Connect with us

Ekonomija

RASTU CIJENE: Brašno i ulje skuplji 10 do 20 odsto

Published

on

Cijene brašna i ulja u crnogorskim marketima u posljednjih desetak dana povećane su za 10 do 20 odsto, dok je u nekim došlo i do povećanja cijena soli i šećera za po oko deset odsto ili za te artikle imaju najave povećanja od svojih dobavljača, saznaju “Vijesti”.

Razlog sa povećanje cijene u svim marketima, kako je saopšteno iz trgovačkih kompanija, je to što su proizvođači i dobavljači ovih namirnica, koje se ne proizvode u Crnoj Gori ili ne u značajnim količinama, povećali svoje cijene, a dijelimično i zbog poskupljenja goriva odnosno transporta.

Međutim, i pored povećanja cijena naftnih derivata, litar najjeftinijeg jestivog ulja sada je skuplji od litra eurodizela.

“Vijesti” su pitanja o ovim poskupljenjima poslale svim većim trgovačkim lancima “Voliju”, “HD Lakoviću”, “Aromi”, “Merkatoru”, “Mega marketu”, kao i značajnim domaćim dobavljačima poput “Stadiona”, ali su konkretan odgovor dobili samo da “Mega marketa” i “Merkatora” iako su i ostali trgovci jednako povećali cijene.

“U našem trgovinskom lancu došlo je do poskupljenja cijene brašna za 10 odsto, a cijene ulja za 20 odsto, što je uslovljeno promjenom cijena od strane dobavljača. Primjer povećanja je cijena ulja koja je za litar porasla sa jednog na 1,20 eura, dok je cijena brašna za jedan kilogram povećana sa 40 na 45 centi. U ovom trenutku imamo određene zalihe ovih artikala tako da cijene neće dalje rasti u skorijem periodu”, kazao je izvršni direktor “Mega prometa” Balša Mitrović.

On navodi da kada su u pitanju so i šećer, kod tih artikala u njihovim megamarketima nije dolazilo do promjene i ne očekuju da u skorije vrijeme dođe do povećanja cijena tih artikala, kojih, kako je kazao, imaju u većim količinama na lageru.

Iz kompanije “Merkator” su naveli da nastoje da uprkos izazovima koje je epidemija donijela potrošačima omoguće jednako pristupačne cijene, ali nijesu naveli za koliko su kod njih povećane cijene.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije