MMF-u.

Prema njihovoj ocjeni, tri su stvari ključne za snažnu pripremu za moguće povećane turbulencije u narednom periodu, navodeći da se moraju očuvati prihodi države, te da ne treba dozvoliti da se pod okolnostima visokog javnog duga država optereti permanentnim povećanjem tekuće potrošnje ili kapitalnim rashodima sa neizvjesnim dugoročnim ekonomskim povratima na investicije, već da treba snažnije kontrolisati rashode. Osim toga, MMF smatra ključnim da država treba, da bi se zadovoljile potrebe za finansiranjem u trenutku kada su globalni uslovi strogi, da ima fleksibilnost kod razmatranja svih mogućih izvora finansiranja ne samo za sljedeću godinu, već i za buduće periode.

Ono čega u Evropi sad moraju biti svjesni je da građani Crne Gore očekuju rezultate, posebno kad se ovako pompezno najavljuju. Nakon dominacije DPS-a duge 30 godina, i smjene od 30. avgusta 2020. godine, građani su postali svjesni da se vlast može promijeniti izborima, a da je Crna Gora demokratska država čak i po Hantingtonovom ‘two-turnovers’ testu konsolidovanosti demokratije – naime, demokratija se ima smatrati konsolidovanom kada se dva puta mirno promijeni vlast. To je ojačalo građansku svijest i sigurno je da više nikome neće davati legitimitet 30 godina. Zato se pred Spajićem nalaze brojni izazovi, a prvi je da u najkraćem vremenskom roku ispuni sve ovo što je obećao…

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije