Connect with us

Ekonomija

PROŠLE GODINE: NATO države uložile u Crnu Goru 230 miliona, Rusija i Kina 170 miliona eura

Published

on

Tokom prošle godine, uprkos pandemiji korona virusa, u Crnu Goru se slilo 663 miliona eura direktnih stranih investicija. U istom periodu iz naše države se odlilo 195,5 miliona eura, pišu Dnevne novine.

Ubjedljivo najviše novca u Crnu Goru uložile su NATO članice i to 230 miliona eura.

Pojedinačno, prvo mjesto po investicijama ubjedljivo drži Rusija iz koje je u Crnu Goru uloženo 99 miliona eura za 12 mjeseci.

Slijedi Kina sa ulaganjem od 71 miliona, te Švajcarska sa nešto više od 63 miliona eura.

Rusi su u sektor domaća preduzeća i banke uložili 22 miliona, a u interkompanijski dug, što predstavlja ulaganja koja ne povećavaju osnovni kapital, 53 miliona eura.

Kada je u pitanju Kina, gotovo cjelokupni iznos od 71 milion eura je uložen u sektor interkompanijskog duga.

U isti sektor su i Švajcarci najviše ulagali 47,9 miliona, dok su u sektor domaća preduzeća i banke investirali pet miliona, a u prodaju nepokretnosti u Crnoj Gori 10 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija iz Italije je iznosio 45 miliona, Sjedinjenih Američkih Država 29,4 miliona, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata 28 miliona, a Srbije 27,8 miliona eura.

Ulaganja iz Njemačke iznosila su 26 miliona eura, dok su po 18 miliona eura investirale Turska i Holandija.

Kada su u pitanju države regiona, pored Srbije je uložila najviše novca Hrvatska, koja je investirala pet miliona, Kosovo 4,5 miliona, Bosna i Hercegovina 3,1 miliona, Albanija nešto više od milion eura.

Najmanje novca od država regiona uložila je u Crnu Goru Sjeverna Makedonija 653.000 eura.

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u decembru je iznosila 467,5 miliona eura, što je 53,2 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija pao je 14,8 odsto u odnosu na uporedni period, što je rezultat pada vlasničkih ulaganja”, navodi se u Biltenu CBCG.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 28,5 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 167 miliona eura.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 240,9 miliona eura, što čini 36,2 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 116,4 miliona eura, a u preduzeća i banke 123,8 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 389,9 miliona eura, što je 21,1 odsto više nego u istom periodu 2019. godine.

Izvor: Dnevne novine

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije