Connect with us

Ekonomija

RASPAD SISTEMA U MINISTARSTVU POLJOPRIVREDE: Joko i njegovi uhljebi kapitulirali pred nekoliko metara podzemnog kabla!

Published

on

Izvršna vlast već dvije godine sistematski se urušava, mjesecima je u tehničkom mandatu i dovedena je pred potpuni kolaps. Državnim institucijama najčešće upravljaju nesposobni partijski uhljebi, koji su spremni da učine sve da bi ostvarili stranačke, lične ili interese svojih nalogodavaca, što je dovelo do toga da je i najmanji tehnički problem, očigledno nepremostiv za domaću administraciju.

Koliko je izvršna vlast, ali i cjelokupna državna birokratija dovedena u stanje haosa i teške stagnacije najbolje pokazuje primjer vezan za Ministarstvo poljoprivrede, na čijem je čelu lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković i njegova garnitura partijskih uhljeba.

Za (ne)popularnog Joka i njegovu ekipu u Ministarstvu poljoprivrede, izdavanje dozvole za postavljanje osam metara kabla za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na sjeveru Crne Gore predstavlja ogroman problem, i čini se nepremostivu prepreku.

Kočenje važnih infrastrukturnih projekata

Na Bjelasici je u februaru svečano otvorena žičara – šestosjed koja je spojila Ski centre Kolašin 1450 i Kolašin 1600, a ovaj poduhvat ocijenjen je kao razvojni projekat od velikog značaja, ne samo za Kolašin i sjever Crne Gore, već i za cijelu državu.

Koliko država i trenutna nesposobna, na brzinu sklepana garnitura u tehničkoj vladi, prije svega Ministarstvu poljoprivrede, brine o ovako značajnim razvojnim projektima, govori i teška situacija koja prijeti da ugrozi ovaj projekat.

Ugroženo funkcionisanje državne žičare šestosjeda K7

Kako je pisao portal Aktuelno, Ski resort Kolašin 1450, koji je na sopstvenu štetu i gašenjem svoje žičare-dvosjeda, obezbijedio da se strujom napaja državni šestosjed K7, zbog nesposobnosti i indolentnosti administracije u resoru Vladimira Jokovića ne može da se prikopča podzemnim kablom na trafostanicu T35, već se snabdjevaju preko starog dalekovoda.

I pored toga što su interese države i Skijališta, stavili ispred svojih interesa, dozvolu za postavljanje nekoliko metara kabla (oko 8 metara) koji prolazi preko državne zemlje do trafostanice T35, iz Kolašina 1450 čekaju sedam mjeseci!

”Ski centar Kolašin 1450, samim tim i žičara K7 se snabdijevaju strujom još uvijek preko starog dalekovoda. Prošle godine je Kolašin 1450 ugasio svoj dvosjed jer nije imao dovoljno struje sa svoje trafostanice da napaja dvosjed i za državni šestosjed K7. Iako nova trafostanica T35 ima podzemni kabl, Kolašin 1450 i dalje ne može da se konektuje na nju zbog spornih osam metara državnog zemljišta na koje treba da bude postavljen kabl. Zahtjev, uz svu neophodnu dokumentaciju koju su tražili, poslat je još 5. januara Ministarstvu finansija, ali ni do danas nijesmo došli do rješenja”, rekli su ranije naši izvori iz Kolašina 1450.

Ministarstvo finansija poslalo urgenciju

Ministarstvo finansija na čijem je čelu Aleksandar Damjanović zvanično je obavijestilo, odnosno poslalo dokument, Ski resortu Kolašin 1450 u kojem se jasno vidi da su još 29. septembra dostavili urgenciju Ministarstvu poljoprivrede, vezano za zahtjev za postavljanje podzemnog kabla do trafostanice T35. Međutim, ni nakon mjesec dana od urgencije još nema odgovora iz Jokovićevog resora bez čijeg odobrenja se ništa ne može završiti.

Damjanovićev resor poslao urgenciju prije mesec dana, Joko se još čeka

Kako saznajemo, Ski resort Kolašin 1450 dostavio je sva potrebna dokumenta Ministarstvu poljoprivrede još 28. marta, ali i pored nedavne urgencije Ministarstva finansija, iz Jokovićevog resora nijesu dobili nikakvu povratnu informaciju već sedam mjeseci!

Najveća ironija u čitavoj priči je što je sve spremno za povezivanje sa trafostanicom, a kabl koji bi povezao skijalište sa njom prolazi preko svega nekoliko metara državne zemlje.

Jokov resor u stanju raspada

S obzirom da se rješenje problema ne nazire čak ni mjesec dana nakon što je Ministarstvo finansija poslalo urgenciju Ministarstvu poljoprivrede, otvorile su se sumnje u funkcionalnost Jokovićevog resora.

Kako saznaje portal Aktuelno iz više dobro upućenih izvora u Ministarstvu poljoprivrede, ovaj resor je u potpunom haosu, i nalazi se pred kolapsom.

Vladimir Joković: Ne zna se što gore vodi – partiju ili ministarstvo

”Joković je očigledno bio preokupiran partijskim obavezama pred lokalne izbore, pa je Ministarstvo prepušteno samo sebi. S obzirom da su u posljednje dvije godine dovedeni mnogi partijski uhljebi, situacija je očajna, maltene pred kolapsom. Da ironija bude još veća SNP je zabilježio katastrofalan rezultat na lokalnim izborima, tako da je Joković i stranku i ministarstvo na čijem je čelu doveo u stanje haosa”, rekli su naši izvori.

Ističu da problem sa osam metara kabla nije izolovan slučaj, ali da najbolje pokazuje stanje u kojem se nalazi Ministarstvo.

”Ako je za Jokovića i njegove uhljebe nekoliko metara kabla problem koji ugrožava izuzetno bitan infrastrukturni projekat za sjever Crne Gore, onda je jasno kakva je situacija u tom resoru”, rekli su naši izvori.

Ukoliko ne dođe do povezivanja sa T35, ugrožen rad žičare K7

Portal Aktuelno već je pisao o ovom problemu početkom mjeseca, ali od tada sve je i dalje na čekanju.

Kako smo ranije pisali, nepovezivanje na trafostanicu T35 predstavlja veliki problem, jer zbog nepovoljnih vremenskih uslova dolazi do rušenja dalekovoda, pa ski-centar Kolašin 1450 ostaje bez struje. Samim tim i žičara K7.

Nevrijeme uzrokuje oštećenja na dalekovodu koja predstavljaju veliku opsanost u toku sezone. Jedino rješenje je podzemni kabl

”Čudno je da Ministarstvo poljoprivrede ovo uopšte ne zanima iako je žičara K7 koja je jedan od najznačajnijih projekata zakačena za ovaj izvor napajanja. Zamislite da do početka sezone ne dođe do povezivanja podzemnim kablom sa trafostanicom T35. Ako zbog nevremena dođe do kvara na dalekovodu, sve se obustavlja, uključujući i rad državne žičare K7”, upozoravaju naši izvori dobro upućeni u ovu problematiku.

Kako nam je ranije rečeno, dalekovod na koji je između ostalog prikačena žičara K7, je privatni dalekovod ski resorta Kolašin 1450, koji oni održavaju i plaćaju remont.

”To i dalje radi Kolašin 1450 iako se po najvećem planskom dokumentu zna trasa polaganja kabla od trafostanice ski-resorta do velike trafostanice T35. Ona je napravljena prije tri godine, a Kolašin 1450 nikako da se prikopča iako je kabl položen do oko osam metara od trafostanice T35. Evo već mjesecima se čeka na dozvolu, iako se radi o ne više od desetak metara državnog zemljišta”, kazali su ranije naši izvori.

Prema našim saznanjima, na državnom zemljištu kroz koje treba da bude sproveden kabl nije planirana nikakva gradnja.

Ništa bez pritiska ili eventualne korupcije

Po svemu sudeći, ovo je samo dokaz da u državi ništa ne funkcioniše i da, prije svega, u nadležnom Ministarstvu poljoprivrede niko ne radi ništa niti vodi računa o značajnim razvojnim projektima.

Iako su ”oslobodioci” kritikovali bivšu vlast za neažurnost i nefunkcionalnost, čini se da je tek u posljednje dvije godine adminsitrativni državni aparat doživio potpuni kolaps, i da se bez pritiska, ili eventualne korupcije ništa ne može završiti. Pa čak ni izdavanje dozvole za osam metara kabla za jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata na sjeveru.

U.P.A.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije