Connect with us

Ekonomija

PRIVREDNI SUD: Bankrotirala “Vektra Montenegro”

Published

on

Privredni sud je u kompaniji “Vektra Montenegro” proglasio bankrot, a stečajni upravnik Radojica Grba pokušaće da dugove povjeriocima izmiri prodajom imovine ili cijele firme kao pravnog lica, navedeno je u rješenju Privrednog suda od 31. marta.

U obrazloženju rješenja je navedeno da je stečaj uveden 15. januara ove godine, kao i da niko nije podnio plan reorganizacije u zakonskom roku, zbog čega je sudija Zoran Ašanin po službenoj dužnosti donio rješenje o bankrotu. Navedeno je i da je ovo rješenje donijeto nakon što su spisi predmeta vraćeni iz Specijalnog državnog tužilaštva. Nije precizirano zbog čega je tužilaštvo tražilo spise iz ovog slučaja.

Na rješenje o bankrotstvu žalbu mogu u roku od osam dana podnijeti stečajni upravnik ili odbor povjerilaca.

“Vektra Montenegro” je nekada bila glavna kompanije biznismena Dragana Brkovića, ali je zbog dugova javni izvršitelji krajem januara ove godine oduzeo ovu kompaniju Brkoviću i ona je postala vlasništvo banke NLB Interfinanz iz Ciriha u Švajcarskoj.

Ukupni dugovi su preko 160 miliona, a država za porez potražuje 5,2 miliona. Sva imovina se nalazi pod zalozima i hipotekama za dugove. Kompanija formalno vrijedi minus 16,5 miliona

Privredni sud pokrenuo je početkom aprila 2019. takozvani prethodni stečajni postupak protiv “Vektre Montenegro” na zahtjev Švajcaraca, koji su godinama potraživali oko 55 miliona eura po osnovu nevraćenih kredita.

NLB Interfinanz je preko izvršitelja u ljeto 2019. godine pokušao da preuzme kontrolu u “Vektri Montenegro” i da registruje novog direktora tog preduzeća, ali je prvostepeno rješenje poništilo tadašnje Ministarstvo finansija.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije