Connect with us

Ekonomija

PREKRŠEN ZAKON: Inspekcija poništila konkurs za ToMontenegro

Published

on

Todorović (FOTO: Investitor)

Avioni ToMontenegra i dalje su prizemljeni, a kako stvari stoje još dugo će biti tako, jer je Inspekcija rada poništila konkurs nove avio-kompanije o zapošljavanj u jer je prekršen Zakon o radu, pišu Dnevne novine.

Naime, inspektorica Sonja Pejović je nakon prijave koju su podnijeli predstavnici radnika Montenegro Airlinesa, izuzela dokumentaciju i utvrdila da je ToMontenegro sve oglase za zapošljavanje oglasio preko privatnog sajta “Zaposli.me”, umjesto preko Zavoda za zapošljavanje, što mu je zakonska obaveza, kao firmi koja je u 100 odsto vlasništvu Vlade.

Pejović je u rješenju, u koje su Dnevne novine imale uvid, jasno navela da je izvršni direktor Predrag Todorović izjavio da po objavljenom oglasu nije bilo zapošljavanja, da nije zaključen ugovor o radu, odnosno da niko nije zasnovao radni odnos, te da nijesu nastupile pravne posljedice.

“Kako je poslodavac bio dužan da slobodno radno mjesto prijavi Zavodu za zapošljavanje, a Zavod isti oglasi, s obzirom da se radi o poslodavcu čiji je osnivač Vlada 100 odsto, nesporno je da je poslodavac povrijedio odredbu člana 24 Zakona o radu. Nakon ovako utvrđenog činjeničnog stanja odgovornom licu je ukazano da u roku od osam dana od dana ukazivanja otkloni konstatovanu nepravilnost učinjenu u postupu oglašavanja slobodnih radnih mjesta preko sajta “Zaposli.me”, a što je suprotno članu 24 Zakona o radu i da o preduzetim radnjama pisano obavijesti inspektorku u roku od sedam dana od isteka roka za ukazivanje”, navodi se u rješenju koju potpisuje inspektorka Pejović.

Predstavnici radnika Montenegro Airlinesa Miljan Perović i Valeri Đekić za Dnevne novine kažu da rješenje inspekcije predstavlja određenu satisfakciju njihovog djelovanja

“To je znak da institucije ipak rade svoj posao”, ističe Đekić.

Prema njegovim riječima, ToMontenegro se hvalio sa ekspertima, a na prvom koraku su prekšili Zakon o radu.

“Samim tim se pitamo koliko su sposobni za naredne korake. Todorović je najavio da će stručnost i kompetentnost biti imperativ kompanije, a očito je imao slabe konsultante po ovom pitanju”, saopštio je Đekić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije