Connect with us

Ekonomija

PREDIZBORNA PREPUCAVANJA OTKRIVAJU ODNOSE U VRHU PES: Obećanja Spajića o blagostanju ruše Milatovićevi ljudi

Published

on

Ono što je počelo kao medijska spekulacija o sukobu dva lidera Pokreta Evropa sad (PES), polako  dobija formu posljednih dana. Sve je krenulo od prepucavanja između  Fidelity Consulting-a i Milojka Spajića, jednog od lidera PES-a.

Vlasnika Fidelity-ja Miloš Vuković koji se u javnosti povezuje sa predsjednikom države Jakovom Milatovićem, drugim liderom PES-a, posljednih nedjelja otvoreno dovodi u pitanje program Evropa sad 2.0, koji je okosnica predizborne kampanje Spajića. Posljednja „analiza“ Fidelity-ja objavljena na njihovoj FB stranici eksplicitno kaže da se „tri ključna obećanja iz dosadašnje predizborne kampanje NE nalaze u predstavljenom programu Evropa sad 2.0.“

„Nema prosječne plate od 1.000 eura za godinu dana. Nema prosječne penzije od 600 eura za godinu dana. Nema pune zaposlenosti za godinu dana“, navodi se u analizi i dodaje da ”ovih obećanja, odnosno njihovih ispunjenja nema ni za četiri naredne godine. I, to je dobro; konačno imamo priznanje da su inicijalno data obećanja – nemoguća”.

I to nije sve. Fidelity tvrdi da je „novi program takođe pun netačnih podataka o ostvarenim uštedama budžeta, proizvoljnih konstrukcija o zakonskim rješenjima koja treba da donesu nova sredstva u budžet, nepreciznih formulacija oko sudbine Fonda PIO, ali i neutemeljenih obećanja o minimalnoj penziji od 450 eura i minimalnoj plati od 700 eura“.

Milojko Spajić: Mladi populista na meti političke konkurencije zbog svojih megalomanskih i nerealnih obećanja

Ukratko, inovirani program Evropa sad 2.0 predstavlja značajno odstupanje od predizbornih obećanja o enormnom uvećanju prosječnih plata i penzija uz dostizanje pune zaposlenosti za 12 mjeseci, kaže Fidelity i zaključuje da je i pored navedenog odstupanja, realizacija ovako koncipiranog programa upitna jer postoji visoki rizik i neizvjesnost implementacije predloženih, šturo pojašnjenih, reformi.

Facebook ”analitičar”

„Rat“ na relaciji Fidelity-a i Pokreta Evrope sad pokazuje, međutim, da se „iza brda nešto valja“, jer je PES optužio Fidelity da ima ugovorni odnos sa Vladom, što je promptno demantovano i iz Vlade i te kompanije. Neko bi rekao – kao po dogovoru. I tačno je da Fidelity nije imao ugovorni odnos sa Vladom Crne Gore, ali su mediji opširno pisali o, kako su naveli, tajnom angažmanu ove kompanije na projektu “Jačanje kapaciteta Ministarstva ekonomskog razvoja”, koji su sprovodili Ministarstvo ekonomskog razvoja (MER) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), jer ni MER, a ni EBRD nijesu željeli da daju podatke o tome. U tom periodu ministar ekonomskog razvoja je bio upravo Jakov Milatović.

Mediji su i tada pisali da je Milatović u prijateljskim odnosima sa Milošem Vukovićem, koji je osnivač i izvršni direktor Fidelity-ja. U javnosti su postavljana pitanja koja su ostala bez odgovora, kako je Fidelity Consulting koji je imao samo dva zaposlena, i to u godini kada je pobijedio na tenderu, a do tada je imao jednog zaposlenog, dobio na ovom pozivu, i kako će firma sa samo dva zaposlena svojim savjetima pomoći razvoju preduzetništva u Crnoj Gori? Javnost ni do danas nije vidjela rezultate Vukovićevog rada na ovom projektu,  a što je još važnije, nijesu ni preduzetnici u čije ime je trebalo da radi.

Vuković godinama preko FB stranice daje ekonomske analize izdajući se za ekonomskog analitičara, ali njegovi finansijski izvještaji od ranijih godina, makar oni koji su bili dostupni javnosti, ne pokazuju ekonomsku ekspertizu koja bi opravdala držanje lekcija iz ekonomije. Vuković je bilježio konstantne gubitke u poslovanju i gotovo sve godine prije angažmana u Ministarstvu ekonomije završio u minusu.

Jakov Milatović uz pomoć prijatelja iz Fidelity, Demorkata i URA-e, uz asistenciju Beograda radi sve da diskredituje Spajića

Tako je Fidelity godinu kad je osnovan, 2016-tu, završio sa minusom  od 12.000 eura, 2017. godine sa minusom od 9.000 eura. Godina 2018. je završena takođe sa minusom od 9.000 eura.

Da li je poriv Vukovića da dovodi u pitanje realizaciju predizbornog programa Evrope sad čije lice je Milojko Spajić zaista profesionalne prirode, ili je potpomognut prijateljskim odnosima sa Milatovićem, pokazaće vrijeme. Sa druge strane, Spajiću se mogu spočitati populistički potezi bez jasne računovodstvene analize koja bi pokazala kako će to građani raditi manje, a primati više. I to sve za godinu dana.

Problemi sa kredibilitetom

Spajić ima problema i sa kredibilitetom koji mu je najozbiljnije urušen negiranjem prijavljenog boravišta u Beogradu i srpskog državljanstva. Ipak, Spajić ni prije toga nije ostao upamćen kao čovjek od riječi posebno kad je najavljivao otvaranje nove avio kompanije za nula eura, milijardu investicija iz Japana, a ni on ni Milatović nijesu pojasnili šta se desilo sa 350 miliona eura ulaganja iz Dubaija koje su najavli po povratku sa EXPO-a.

Spajiću su problem i tri postupka koje vodi specijalno tužilaštvo protiv njega. Kao šlag na tortu njegovim političkim oponentima palo je i pismo bivšeg južnokorejskog ”kripto kralja” Do Kvona premijeru u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, glavnom specijalnom tužiocu Vladimiru Novoviću i ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću u kome ih je obavijestio o svojim navodnim vezama sa Spajićem. Prema nezvaničnim informacijama Portala Aktuelno, Do Kvon je takvo pismo poslao i predsjedniku države Jakovu Milatoviću.

Bivši konstituenti DF-a i Abazović od ovog slučaja napravili su predizborni šou, a odlazeći premijer je čak i zakazao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, što su mnogi protumačili kao zloupotrebu položaja. Ministar Kovač se nije zvanično oglašavao ovim povodom.

Do Kvon: U pismu upućenom na više adresa nije naveo ništa konkretno protiv Spajića, ali dovoljno za predizbornu hajku

Lider PES-a i njegovi saradnici sve optužbe za povezanost sa Do Kvonom i kripto-malverzacijama su eskpresno demantovali i saopštili da je sam Spajić doprinio hapšenju bivšeg ”kripto-kralja”. Spajić je danas čak poručio da je spreman da odgovara do kraja života ukoliko je bilo šta nelegalno uradio.

Sada je potpuno sigurno da nijesu u pitanju ekonomske već političke igre dva mlada lidera Evrope sad. Milatović je potpomognut dobrim vezama sa Demokratama i URA-om, a ima i pomoć iz Beograda, koji se još od predsjedničkih izbora ustremio na Spajića. Takođe je poznato je da se Milatović zalagao za predizbornu koaliciju sa Bečićem i Abazovićem. Lider PES-a je, sa druge strane, želio da se odmjere snage na izborima, pa na osnovu rezultata da se dijele mjesta u izvršnoj vlasti, ohrabren tadašnjim istraživanjima javnog mnjenja koja su pokazivala dobar rezultat PES-a. Podrška javnosti je, međutim, promjenjiva kategorija pa mnogi tvrde da noviji podaci nijesu tako povoljni za PES.

I dok građani do izbora vide samo vrh ledenog brijega, poslije 11. juna mogu očekivati santu leda koja će prijetiti da potopi brod zvani Evropa sad.

L.P.Đ.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije