Connect with us

Ekonomija

PKCG: Potrebno stvaranje pomorskog klastera

Published

on

U cilju stvaranja održivog inovativnog klastera i ispunjenja strateških i razvojnih ciljeva Crne Gore potrebno je stvaranje pomorskog klastera, odnosno poželjno je da se povežu institucije u pomorstvu, na korist svih, zaključeno je na radionici koju je organzovala Privredna komora Crne Gore u sklopu projekta Shipmentt.

U okviru završnog događaja projekta „Jačanje intelektualne svojine i procesa transfera tehnologija u sektorima zelene mobilnosti” – Shipmentt organizovane su dvije radionice i panel diskusija.

Koordinatorka projekta, Sandra Perić, samostalna savjetnica u Privrednoj Komori Crne Gore, predstavila je projektne rezultate i primjere najbolje prakse do kojih se došlo kroz brojne aktivnosti koje su tokom ovog projekta sprovedene. Cilj aktivnosti bio je podsticanje inovacija i transfera tehnologija, i to u dijelu finansiranja i zaštite prava intelektualne svojine.

Kroz projektne aktivnosti je prepoznato da postoji potreba da organizacije posvećene pružanju podrške malom i srednjem biznisu poboljšaju svoje usluge, proširivanjem svog djelokruga rada i prekograničnog umrežavanja i to, između ostalog, učešćem u projektima plavog rasta kroz pretpristupne fondove Evropske unije.

U okviru projektnih aktivnosti obrađena je i tema inovativnih rješenja u pomorskom sektoru i pružen je uvod i okvir za povezivanje malih i srednjih preduzeća i organizacija u službi sektoru malih i srednjih preduzeća (MSP), naučno-istraživačkih organizacija, velikih kompanija i javnog sektora.

Kroz aktivnosti je dat podsticaj saradnji MSP koja može dovesti do toga da neke poslovne inovativne ideje preduzeća budu razrađene uz pomoć naučno-istraživačkih organizacija i tako možda pronađu put do potencijalnih investitora. Jedan od načina bi bio da se te ideje predstave u Izlogu zelene mobilnosti (Green Mobility Showroom) koji se nalazi na projektnoj platformi i pruža mogućnost za umrežavanje i saradnju u regionu.

Tokom radionice pod nazivom „Pilot aktivnosti za MSP – EU Interreg programi podrške”, Predrag Janković, konsultant i izvršni direktor firme Project Advisory Group, koja je u okviru projekta realizovala aktivnosti, govorio je o EU programima podrške, mehanizmima prijavljivanja i finansiranja, razvoju projektnih ideja, saradnji sa predstavnicima ciljnih grupa, izazovima, iskustvima i preporukama.

Drugi dio radionice sa temom „Saradnja naučno-istraživačkih institucija i MSP kroz projekat Shipmentt”, vodila je mr Radmila Gagić, predavač na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru i članica konsultantskog tima Project Advisory Group.

Predstavljena je platforma Izlog zelene mobilnosti (SHIPmEnTT SHOWROOM) i istaknuto je da je u okviru ove platforme publikovano 12 inovativnih i inventivnih ideja iz Crne Gore.

Neke od ideja su: primjena organskih principa proizvodnje i uzgoja morskih školjki prema HACCAP standardima, primjena savremenih tehnologija i kompozitnih materijala u brodogradnji, ugradnja i upotreba solarnih sistema za pogon brodova u linijskom servisu, inovacije u proizvodnji nautičke i ribarske opreme i metode neinvazivnog ispitivanja djelova brodske konstrukcije, ispitivanja ekoloških uticaja pomorskog saobraćaja (zagađenja mora naftom, bukom, itd.)

Tokom radionice je zaključeno da je u cilju stvaranja održivog inovativnog klastera i ispunjenja strateških i razvojnih ciljeva Crne Gore potrebno stvaranje pomorskog klastera, odnosno da je poželjno da se povežu institucije u pomorstvu, na korist svih.

Istaknuto je i da je potrebno intenzivirati saradnju između akademskih i industrijskih predstavnika u pogledu prenosa znanja, naučnih otkrića, osnaživanja razvoja start-up i spin-off kompanija kao i komercijalizacija rezultata naučnih istraživanja.

U okviru događaja organizovana je i panel diskusija na temu „Razvoj inovacija kroz saradnju privrede i nauke”. Učesnici panela bili su prof. dr Radovan Stojanović, profesor Univerziteta Crne Gore, koordinator MARDS projekta (program Erasmus+), Bojana Mališić, predavač na Univerzitetu Donja Gorica, Nevres Đerić, preduzetnik, vlasnik privatnog preduzeća Školjke Boke, Radivoje Drobnjak, programski menadžer u Naučno-tehnološkom parku Crne Gore i Aleksandar Janičić, projektni menadžer u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis.

Ovaj skup je predstavljao dobru prililku za povezivanje, razmjenu ideja i iskustava, kao i razjašnjenje nedoumica vezanih za trenutno stanje i mogućnosti za razvoj inovacija i transfer tehnologija u Crnoj Gori.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije