Connect with us

Ekonomija

OTVORENI BALKAN U PRAKSI: Kako Vučićevi poltroni pričom o ”regionalnoj saradnji” prikrivaju planove za malverzacije

Published

on

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić, koji državu vodi po klasičnom diktatorskom modelu i kleronacionalističkoj matrici, čini sve da čitav region uvuče u zlokobni velikodržavni projekat ”Otvoreni Balkan”.

Tada bi ”vrijednosti” na kojima trenutno počiva unesrećena Srbija kao što su nacionalizam, klerikalizam, homofobija, apsolutizam, odricanje od evropskih vrijednosti, postale zvanična politika regiona, koji bi bio podijeljen u tri velikodržavna provizorijuma – srpski, albanski i hrvatski.

Bez obzira na to, postoje veleizdajnici kao što je odlazeći premijer Crne Gore Dritan Abazović koji po nalogu Beograda želi da izbriše Crnu Goru guranjem u ovaj zlokobni projekat.

Da Vučić ne odustaje od velikodržavnog projekta Otvoreni Balkan, kojeg bezrezervno podržava zvanična Moskva, najbolje govori i događaj “Vinska vizija Otvoreni Balkan” koji je nedavno održan u Beogradu. Tom prilikom promovisan je velikodržavni projekat, a odlazeći crnogorski premijer Abazović žalio je što je u tehničkom mandatu pa nije mogao odmah da potpiše pristupanje zlokobnoj inicijativi. Kao što je uradio sa takozvanim ”temeljnim ugovorom”.

Poltroni-poslušnici promovišu Otvoreni Balkan

Osim kupljenih i ucijenjenih poslušnika kao što je Abazović, Vučić ima i svoje nižerangirane poltrone-poslušnike, koji u ekonomskoj sferi promovišu velikodržavni, od Rusije podržani, osvajački projekat Otvoreni Balkan.

Konkretan primjer djelovanja takvih poslušnika, kojima projekat Otvoreni Balkan širom otvara vrata za razne malverzacije, je bivši direktor JP ”Skijališta Srbije” i aktuelni direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.

Dejan Ljevnaić: Da li je u projektu ”Otvoreni Balkan” uočio priliku za ostvarivanje ličnih interesa dok bi za ”srpski svet” pripajao najbolje crnogorske turističke resurse?

Ljevnaić je u poltronskom pisanom uratku objavljenom u srpskoj propagandi, u kojem promoviše Otvoreni Blakan i šlihta se srpskom diktatoru, naveo:

”Nadovezujući se na glamurozni i fantastično organizovani Wine vision festival i inicijativu ‘Otvoreni Balkan’, istakao bih da je to odlična prilika i za planinske centre i sve turističke radnike, a za narod Balkana poslednja šansa da živimo lepo”, napisao je Ljevnaić lansirajući pri tom ideju da ”spajanjem ski-centara Balkana u jedan ski-pas dobijamo mnogo na međunarodnom tržištu”.

Ovakav tekst Vučićevog agenta za širenje velikosprskih interesa odličan je primjer malverzacionog djelovanja osvajačke politike Otvorenog Blakana.

Kao prvo treba pomenuti da je Ljevnaić kao specijalista za ”srpski svet” poslat na Jahorinu.

”Ovakve osobe su spremne najponiznije da se ulizuju Vučiću ne bi li imale više prostora za malverzacije i sumnjive poslove. Ljevnaić je u Otvorenom Blakanu prepoznao priliku da preko konkretnih projekata ‘stavi šapu’ na regionalne ski centre, posebno one na Bjelasici, sa čijim je rukovodstvom još odavno u sumnjivim poslovnim odnosima”, rekli su naši izvori.

Kako su kazali, jasno je da je Otvoreni Balkan ”samo  eufemizam za velikosrpski nacionalizam i ‘srpski svet’, preko kojih državni vrh Srbije i određeni pojedinici kao Ljevnaić razmišljaju kako što više da se ugrade”.

”Jasno je da se ovdje radi o pokušajima da se osvoje Kolašin i Bjelasica, koji postaju regionalne i evropske destinacije za zimski ski turizam na svjetskom nivou”, rekli su naši izvori.

Otvoreni Balkan – raj za opskurne projekte i malverzacije

O kakvom se ”preduzetniku” radi i kakva lica zastupaju ”Otvoreni Balkan”, najbolje govori primjer Ljevnaića.

Veleizdajnik Dritan Abazović: Uz vino dogovarao prodaju države

Da iza njegove inicijative stoji velikodržavna osvajačka ideja, inspirisana ličnim interesima, govore i sumnjive aktivnosti i malverzacije u koje je Ljevnaić upleten u Crnoj Gori.

Naša medijska kuća pisala je o njegovim malverzacijama zbog čega smo se našli na meti reketiranja preko sudova, kada su tužbe protiv portala Aktuelno podnijeli Ljevnaić i član Odbora direktora Skijališta Crne Gore Zorica Vojinović.

U tužbi priznali malverzacije?

Ljevnaić i Vojinović su u tužbama podnesenim krajem marta, maltene priznali navode iz tekstova portala Aktuelno da su ’’interesna grupa koja je spremna da žrtvuje ski sezonu na Bjelasici radi ličnih interesa’’. Valjda po principu vrijednosti koje promoviše Vučić preko projekta Otvoreni Balkan!?

Dokaz za ovu tvrdnju je i činjenica da su Vojinović i Ljevnaić tužili portal Aktuelno, između ostalog, zbog teksta pod naslovom – ’’MEĆAVA DEZINFORMACIJA Medijski reketaši sabotiraju zimsku turističku sezonu’’.

U tužbi navode citat koji ih je navodno najviše zabolio:

’’Kako saznaje portal Aktuelno, iza ovih napada i širenja dezinformacija stoji interesna grupa koja je zbog ostvarivanja ličnih planova spremna da žrtvuje i zimsku turističku sezonu na Bjelasici’’.

Teško podnose istinu?

S obzirom da se u pomenutom tekstu Ljevnaić uopšte ne pominje, a Vojinović se pominje samo u kontekstu da nije izvor informacija, jasno je da su se nevješto sklepanom tužbom ofirali i sebe prepoznali kao dio ’’interesne grupe koja želi da ostvari lične planove’’, priznali malverzacije, zakulisno djelovanje i potvrdili pisanje portala Aktuelno! Jer kako drugačije objasniti tužbu Ljevnaića i Vojinović za povredu ugleda i duševne patnje zbog teksta u kome se pominje ’’interesna grupa’’, a pri tom se njihova imena ne pominju, osim da su se prepoznali kao pripadnici te grupe!?

Ljevnaić se prepoznao u malverzacijama sa ski-pasovima?

Treba još pomenuti da je Ljevnaić tužio i za tekst ’SA ZIMSKOM OTVORENA I ”SPIN-SEZONA” Medijsko reketiranje i lični interesi ugrožavaju ski-turizam na Bjelasici!?’’ u kojem se takođe ne pominje, što znači da se opet prepoznao i priznao svoje zakulisne radnje i malverzacije!

Dejan Ljevnaić: Da li time što traži da se ukloni tekst u kojem se i ne pominje priznaje učešće u malverzacijama koje se u tekstu navode?

Simptomatično je da Ljevnaić tuži zbog ovog teksta u kome se navodi sledeći citat:

”Kolašin 1450 je bio spreman da nabavi najsavremenije aparate za mjerenje parametara posjećenosti po svjetski priznatim standardima. Međutim, određene interesne grupe bliske pojedincima iz Odbora direktora Skijališta, su te aparate nudile po četiri puta većoj cijeni od tržišne. U lobiranju za prihvatanje te ponude možda treba tražiti jedan od razloga medijskih pritisaka koji su uslijedili”, rekli su naši izvori.

Promoter Vučićevog i Putinovog projekta Otvoreni Balkan – Ljevnaić očigledno se prepoznao u ovoj malverzaciji, jer ga portal Aktuelno nije pominjao!

Tužbe su stigle i za tekst – ’’LIČNI INTERESI IZNAD RAZVOJNOG PROJEKTA Vojinović svojim zakulisnim radnjama direktno sabotira uspješno povezivanje skijališta’’, u kojem se iznose činjenice o malverzacijama članice Odbora dikretora Skijališta Crne Gore. Ljevnaić se ni u tom tekstu ne pominje, što znači da se opet prepoznao i indirektno priznao svoje ilegalne radnje!

Rasvjetljavanje kriminalnih radnji

I na kraju treba pomenuti da je i Vojinovićku i Ljevnaića očigledno najviše zabolio tekst pod naslovom ’’SABOTAŽA SKIJALIŠTA PRELAZI U ZONU KRIVIČNE ODGOVORNOSTI: Tenderskim malverzacijama i ”pumpanjem” cijena ratraka oštetili državu za desetine hiljada eura!?’’, u kom se potencira njihova eventualna krivična odgovornost prilikom nabavke ratraka – tabača snijega koji se koriste za skijaške staze.

Sumnjive okolnosti prilikom nabavke ratraka

U tom tekstu zaista smo pomenuli i Ljevnaića i Vojinović, uz iznošenje konkretnih podataka o očiglednim malverzacijama.

U tekstu koji možete pročitati na linku gore, naveli smo da postoje određene interesne grupe koje su radi lične koristi spremne, ne samo da oštete Skijališta Crne Gore, već i da uđu u zonu krivične odgovornosti. O tome najbolje govori i skandal koji se desio prilikom nabavke ratraka – tabača snijega koji se koriste za skijaške staze.

Kako saznaje portal Aktuelno iz dobro upućenih izvora, skijalište Kolašin 1600 dobilo je ratrake mnogo jeftinije od onih koje su naručili i platili, a sumnja se da je sve urađeno da bi određena grupa ljudi izvukla materijalnu korist.

U sve ove sumnjive priče umiješan je Ljevnaić, promoter Vučićevog Otvorenog Balkana. Stoga crnogorskoj javnosti na osnovu ovog primjera treba da bude jasno šta je pozadina i kakva lica stoje iza zlokobnog velikodržavnog, malverzacionog projekta Otvoreni Balkan.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije